Home > Business > Kerststad Luik: het grootste kerstdorp van België

Kerststad Luik: het grootste kerstdorp van België

Op de Place Saint Lambert en de Place du Marché ontmoeten de Germaanse en Latijnse traditie elkaar in het Luikse kerstdorp, dat al 29 jaar bestaat en daarmee het oudste en tevens ook het grootste van België is. U vindt er de sfeer van de Duitse kerstmarkten, maar dan verweven met Latijnse invloeden, wat zorgt voor een typische, oergezellige ambiance.
Gedurende vijf weken verwelkomen tweehonderd chalets de kuierende bezoekers aan wie ze allemaal geschenkideeën aanbieden, alsook Waalse en Franse ambachtelijke voorwerpen, kerstversiering en allerlei lekkers. 
Sinds enige jaren stelt het kerstdorp een verzameling kerstballen tentoon van geblazen en met de hand beschilderd glas. Hierop worden figuren uit de Luikse en Waalse folklore afgebeeld.  Ook is er weer de sleepiste van de kerstman, altijd een feest voor de kinderen. 
Nieuw is dit jaar een toeristisch treintje waarmee u van de ene naar de andere kerstattractie kunt gaan.
Het kerstdorp op Place Saint Lambert / Place du Marché is geopend van 27-11 tot 30 – 12 www.villagedenoel.be  

De schaatsbaan 

Van zaterdag 28 november tot zondag 3 januari is de schaatsbaan open op de Place de la Cathédrale. Te midden van de vele winkels is de feestelijk verlichte schaatsbaan een populaire ontmoetingsplek.  Er zijn ruim 350 paar ijsschaatsen in alle maten beschikbaar. 
De bezoekers kunnen in de ongeveer veertig chalets rond de ijsbaan en in de Vinâve d’île op zoek gaan naar kerstcadeautjes of lekkere hapjes zoals oesters, zalm, escargots, Zwitserse fondue, flammenkuche, foie gras, speenvarken en zo meer.
Er zijn ook nog drie grote muzikale avonden gepland op de schaatsbaan:
– De groep ‘D6 Bal’ op vrijdag 27 november om 19.30 uur,openingsavond;|
– De ‘Soirée du coeur’ op vrijdag 18 december om 20.00 uur;
– De slotavond met ‘La Bande à Lolo’ op zaterdag 2 januari 2016 om      
  20.00 uur.

Place de la Cathédrale, van 28-11 tot 3-1  Info: www.dynamic-events.be   

Europees Circusfestival 

In het Parc d’Avroy vindt van 10 december tot 3 januari voor de 25e keer het Europees Circusfestival plaats. Het is een van de oudste circusevenementen, na het beroemde Circusfestival van Monaco en het festival van Rome. Er wordt een selectie van de beste internationale attracties vertoond. 
Tito Medina, een clown met duizend gezichten, wordt uw gids tijdens dit nieuwe spektakel.
U zal onder de indruk zijn van de koelbloedige trapezisten, de briljante acrobaten met de springwip uit Roemenië en een ongelooflijke jongleur uit Frankrijk. Deze getalenteerde kunstenaars zijn vergezeld van een prachtig ballet met Parijse danseressen ‘à la Folie’ en van een groot orkest.
Naar de  oude traditie ‘het paard wordt Koning’ is er een stoet van vurige Arabische hengsten en Friese paarden te zien, aan de zijde van buffels met indrukwekkende hoorns, lama’s uit Peru en een schitterende cavalerie van kamelen uit de Mongoolse steppes. Verrassende koorddansers uit Colombia en de Amerikaanse motorclub Douglas Gerling zullen de toeschouwers rillingen bezorgen.
Het ‘dodenrad’, uitgevoerd door vier artiesten, vormt het sluitstuk van dit buitengewone spektakel dat wordt vertoond in een nieuwe, goed verwarmde en comfortabele tent.

Parc d’Avroy, 10-12  tot 3-1 www.europeancircus.com 

Ice Star Wars

Op de Place de Guillemins wordt van 14 november tot 31 januari het ijssculpturenfestival gehouden met deze keer als thema ‘Star Wars’.
Nooit voorheen werd het fantastische universum op meer dan 1.500 m² zo groots weergegeven in ijs. Een zeer exclusief evenement! 
Vergeet uw muts en uw handschoenen niet voor het ‘coolste’ bezoek van het jaar. 

Place des Guillemins, van 14-11 tot 31-1 www.glace.be

© & ™ Lucasfilm Ltd All Rights Reserved 

The Happy Kids Village

Op de Place des Guillemins is ook The Happy Kids Village te vinden van 9 tot 31 december. Een vijftiental chalets in rood en wit versierd in het kerstthema omringen een beveiligde ruimte van 150 m2

De kinderen kunnen er samen met kabouters deelnemen aan ludieke activiteiten zoals grime, het maken van kerstballen, kleuren of een initiatie in de circuskunsten. 

Place des Guillemins, Van 9 tot 31-12   Facebook: https://www.facebook.com/Happy-Kids-Village-883057591802468/

Klank- en lichtspel

De ‘Noélies’ van de Kathedraal 
In de kathedraal St.-Paul wordt van 18 tot 21 december een feeëriek lichten klankspel gehouden. Door projecties, toneelstukken, belichtingen, podiumopbouw, geluidseffecten en muziek te combineren nodigt dit nieuwe feeërieke spektakel u uit om de drie koningen te volgen die afspreken in Bethlehem.

Kathedraal St.-Paul, van 18 tot 21-12  www.nocturnales.be

Investeren in de stad 

Het concept ‘Luik, Kerststad’ is voor het stadsbestuur een goed instrument om te investeren in de aantrekkelijkheid van de stad. „Jaar na jaar breidt het evenement zich uit en trekt het in totaal rond twee miljoen bezoekers uit heel België en steeds meer ook uit de buurlanden. Zo wordt ‘Luik, Kerststad’ het grootste toeristische evenement van Luik,” zegt schepen van economie Maggy Yerna. „We hebben dit jaar extra geïnvesteerd in de sfeerverlichting om het geheel een magische toets te geven.” 

Winkels extra geopend

Op donderdag 10 december tot 21 uur (enkel de winkels van de Carré), en op de zondagen 13 en 20 december en 3 januari van 11 tot 18 uur. 

www.liege.be/tourisme-nl

www.belgie-tourisme.nl

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.