Home > Living > Vijf tips om je tuin lenteklaar te maken

Vijf tips om je tuin lenteklaar te maken

Hoera, de winter loopt op zijn laatste benen. Morgen is het 1 maart: de start van de meteorologische lente. Met deze tips zorg je dat je tuin klaar is voor de eerste heerlijke lentedagen.

Of je nu bezitter bent van een grote lap grond achter je huis, of in de stad woont met een klein balkon: je buitenruimte is heilig. Het is een plek om te ontspannen, de dag van je af te laten glijden en – wanneer het echt zomer is – af te koelen. Maar voordat het zover is, moeten we eerst de winter van ons afschudden. Met deze stappen maak je je tuin of balkon klaar voor gebruik, of de lente zich nu laat zien of niet. Aan ons zal het niet liggen!

 1. Pak de schrobber

Je terrastegels, je buitenmeubels en je vlonder: het kan allemaal wel een flinke schoonmaakbeurt gebruiken na deze natte winter. Afhankelijk van het materiaal kies je voor azijn, groene zeep of een speciale reiniger om groene aanslag te verwijderen. Zie het als de start van de grote voorjaarsschoonmaak: een fris begin van het zonnige seizoen.

2. Vergeet je dakgoten niet

Het is niet het leukste klusje, maar het moet zeker gebeuren: de dakgoten schoonmaken. Er is geen beter moment dan nu, vlak voor de lente. Dus pak je werkhandschoenen, klim op je ladder en ga aan de slag. Als je niet van grote hoogtes houdt kun je altijd een professional inschakelen. Als het maar gedaan wordt.

3. Snoei voor groei

In maart kunnen veel planten en bomen gesnoeid worden. Veel bladverliezende struiken en loofbomen gaan sterker groeien na een flinke knipbeurt. Let wel op: het kan in maart nog flink vriezen, door te snoeien bij vorst kan je plant schade oplopen. Bekijk dus altijd eerst de weersvoorspelling voordat je de schaar pakt.

4. Zaai je pluktuin

Wie van kleur en bloemen houdt (wie niet?), kan nu los gaan met het zaaien van voorjaarsbollen en bloemzaden. Maak je eigen pluktuin en zaai bijvoorbeeld papaver, korenbloem en groot akkerscherm. Wanneer je dit in maart doet, staan deze een paar maanden later al vol in bloei. Zo heb je in juni een boeket uit je eigen tuin op tafel staan.

5. Start met shoppen

De woonwinkels staan langzamerhand steeds meer in het teken van het buitenseizoen: nu is de voorraad op peil en scoor je de leukste meubels en accessoires. Denk aan een nieuwe parasol, regenton of ligbed. Hang eindelijk die lang gekoesterde hangmat op, of ga voor die nieuwe schutting. Zo ben jij klaar om echt te genieten van de eerste hoge temperaturen.

Fijne lente!

Blog Eefje Lente
show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.