Kunst en Cultuur|TEFAF

MECC faciliteert TEFAF nu en in de toekomst

Auteur: Tekst Jo Cortenraedt Foto’s Anne Jannes Illustraties MECC

De voorbereidingen voor de kunstbeurs TEFAF zijn niet alleen voor de editie 2019 volop aan de gang. Ook wordt er al vooruitgewerkt voor de afleveringen die daarna komen.

Wie menig kunstbeurs bezoekt in binnen- en buitenland, kan er niet omheen. De aankleding van TEFAF in MECC Maastricht brengt veel bezoekers in vervoering. De beurshallen, die door het jaar heen ook gebruikt worden voor paarden-springen, kookwedstrijden en autoshows, zijn dan omgeturnd tot een weldadig mega-museum dat tot in de puntjes is verzorgd.

Dit jaar zal het vloerplan er weer anders uitzien en zijn er opnieuw tal van vernieuwingen in het beursontwerp. Want de hedendaagse bezoeker wil verrast worden en niet elk jaar hetzelfde beleven, hoe indrukwekkend ook. In de volgende jaren zal de TEFAF-bezoeker helemaal opkijken van verbazing, want MECC gaat vanaf midden dit jaar behoorlijk op de schop. De muren blijven staan, dat wel, en ook de beurshallen blijven de basis vormen van het hele complex. Maar de hele uitstraling zal veranderen met grote glaspartijen en er komt meer ruimte bij, vooral aan de zuidkant.

Meer ontmoetingsruimten, kwalitatieve verkeersruimten en horecapleinen en ook een forse facelift voor de congreszalen. Twee jaar gaan de ingrijpende bouwwerkzaamheden duren en tussendoor zal de hele organisatie er alles aan doen om de grote evenementen toch doorgang te laten vinden. Te beginnen met TEFAF, het belangrijkste evenement van het jaar, maar ook andere jaarlijks terugkerende namen op de agenda. Alleen het congresgedeelte zal in 2020 voor acht maanden de deuren moeten sluiten. „Dat wordt dan ook geen jaar waarop we winst kunnen gaan maken”, vertelt algemeen directeur Rob van de Wiel. „Maar we zijn wel blij dat we onze grootste evenementen kunnen laten doorgaan en dat de aannemer als het ware tussen die data door gaat werken. Dat is op zich al een uitdaging.”

Die verbouwing wordt nu op alle niveaus voorbereid waarbij de financiering nog een slotakkoord vereist van de diverse betrokken partijen.

‘TEFAF and the city’ als impuls voor de stad

 „Je ziet een algemene kostenstijging in grote projecten en daar zullen wij ook last van krijgen. Met alle partijen zoeken we naar een geschikte oplossing en we vertrouwen erop dat die er komt.”

Van de Wiel zal zelf die werkzaamheden vanuit de organisatie gaan begeleiden. Om ervoor te zorgen dat zowel het eindresultaat optimaal wordt en het MECC futureproof zal zijn, maar ook om erop toe te zien dat de geplande evenementen, waaronder TEFAF tijdens die werkzaamheden zonder hinder voor het publiek door kunnen gaan. „Daarom is besloten om collega Sven Wiertz toe te voegen aan het directieteam, waar Frank Mimpen als commercieel directeur ook al deel van uitmaakt. Wiertz neemt een aantal taken van me over zoals de operationele aspecten, de gebiedsontwikkeling en de veiligheid.”

De MECC-organisatie kijkt niet alleen naar de eigen locatie als het om TEFAF gaat, maar is ook intensief betrokken bij de nieuwe campagne TEFAF and the City, die dit jaar van start gaat in een samenwerkingsverband met TEFAF, Maastricht Marketing, de Provincie Limburg, de Gemeente Maastricht, het Centrummanagement, het Bonnefantenmuseum en Chapeau. „Want een van de voorwaarden in het nieuwe, tienjarig contract dat vorig jaar is afgesloten met TEFAF, is dat de band tussen de stad en de beurs verder wordt aangehaald met meer activiteiten in het centrum.”

Sven Wiertz vult aan dat dit concept verder gaat dan het vorige During TEFAF. „Dat richtte zich vooral op een speciale programmering in theaters en kunsthuizen. Die zit er nu ook in, maar ook daarbuiten zul je de TEFAF-sfeer meer gaan proeven in de stad. Zo gaan we een speciale TEFAF-club openen op een nog bekend te maken locatie, die ’s avonds om 10 uur opengaat en waar TEFAF deelnemers en bezoekers zich kunnen amuseren bij een drankje en een dansje. De internationale sfeer die TEFAF met zich meebrengt, willen we midden in Maastricht meer laten landen.”

Van de Wiel is blij met de samenwerking met zoveel partijen. „Het feit dat bijvoorbeeld de provincie Limburg nu nauwe contacten onderhoudt met de board van TEFAF, zorgt ook voor een betere informatie-uitwisseling. Maar het gaat ook om citybranding. Dit jaar zullen er meer TEFAF vlaggen dan tevoren gaan wapperen in de stad,
zodat het niemand meer kan ontgaan wat voor unieks hier gaande is in die dagen.”

 

  

Foto links: de directieleden Sven Wiertz en Rob van de Wiel. Rechts: MECC Maastricht zoals dat er vanaf 2021 komt uit te zien 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur, TEFAF

Gerelateerd nieuws