Een van de horlogemerken met een imposante geschiedenis is ongetwijfeld Breguet. Vele historische beroemdheden waren verknocht aan de schoonheid en fabelachtige technieken van dit huis. In Parijs is er zelfs een heus museum voor geopend.
Het merk Breguet heeft zijn plaats in de horlogewereld te danken aan de innovatieve grondlegger Abraham-Louis Breguet (1747-1823) en zijn hedendaagse positie in de haute horlogerie aan de vakbekwaamheid van de huidige horlogemakers. Breguet heeft in zijn hele geschiedenis blijk gegeven van een indrukwekkende capaciteit voor innovatie. Die geschiedenis is sinds 2000 terug te zien in het Breguet-museum, gelegen op de eerste verdieping van de boetiek in Parijs, aan de Place de Vendome. Hier vind je de beroemde archieven, samen met meer dan honderd historische horloges. In dit museum is ook te zien dat Breguet door de eeuwen heen beroemde historische figuren tot zijn klantenkring heeft mogen rekenen, van Marie-Antoinette (koningin van Frankrijk), tot Winston Churchill. Maar ook Napoleon Bonaparte, Alexander I van Rusland en Arthur Rubinstein waren de trotse bezitters van Breguet-horloges.
Breguet-horloges hebben diverse specifieke kenmerken. Zo heeft elke Breguet een geheime signatuur, meestal aan beide zijden van de ‘12’ en elk horloge wordt vervolgens individueel genummerd. Dit naast de talloze innovaties door de jaren heen: van de Breguet-wijzers tot de Breguet-cijfers.
De horloges van Breguet hebben altijd een aantrekkingskracht gehad op vrouwen: Marie-Antoinette, de markiezin de Condorcet en zelfs keizerin Joséphine waren verliefd op het merk. Ook Caroline Murat was een fan van A.-L. Breguet. In 1812 ontving zij een model dat volstrekt uniek was voor die tijd: het eerste horloge dat ontworpen was om aan de pols gedragen te worden en bovendien, al even vernieuwend, ovaal was. De moderne, verfijnde en poëtische modellen van de collectie Reine de Naples zijn geïnspireerd op deze legendarische creatie.
Breguet onthult nu een nieuwe toevoeging aan deze collectie, namelijk de Reine de Naples 8938. Wat meteen opvalt is de versiering van de wijzer-plaat, met een delicate ‘sneeuw’-zetting. Dit is een bijzondere techniek die veel handigheid en oneindig veel geduld vraagt. Bij deze techniek worden namelijk stenen van verschillende grootte gebruikt, waardoor de ondergrond van de wijzerplaat zo goed als onzichtbaar wordt. Dit zorgt voor de fabelachtige schittering en straalt helderheid en pracht uit. Wat tevens opvalt is de zeldzame en verfijnde slijpvorm van de in ’briolette’ geslepen diamant op de kroon. In totaal verlichten meer dan drie karaat aan diamanten dit kostbare uurwerk. Het horloge is uiteraard voorzien van een zelfopwindend mechanisch uurwerk. Het is Breguet met deze Reine de Naples 8938 wederom gelukt om een uniek werk toe te voegen aan de prachtige collectie.