FASHIONCLASH|Mode en Beauty

Liberté, égalité, FASHIONCLASH

Auteur: Elise Crutzen/Foto: Lonneke van der Palen

Een kus, een knuffel en een lach: het FASHIONCLASH Festival 2016 is via MODE en met als thema Heritage, gedurende vier dagen hét symbool van onbegrensde liefde en verbroedering.

Neem het schilderij van Gustav Klimt, Der Kuss. Wie goed kijkt, herkent eenzelfde emotie in het campagnebeeld van FASHIONCLASH. De modellen zien eruit als leden van fictieve stammen. De een met meer pracht en praal dan de ander – maar allemaal gelijkwaardig. Bovendien vormen ze samen één nieuwe tribe, met een hartverwarmende ontvankelijkheid voor culturele diversiteit. Ja, dit beeld gaat over FASHIONCLASH. Maar ook, en misschien nog wel meer, over heel de wereld.

Al sinds haar ontstaan is FASHIONCLASH namelijk een smeltkroes van culturen. Paspoorten met aanmeldingen voor deelname stromen binnen – van Argentinië, Zuid-Afrika tot aan Limburg. Maar net zoals de mode-industrie, is het platform van oprichters Branko Popoviç, Nawie Kuiper en Laurens Hamacher óók een spiegel van de huidige zeitgeist. Want wie erin kijkt, ziet in de vorm van kleding de ups en downs van de wereld. Neem het campagnebeeld: de vluchtelingencrisis (een versmelting van culturen) alsook de behoefte aan ambacht als reactie op fast-fashion (de rijke kostuums), zijn erin te herkennen.

Tijdens het festival zal iedere participant op geheel eigen wijze teruggrijpen naar zijn heritage, en deze via zijn werk in de relevantie van vandaag plaatsen. Dit via modeshows, maar ook via designer markets of performances. Ook ambacht krijgt een prominente rol, in bijvoorbeeld de expo’s. Handwerk wordt er als erfgoed beschouwd, en er zal een glansrol zijn voor verschillende weeftechnieken, crochet en breisels.

In tegenstelling tot de catwalks van grote modehuizen, predikt FASHIONCLASH niet ijskoud statements. Het laat ruimte over voor debat. Zo zal er in de fashion talks gediscussieerd worden over waarom bepaalde kleding zo goedkoop is; en waarom dat niet normaal is. Maar ook wordt er nagedacht over wat iets of iemand Nederlands, of sterker nog Maastrichts, maakt. Bovendien, hoe belangrijk is heritage eigenlijk?

Nee, niemand zal tijdens FASHIONCLASH 2016 in een hokje geplaatst worden. Mode is breder dan dat. Het is grensoverschrijdend, letterlijk en figuurlijk. En dát zullen de meer dan 150 artiesten en ontwerpers van over de hele wereld, laten zien ook. Met een kus, een knuffel en een lach.

FASHIONCLASH Festival, 30 juni tot en met 3 juli 2016. Voor het programma evenals de ticket-sale voor de modeshows zie:  www.fashionclash.nl

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
FASHIONCLASH, Mode en Beauty

Gerelateerd nieuws