Home > Mode en Beauty > Trouwen in Limburg: eten in Toscaanse sfeer en dansen op John Tana

Trouwen in Limburg: eten in Toscaanse sfeer en dansen op John Tana

Een volledig weekend in plaats van een dag. John Tana tijdens de preparty, een vuurspuwer tijdens het feest en een boozy brunch als afsluiter. Trouwerijen lijken steeds meer op festivals, inclusief programmering, unieke locatie en food line-up. Oók in Limburg.

Wie in de jaren negentig in het huwelijksbootje stapte, deed dat met een simpele huwelijksceremonie, ongekookte rijst en een sobere receptie. Met een beetje mazzel werd die receptie afgesloten met een dansfeest op de noten van Stevie Wonders Signed, sealed, delivered (I’m yours). Tegenwoordig is dat wel anders. Trouwerijen duren niet meer slechts een dag, maar liefst een heel weekend of langer. Denk aan een preparty op vrijdagavond voor intimi, de bruiloft en een volledig dagprogramma op zaterdag en een uitgebreide brunch op zondag. Alles voor een maximale experience voor de gasten.

Alle superlatieven uit de kast

Zo’n trouwweekend gaat vaak hand in hand met een ingekorte gastenlijst. Liever genieten met een intiem gezelschap dan 250 handjes schudden luidt het credo. Deze trend van ‘minder gasten, meer spektakel’ is gekatalyseerd tijdens de coronapandemie. „Veel mensen die hun bruiloft al gepland hadden, kozen ervoor om tóch te trouwen in kleine kring of in stilte”, legt Taco Willems, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, uit. „Het idee: na de pandemie vieren we het feest dan alsnog, groots en vreugdig. Je zag dat die bruidsparen alle toeters, bellen en superlatieven uit de kast trokken toen het eenmaal weer mocht.”

Trouwerijen lijken steeds meer op festivals

Zo had de trouwheer, die in piekperiodes zes bruiloften per week doet, een stel dat hun bruiloft al gepland had. „Toen kwam corona en kregen ze twee jaar de tijd om hun geplande dag én weekend te heroverwegen. Zo ook de gastenlijst: moesten ze wel mensen uitnodigen die ze de afgelopen twee jaar niet meer zagen en nauwelijks spraken? Nee! Dus de lijst werd ingekort en de verwennerij werd uitgebreid. Voor iedere genodigde regelde het bruidspaar een custom made olijfhouten plank met initialen en de trouwdatum. Op de plank lag een aantal fantastische kazen, waaronder een hartvormige kaas die speciaal uit Normandië was ingevoerd. Een kaas die de boerenvrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog maakten en meegaven aan hun mannen in de loopgraven. De plank zat in een minstens zo mooie doos, die het toekomstige bruidspaar bij alle gasten persoonlijk is gaan afgeven. Subliem vond ik het, want het geeft aan hoe dierbaar en zorgzaam ze zijn met de mensen met wie ze hun bijzondere dag willen delen.” Leuk detail: tijdens de grote dag van het betreffende bruidspaar werd een beroemde macaron-zaak uit Parijs volledig nagebootst op hun al bijna net zo beroemde trouwlocatie: Château Neercanne.

Hoeve Hurpesch

Emotioneel vermaak

Een bijkomend voordeel van deze trend is dat de nadruk veel meer ligt op het trouwen. „Vóór de pandemie had je bruidsparen die al vijftien jaar samenwoonden en weer eens zin hadden in een uitbundig discofeest en dachten: zullen we dan maar gaan trouwen? Nu merk ik dat mijn gedeelte op de dag, het ceremoniële stuk, een veel prominentere plek heeft gekregen”, aldus Willems, die er graag een show van maakt. „Dat ceremoniële stuk vraagt om inhoud, diepgang, humor en emotie. Kortom: emotioneel vermaak.” Deze lijn van meer zorg, aandacht en entertainment ziet ook wedding-planner Mandy Meys terug. „Wij zien klanten die bewust kiezen voor minder couverts, maar dan wel uitpakken met een volledig gestylede tafel. Servies, bestek, bloemen, verlichting, het moet volledig op elkaar zijn afgestemd. Ook kiezen ze niet voor een driegangenmenu of shared dining, maar voor een vijfgangendiner.” Meys is met haar bureau FBLS Weddings & Events al elf jaar gespecialiseerd in bruiloften in Limburg. „Lang tafelen is altijd al een geliefd onderdeel van Limburgse bruiloften geweest. Maar sinds de pandemie zien we dat men graag nog meer focus legt op een goede borrel, mooie hapjes en een uitgebreid diner met een volledige aankleding – liefst een lange tafel bij zonsondergang tussen de Limburgse wijnranken.”

Locaties

En als de pandemie iets heeft uitgewezen, is het dat het binnenland evenveel moois te bieden heeft als het buitenland. Meys heeft het drukker dan ooit: „Wij hebben veel Limburgse klanten, maar ook veel klanten buiten Limburg die graag in Limburg willen trouwen. Dat zijn mensen met een link naar Limburg, die bijvoorbeeld hier hun studiejaren hebben doorgebracht of hier wielrennen. Maar we hebben ook klanten die een buitenland-ervaring willen en kiezen voor Limburg.” Voor het Franse château-gevoel of de Toscane-touch klopt men aan bij Winselerhof, Château Sint Gerlach, Wijngoed Fromberg, Wijngoed Domaine Salamander, La Butte aux Bois of Brasserie Nieuw Ehrenstein. „Dit zijn romantische locaties met een feestzaal, overnachtingsmogelijkheden en een prachtige ligging. Dat sluit helemaal aan bij de wens van nu.”

Een buitenlands gevoel of niet, klanten voegen graag een showelement toe. „Wij organiseerden laatst een bruiloft waar John Tana kwam optreden tijdens de preparty op vrijdagavond”, aldus Meys. „Bij een andere bruiloft wisselden een live violist en een vuurspuwer elkaar af.” Toch kleeft er ook een nadeel aan deze tot in de puntjes georganiseerde bruiloften. „Ik had eens een bruid die tijdens de ceremonie tranen met tuiten huilde. Wat bleek? Ze had haar trouwjurk en de bloemen uitgezocht op Pinterest. ‘De bloemen blijken witter dan mijn jurk, mijn hele dag is naar de filistijnen’ snikte ze,” herinnert Willems zich. „Tja, dan blijkt zo’n Pinterest-plaatje toch een desillusie.”

hide auteur

Auteur: Lise Steegmans

Modeliefhebber met een grote schrijfpassie

Lise Steegmans

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.