Home > Mode en Beauty > ‘Even’ shoppen in de Provence

‘Even’ shoppen in de Provence

Auteur: Elise Crutzen

Met de lavendelgeur, het gezang van krekels en die aangenaam lauwe bries nog vers in mijn geheugen, versnelt opnieuw mijn hartslag bij de zin: ‘tweedaagse shoptrip naar de Provence’. Deze ultieme zomerdroom werd mij aangereikt door McArthurGlen (van onder meer Designer Outlet Roermond), die op zijn beurt de nieuwe vestiging in Miramas, en de bijbehorende expositie van Rodin, onder de aandacht wensten te brengen.

Donderdagochtend half acht stond de luxe taxidienst van Designer Outlet Roermond voor de deur. Het contrast kon haast niet groter. Van de moestuin stapte ik regelrecht de glimmend zwarte Mercedes in, op weg naar Schiphol om daar mijn vlucht naar Marseille te nemen. De reiskoffer uiteraard zo goed als leeg. (*Vanuit Maastricht vlieg je eenvoudig vanuit Düsseldorf, Brussel of Eindhoven naar Marseille echter in juli – en zeker wat betreft last-minutes – is het dus mogelijk dat alles volgeboekt is).


Vanuit Schiphol vloog ik met AirFrance naar Marseille. Het was een korte en aangename vlucht. Met één voet op de Zuid-Franse bodem bracht het Provence-effect mijn journalistieke onafhankelijkheid al kort aan het wankelen. Dertig graden, die zoete geur, louvredeurtjes in pastelkleuren en een eindeloos uitzicht op de Azurenkust; ik sla de ansichtkaartjes stuk voor stuk in me op.


Na ongeveer 45 minuten in de taxi duikt daar het volgende ansichtkaartje op: Saint-Rémy-de-Provence. Letterlijk schilderachtig en ooit de verblijfplaats van Vincent van Gogh. Het viersterrenhotel Hotel de L´Image is een statig elegante verschijning in de steile en bochtige hoofdstraat van dit dorpje. De appartementen en kamers zijn op een Provençaals-rustiek en chique manier ingericht, vaak met een betoverend uitzicht richting de bergen. In mijn hoofd is het stil. Stilte voor de shopstorm.


Er is geen betere mentale voorbereiding dan één nacht in het muisstille hotel (vandaag, 7 juli, start pas de ‘Fransenvakantie’) en een voortreffelijk ontbijt in de tuin. Ik ontmoet gauw nog even Colin McDowell, een haast iconische Britse modecriticus en journalist, gehuld in een bijkans driedelig pak want ‘een Brit vertikt het om naakt te tonen’, bespot hij zichzelf. Ik kan alleen maar genieten van deze elegante, midden-tachtig-jarige Brit met een ontzettende portie etiquette en charme.

Samen met Collin reizen we om 10 uur richting Miramas, naar het nieuwe McArthurGlen Designer Outlet. Een bochtige weg met verrassende uitzichten op bergen en wijngaarden. Ik knijp mezelf, want ik kan het nog steeds nauwelijks beseffen dat ik de Provence om mij heen zie.

Vijfenveertig minuten in de auto* komen we aan in het designerdorp tussen Marseille en Avignon in ligt. (*Er is ook een goede treinverbinding). Na een vlugge security-check, analyseer ik de omgeving. Het kunstmatig samengestelde designercentrum van 25,000 m2 groot, bundelt de lokale architectuur, cultuur en mode op een charmante manier. Het is gebouwd op de plek van een typische Franse boerderij, het ‘Mas de la Péronne’. En gelukkig is het dus geen commercieel bombardement van de Provence…


Het merkaanbod van DOP (Designer Outlet Provence) is tevens afgestemd op de regio. En dus shop je hier naast de bekende merken Levi’s, Ralph Lauren, Hugo Boss en Nike ook typisch Franse labels zoals Claudie Pierlot, Zadig & Voltaire, Maje, Sandro en The Kooples. Van kleding, schoenen tot aan accessoires.


Dit designer outlet center – eigenlijk ieder McArthurGlen center – is niet zo oppervlakkig en commercieel als ik aanvankelijk dacht. Dat besef drong tot me door toen ik die kleine boetiek Les Galeries Clandestines, met kledingstukken van jonge Provençaalse ontwerpers, ontdekte. En ook toen ik een vintage Hermès-colbert en antieke sieraden vond bij het befaamde A.N.G.E.L.O. vintage-paleis…


Het is, zoals DOP het zelf noemt, een ‘shopping experience’: even iets fris drinken bij Starbucks midden op het grote plein, snoepen aan het zoets bij de chocolaterie, ruiken aan de Marseille-zeepjes, de kinderen laten spelen in de speeltuin en kunstliefhebbers die de expositieruimte induiken. Wacht even, expositieruimte…?


Jawel, een expositieruimte. Julia Calabrese, CEO van de McArthurGlen Group, licht toe: ,,Kunst vormt een integraal onderdeel van onze bedrijfscultuur en dit is onze meest ambitieuze en kostbaarste kunstexpositie tot nu toe. Ik ben verheugd dat we dit in ons nieuwe centre in de Provence kunnen realiseren.” Met ‘dit’ duidt ze op de bijzondere expositie ‘Rodin en zijn tijdgenoten’, die licht werpt op Rodins innovatieve aanpak, zijn talent om een individueel karakter vast te leggen en het menselijk lichaam buitengewoon levendig te modelleren. Een expositie in een outletcenter was wel iets waar de kunstcritici hun twijfels bij hadden. Moet je kunst en cultuur wel toegankelijk maken voor iedereen?

De expositie is een succes. Honderd jaar na zijn dood wordt August Rodins levenswerk ook hier op waardige wijze gevierd, nog tot 9 september 2017, te midden van het werk van zijn tijdgenoten en van, uiteraard, een ruime selectie designermode. (Lees hier meer over de expositie).Bon, nog één uur shoppen heb ik over, en ik kies ervoor om die binnenin de shops door te brengen aangezien airconditioning gezonder aanvoelt dan de 35 graden buiten.


Vanuit het center ben je zo op Marseille Provence Airport, en vanuit Marseille zo op Schiphol. Bij aankomst staat er opnieuw een taxi van Designer Outlet Roermond voor me klaar. Op de koele cognackleurige achterbank geniet ik na van de reis. Een combinatie van reizen, mode en cultuur gebundeld in twee dagen. En of je het nu verweeft in je zomervakantie of in een tweedaagse village-trip: het is de moeite waard. Maar hé, hetzelfde geldt voor het zuster-outletcenter in Roermond.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.