Home > Mode en Beauty > Ilyas Kaya, nog een échte kleermaker

Ilyas Kaya, nog een échte kleermaker

Maitre-tailor and Maitre-Chemisier Ilyas Kaya is al 25 jaar kleermaker. Complete kostuums maakt hij nog met de hand, naar eigen zeggen als enige in de hele Benelux. In zijn K-atelier in het centrum van Maastricht loopt dan ook een kieskeurige clientèle binnen, die wat over heeft voor de perfecte snit.

Je doet echt alles met de hand, van A tot Z?

„Zéker! Met zestien jaar ging ik naar de vakopleiding in Luik. Ik was vooral nieuwsgierig. Na mijn studies leerde ik het vak verder in de praktijk. Ik heb het geluk gehad te mogen werken in heel wat ateliers, en met echte tailleurs die op de ouderwetse manier werken met de hand. De moderne machines bestonden toen nog niet.”

Je winkel is ook je atelier, hoe werkt dat?

„Ik werk alleen: telefoon opnemen, mensen ontvangen, offertes maken, stoffen kiezen, creëren, naaien. Dit is niet een massaal bezochte zaak, mensen – meestal mannen – komen doelbewust.”

Stel, ik kom morgen voor een maatpak. Wanneer kan ik er in schitteren?

„Het opmeten en stof kiezen voor een op maat gemaakt kostuum duurt anderhalf uur. In totaal zijn er maar liefst vijfduizend soorten stof waarover ik kan beschikken. Daaruit maak ik zelf al een selectie, aangepast aan het seizoen. Dan heb je nog de kleur, de stijl – klassiek of napolitaans – en het binnenwerk. Het pak kan namelijk op drie manieren gevoerd worden: full-canvas, half-canvas en geplakt. Bij full-canvas bestaat het binnenwerk uit een laag paardenhaar canvas onder de buitenste wollen laag, om de vorm van het pak te behouden en verzakking tegen te gaan. Dit levert een perfecte pasvorm op, wat direct ook de reden is dat full-canvas nog altijd populair is, maar dus ook arbeidsintensief, aangezien ook dat met de hand gebeurt. Voor één kostuum met alles erop en eraan ben ik zo’n 75 uur bezig. Als ik op vraag van de klant hélémaal zonder machines werk, kan het zelfs meer dan honderd uur zijn.”

Hoe heb jij het voorbije 1,5 jaar ervaren?

„Dankzij covid heb ik zelfs meer werk dan ooit. Het zijn natuurlijk heel moeilijke tijden voor ondernemers, maar tijdens de lockdown voelde ik dat ik snel moest schakelen en dat visibiliteit belangrijk is. Ik ben begonnen gepersonaliseerde mondmaskers te maken. Voor de universiteit van Luik onder andere. Mijn trouwe klanten blijven komen, covid of niet. Ze bestellen via de telefoon, ik heb hun maten. Ik merk ook dat mensen meer aandacht aan uiterlijk en kledij besteden. Tegenwoordig komen er zelfs studenten over de vloer. Dus geloof het of niet: het is drukker dan ooit!”

Waar droom je nog van?

„Een eigen lijn creëren. Daar ben ik mee bezig. Een speciale pret-à-porter collectie voor mannen, maar dan dus met de hand gemaakt. Misschien ga ik ooit ook nog kleren maken voor dames en kinderen. Ik ben in ieder geval nog heel gedreven. Ik fleur zelf op als ik in het straatbeeld mooi geklede mensen zie.”

show auteur

Auteur: Virginie Claes

Voormalig Miss België, tegenwoordig host, presentatrice en meer voor diverse Belgische en Nederlandse media

Virginie Claes

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.