Home > Branded content > Aankoopbegeleiding kan veel zorgen voorkomen

Aankoopbegeleiding kan veel zorgen voorkomen

Wie een speciaal huis of object wil kopen zoals een monument of een ander bijzonder gebouw, doet er goed aan om zich bij de aankoop te laten begeleiden. Dat is een van de specialisaties die Klement Rentmeesters in huis heeft.

„Dat begint al bij de bepaling van het budget”, zegt Frank Klement. „Bij dit soort gebouwen moet je dan niet alleen naar de koopprijs kijken. Het is ook nodig om een degelijke begroting te maken. Welke werkzaamheden zijn nog nodig, moet er nog een restauratie worden gedaan of achterstallig onderhoud? We voeren standaard een bouwkundige inspectie uit. En wat zijn de subsidiemogelijkheden daarvoor? Sowieso maken we dan in de beginfase onze eigen inschatting qua waardebepaling, waarin tal van dit soort elementen aan de orde komen. Met onze kennis behoeden we een koper voor tegenvallers bij de aankoop.” Voor het allemaal zo ver is, gaat eerst de klant zelf kijken. „De allereerste vraag is wat de klant zelf van de locatie vindt. Als die bevalt, dan gaan we verder en bij een tweede bezichtiging gaan we meestal mee. Vervolgens gaan we het hele pakket van eisen naast de realiteit leggen, wat is mogelijk en wat niet?”

Klement Rentmeesters doet in specifieke gevallen onder meer een bouwhistorisch onderzoek, zodat de koper weet wat de geschiedenis van het gebouw is en welke mogelijkheden er voor eventuele veranderingen aan het pand zijn. En in hoeverre je het pand bijvoorbeeld kunt verzekeren. „We willen ook weten welke plannen de potentiële koper met het pand heeft. Mag het pand bijvoorbeeld vergroot worden, of mag je er een B&B in vestigen? Dat zijn veel voorkomende vragen waarop wij het antwoord vinden. Wij kijken dan naar het bestemmingsplan of die ideeën ook werkelijkheid kunnen worden. Desgewenst dienen we bij de gemeente een verzoek in ter realisatie.” Frank Klement noemt dat het vaststellen van een aankoopstrategie waarbij het aankomt op een nauwgezette waardering op basis van alle factoren die een rol spelen.

Een ander aspect betreft het schrijfwerk: het uitbrengen van een schriftelijke bieding. „Dan gaat het onder meer over het opnemen van een mogelijke ontbindende voorwaarde. Dat kan handig zijn als er nog onzekerheden zijn over bijvoorbeeld het realiseren van een gewenste uitbreiding van het pand of het toestaan van een nieuwe gebruiksfunctie. Je kunt ook een financieringsvoorbehoud opnemen. Dat zijn allemaal zaken die de koper als zorgen ervaart en die wij kunnen wegnemen. In dat kader kunnen wij bij de aankoop van rijksmonumenten al contact opnemen met bijvoorbeeld het Nationaal Restauratie Fonds, het NRF, om aan de voorkant te kijken welke bijdragen we uit die hoek mogen verwachten.”

klement-rentmeesters.nl 

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.