Home > Culinair > Chef Kruisherenhotel staat als gast-kok langs de lijn bij MVV

Chef Kruisherenhotel staat als gast-kok langs de lijn bij MVV

Auteur: Maarten van Laarhoven

Dineren in ‘Restaurant Langs de Lijn’ in de businessclub van MVV Maastricht betekent dineren in een sfeervolle entourage met prachtig zicht op de grasmat. Hét perfecte decor voor een geweldig avondje MVV, zo vinden ze bij de Maastrichtse eerstedivisionist. Bij elke wedstrijd in De Geusselt staat er weer een een gerenommeerd horecabedrijf uit Maastricht en omstreken klaar om de gasten van MVV te trakteren op een driegangenmenu. Vrijdagavond 30 oktober speelt MVV Maastricht tegen Go Ahead Eagles uit Deventer. De keuken van Restaurant Langs de Lijn wordt voor deze wedstrijd bemand door Vincent van Vierzen, chef-kok van het Kruisherenhotel in Maastricht.

Bij het Kruisherenhotel in hartje Maastricht horen ze het vaak: jullie zijn zo’n chique hotel, daar kun je toch niet zomaar binnenlopen? ,,Terwijl iedereen dat nou juist wél zou moeten doen”, zegt directeur Bastiaan Klomp uitnodigend. ,,Want dit is niet alleen een hotel, maar ook een belangrijk stuk cultureel erfgoed dat je echt gezien moet hebben. We zijn lang niet zo hoogdrempelig als het lijkt. Vandaar ook dat we lid zijn geworden van Les Tables (een samenwerkingsverband van bijzondere Maastrichtse restaurants op bijzondere plekken red.). We blijven het daarom zeggen: kom rustig binnen en kijk lekker rond of drink een kop koffie. Een keer komen eten is dan de volgende stap.”

Eten doe je in het Kruisherenhotel op een soort van tussenverdieping, van waaruit je een prachtig zicht hebt op de glas-in-loodramen en de bijzondere historische schilderingen op de muur en het plafond. De entresol is tevens het gedeelte van het restaurant waar de koude keuken zich bevindt. Chef-kok Vincent van Vierzen is er trots op. Mogen werken in een historische omgeving inspireert, elke dag weer vindt hij.

Zeven jaar werkt Van Vierzen (34) nu in het Kruisherenhotel, waarvan de laatste vijf jaar als chef. Zijn werk is gevarieerd, legt hij uit, terwijl de aubergines in de oven liggen te drogen om straks verwerkt te worden in een mooie crème die bedoeld is voor een van de hoofdgerechten: buikspek van het Livar-varken, 24 uur gegaard op een lage temperatuur in de Römer. ,,Je weet niet wat je proeft.”

Op 12 juni 2013 mocht hij het ontbijt serveren voor de kersverse koning Willem-Alexander en koningin Máxima – die voorafgaand aan hun werkbezoek aan Limburg en Noord-Brabant in het – laagdrempelige – Kruisherenhotel kwamen slapen. De vorstelijke gasten zijn niet de enige coryfeeën die de afgelopen jaren hebben gekozen voor het comfort dat te vinden is in het 15de eeuwse omgebouwde kloostercomplex: ook popsterren en andere prominenten weten feilloos de weg te vinden naar het hotel in de Kuisherengang waar heerlijk wordt gekookt.

Vrijdagavond treedt Vincent van Vierzen aan in de Geusselt, waar hij voorafgaand aan de wedstrijd MVV-Go Ahead Eagles de gasten van de Maastrichtse eerstedivisionist gastronomisch mag verwennen in de businessclub van MVV.  

Wat de dinergasten van MVV kunnen verwachten? Aha! Er blijkt heel goed over te zijn nagedacht in de keuken van het ‘Kruisheren’. Vis, klinkt het plagerig uit de mond van chef Vincent van Vierzen. ,,Als symbool voor het feit dat we er alles aan zullen doen om de tegenstander te laten zwemmen”, zegt hij lachend. Zo kan hij toch nog een bijdrage leveren aan het succes van de Maastrichtse voetbalclub, want op de middagen en avonden dat MVV thuis speelt, moet hij meestal werken.

Maar zonder gekheid: zalm met rivierkreeftjes als voorgerecht en vervolgens kabeljauw met bimi-broccoli en aardappeltjes gekookt in visbouillon met saffraan. Een hoofdgerecht dat ook in dit geval vergezeld gaat van een crème van aubergines. ,,Ik heb besloten om voor vis te kiezen omdat niet alle apparatuur voorhanden is en er in korte tijd toch zo’n veertig couverts uitgaan.”

Het nagerecht bevat overigens ook een subtiel plagerijtje aan het adres van het gastelftal: aangezien de gasten uit Deventer komen is gekozen voor een nagerecht van bosvruchten met Deventer Koek. De bekende Oud Hollandse kruidkoek wordt gedroogd en in kleine stukjes verwerkt in het dessert. ,,Afgedroogd, verkruimeld én ten slotte opgegeten. Doen we net alsof het de tegenstander is.”

 

Kruisherenhotel, Kruisherengang 19, 6211 NW Maastricht. +31 43 329 2020 . http://www.chateauhotels.nl/kruisherenhotel-maastricht e-mail: kruisherenhotel@chateauhotels.nl

Reserveren voor het MVV-diner kan via:
http://www.mvv.nl/business/mvv-businessclub/restaurant-langs-de-lijn

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.