Home > Mode en Beauty > Machtige Metallics

Machtige Metallics

Auteur: Elise Crutzen

Dior, Isabel Marant, Chanel, Saint Laurent: als het aan de grote modehuizen ligt, dragen wij vrouwen deze winter glitterrijke en glanzende kledij. Misschien niet geschikt voor kantoor – wel voor de feestdagen. „Maar…,” vrezen we, „is het niet too much?”

De metallictrend ligt gevoelig bij Limburgers. Gevoelig, omdat bij het uitspreken van de woorden ‘glitter’ en ‘zilver’, vrijwel direct dozen vol carnavalskleding openschieten. Sprankelende herinneringen borrelen in onze hoofden naar boven. Ik zie mijn carnavalsglittermodemoment nog scherp voor me. Ik was dertien jaar, droeg een zilveren legging, reflecterende laarsjes en een wit-met-zilveren boa om zowel mijn nek, polsen als hoofd – en maakte als lid van ‘De Bonte Sneeuwstorm’ de carnavalsoptochtkijkers bewuster van het veranderende klimaat.

Welnu, de modewereld protesteert óók graag. Met kleding, uiteraard. Inspirerende voorbeelden daarvan zijn Dior en Chanel. Onder creatieve leiding van respectievelijk Maria Grazia Chiuri en Karl Lagerfeld ontwerpen deze modehuizen ‘hebberige’ creaties met daarin de meest klemmende vraagstukken verweven. Een historisch moment was Chanels lente-zomercollectiepresentatie in 2015, toen Lagerfeld topmodellen de catwalk opstuurde met in hun handen protestborden met daarop He for She, History is her story en Ladies First. Der Kaiser (Karl Lagerfeld) is dan wel van Duitse origine, het is lastig te geloven dat Limburgs carnaval en bonte sneeuwstormen hem inspireren tot het ontwerpen van zilveren collecties anno 2017. Wat wél doorheen zijn DNA kruipt, is feminisme. Hij staat per slot van rekening aan het hoofd van het modemerk van Gabrielle Coco Chanel, een van de eerste feministische en meest legendarische ontwerpsters ooit.

En dus zou het best zo kunnen zijn, dat glitters en zilverstukken in de najaarscollecties van 2017 niet alleen schoon schijnen − maar stiekem nog iets veel belangrijkers reflecteren: vrouwenrechten. Ladies First en History is her story. Beeldt het je maar eens in: gehuld in glitter… je valt op. Jij en je lichaamsvormen schitteren in de schijnwerpers. Niemand kan nog om je heen. Je mag er zijn. Sterker nog: je bént er. Een verre gelijkenis met Jeanne d’Arc is er ook nog wel uit te halen.

Alleen is het wel zo, dat als je sterk lijkt op een middeleeuwse strijdster of erger nog: een rol aluminiumfolie, je hoogstwaarschijnlijk het zilver te enthousiast hebt ingezet (overigens, prima voor carnaval 2018). Het feministische vuur mag van binnen sterk branden, maar doseren is bij deze trend cruciaal. Zie de styling als een Tante-Til-tafereel: een vleugje zilveren midi-rok hierrrrr… een hevig kasjmieren zandkleurige coltrui daarrrr… een diamanten ring hierrr… een hemelsblauwe jeans daarrrr. Hoe groter het contrast, en hoe meer grof en glamour met elkaar botsen, hoe meer ‘2017’. Weet dus dat wanneer je deze feestdagen methodisch gehuld gaat in machtige metallics, je niet alleen een oogverblindende verschijning bent, maar ook de vertegenwoordiging van een sterke vrouw die inmiddels succesvol en wel aan het hoofd van de kersttafel zit, en deze plek koestert namens de honderden vrouwen (inclusief Jeanne d’Arc) die eeuwen geleden de weg hiernaartoe vrijmaakten. En dat is een kostbare kerstgedachte, die in alle stilte harder knalt en schittert dan het allermooiste vuurwerk. 

 

Chanel Code Coco Horloge p.o.a.
Boucheron Quatre Clou de Paris armband p.o.a.
Delvaux Ironshield Charms uit de Couture Exclusive Collection p.o.a.
Cedric Charlier Asymmetrische Glittermidirok via Carré Couture € 372
Saint Laurent Farrah Platform Sandalen via Carré Couture € 895
Chloé Midirok Pre-Fall 2017 via Carré Couture € 890
Chanel Lente-Zomer 2017 Haute Couture p.o.a. (foto Anne Combaz)
Rochas kristallen broche via Carré Couture, € 189

Fotografie: Hugo Thomassen 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu