Home > Kunst en Cultuur > Legendarische musical Les Misérables komt naar Maastricht

Legendarische musical Les Misérables komt naar Maastricht

De legendarische musical Les Misérables, naar de roman van de Franse schrijver Victor Hugo uit 1862, komt volgend jaar naar Nederland. Het gaat om de wereldberoemde West End-productie van Sir Cameron Mackintosh, de langstlopende musical ter wereld. In Limburg wordt het stuk uitsluitend op de planken gebracht in het Theater aan het Vrijthof, om precies te zijn van donderdag 13 tot en met zondag 23 april 2023. De voorverkoop is vandaag gestart.

Sir Cameron Mackintosh heeft als producent een aantal van de grootste musicals in de geschiedenis op zijn naam staan: Cats, The Phantom of the Opera, Miss Saigon, Mary Poppins en Les Misérables. Hij is nauw betrokken bij de Nederlandse productie. Hij is persoonlijk naar Nederland afgereisd om de speelplekken te selecteren.

Volgens het Theater aan het Vrijthof heeft het maar liefst vier jaar gekost om Les Misérables naar de Limburgse hoofdstad te halen. ,,Maar liefst vijftien trailers vol decors, kostuums, pruiken, rekwisieten, licht, geluid en projecties en twee volle dagen bouwen zijn nodig om deze ‘world class production’ op het toneel van Theater aan het Vrijthof neer te kunnen zetten”, aldus een woordvoerder.

Les Misérables speelt al sinds 1985 op het Londense West End. Het is daarmee de langstlopende musical in het Verenigd Koninkrijk. Op Broadway in New York was het een van de meest succesvolle musicals ooit met acht Tony Awards.

De Limburger Milan van Waardenburg (Kerkrade 1994) neemt de hoofdrol voor zijn rekening. Hij speelt Jean Valjean, de protagonist in de lijvige roman van Hugo. Valjean heeft negentien jaar in een strafkamp gezeten wegens diefstal van een brood. Eenmaal vrij man weet hij een maatschappelijke positie op te bouwen, maar het onrecht blijft hem achtervolgen. Hoofdrollen zijn er verder voor Freek Bartels (Javert), Vajèn van den Bosch (Eponine), Ellen Pieters (Madame Thenardier), Channah Hewitt (Fantine), Mark Roy Luykx (Enjolras) en Sem Gerritsma (Cosette).

Milan van Waardenburg, geboren in Kerkrade (1994) kwam in aanraking met het toneel dankzij zijn oma, die zelf op de bühne heeft gestaan. Als 11-jarige speelde hij in de musicals Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? Hij studeerde Muziektheater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en kreeg les van onder meer Edward Hoepelman. Na zijn afstuderen trok hij naar Duitsland en speelde daar in de musicals Tanz der Vampire (als Herbert) en Der Glockner von Notra Dame (als luitenant Frederic Charles en meerdere keren in de hoofdrol van Quasimodo). Hij speelde in de Duitse en in de Nederlandse versies van Anastasia de rol van Dimitri. Op dit moment speelt hij de rol van Hans in de Duitse versie van Frozen in Hamburg.

Praktische informatie en speeldata Les Misérables:
Donderdag 13 april t/m zondag 23 april 2023.

Papyruszaal, Theater aan het Vrijthof.
Tickets: www.theateraanhetvrijthof.nl.

 

 

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu