Home > Mode en Beauty > Een ode aan het vestje: het item dat je nu wil (mág!) shoppen

Een ode aan het vestje: het item dat je nu wil (mág!) shoppen

L’Atelier Marit in Maastricht zweert erbij: het vestje. Wat maakt dit item nu een onmisbare factor in de collectie? Of beter: wat maakt het vestje essentieel in de kast van iedere vrouw?

Nu carnaval achter de rug is en de laatste afdaling op de piste (bijna) is gegleden, is het wachten op de lente. Die begint officieel op 20 maart. Dat is over ruim vier weken en dat betekent dat we ons bevinden in een heus intermezzo.

Een kledingstuk dat bij uitstek voelt, draagt en zit als een intermezzo is het vestje. Je weet wel, het vestje met de typerende elegante, ronde hals, dat vijf of zes knopen naar beneden telt en dat stopt op de heupen. Het vestje dat niet te los zit, maar ook zeker niet te strak – we noemen dat een slim-fit pasvorm. Dat vestje, goed dat je het nu voor je ziet, dat vaak in een adem wordt genoemd met de parisienne stijl. Simpel doch elegant. Functioneel doch charmant, bon!

Eigenaresse van L'Atelier Marit met vestje

Het vestje kun je zien als mijn zoontje van bijna drie jaar: soms houdt een vestje zich discreet op de achtergrond en wordt het gedragen onder een jas of bodywarmer (het vestje, niet mijn kind). Soms treedt het juist op de voorgrond om een statement te maken. Vestjes komen in effen kleuren, die gaan van braaf tot brutaal. Maar vestjes mogen ook Bretonse streepjes, bloemen of andere patronen hebben. Een goed button-up vestje is zacht, gebreid en licht en dus lief, warm en makkelijk mee te nemen. En heel belangrijk in deze grimmiger tijden: het vestje is er voor iedereen. Voor hen die niet zonder kunnen, maar ook zeker voor hen die het alleen gebruiken als het hen uitkomt.

Een groot vestjes-fan is Marit, eigenaresse van L’Atelier Marit, een Maastrichtse kledingboetiek waar vestjes een vaste factor zijn. Bij haar is het een vestje van mohair dat standaard in het rek hangt, in wel tien verschillende kleuren. ,,Mohair wordt mooier door het dragen en past zich aan aan je lichaamstemperatuur. Het is luchtig op je huid en zit daarom net wat lekkerder dan dikker wol.’’ Ze koopt het vestje in bij een Franse familie waarvan het vestje hun activité principale is, ofwel: hun core business. Deze familie maakt enkel en alleen dit vestje. En dat de hele dag, elke dag opnieuw.

De vestjes bij L’Atelier Marit komen in effen basiskleuren en vergrijsde kleuren. ,,In de kleuren zit grijs verweven, waardoor de kleuren niet mega fel zijn.” Dat heeft een belangrijke reden: hierdoor past het vestje beter bij je huid én is het makkelijker te combineren met andere kleuren. Het is een gouden tip van Marit, die voor haar boetiek geen trends maar louter items met een goede pasvorm inkoopt. ,,Ik raad mijn klanten altijd aan om een vestje in kleur te kiezen als de rest van je kast neutraal is. Zo uplift je alle
basisitems die je thuis in je kast hebt hangen met het vestje. Andersom geldt dit ook: heb je vooral kleurrijke items in je kast, ga dan voor een vestje in een neutrale kleur.” Het zorgt ervoor dat je het vestje eindeloos kunt combineren. ,,Ik heb al vaker meegemaakt dat er klanten zijn die roepen ‘Ik heb er gewoon
altijd een in mijn tas zitten!’”

Winkel L'Atelier Marit in Maastricht

Andere tips van Marit voor het dragen van een vestje zijn:

1) In het najaar combineer je een vestje met een long sleeve. In het voorjaar is het witte katoenen T-shirt of een satijnen top aan de beurt.
2) Combineer een vestje altijd met een item van een ander materiaal, maar blijf wel in dezelfde kleurfamilie. Een katoenen blouse op een katoenen broek ziet er voor een passant op straat uit als één geheel.
3) Was je vestje op 30 graden of met het wolprogramma op de wasmachine. Zorg ervoor dat je het toerental wat lager zet en stop een vestje nooit in de droger. Hang je vestje op een dikke hanger om het te laten drogen.

Dit jaar zul je het klassieke vestje ook gaan zien met een twist: vestjes met Peter Pan kraag. Die kraag mag al net zo kameleontisch van aard zijn als het vest zelf: in een andere kleur, in een andere stof. Voor ieder wat wils. En dat brengt ons terug bij de kern: het vestje is er voor iedereen.

show auteur

Auteur: Lise Steegmans

Modeliefhebber met een grote schrijfpassie

Lise Steegmans

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.