Dé culturele highlights in Limburg, november 2022
Minder zonuren maken buitenactiviteiten minder aantrekkelijk. Gelukkig is er deze maand genoeg moois om je binnen aan te warmen.
Max Beckmann loge in het wereldtoneel
Tot 15 januari 2023 | Suermondt-Ludwig-Museum, Aken
Maar liefst 130 etsen, litho’s en houtsneden uit de periode 1911-1922 van deze belangrijke kunstenaar, die langere tijd in Nederland woonde en werkte, zijn bijeengebracht. Te zien is hoe Beckmann, geworteld in de impressionistische traditie, een eigen expressieve beeldtaal ontwikkelt. Zijn ervaringen op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog bepalen zijn blik op de wereld als chroniqueur van een uiterst turbulente, harde en beklemmende tijd. Deze tentoonstelling heeft een uitgebreide randprogrammering.
Dinsdag tot en met zondag 10.00-17.00, entree varieert – suermondt-ludwig-museum.de
Dubbelexpo Op Handen gedragen
Tot zondag 8 januari 2023 | Musea Maaseik
Ontdek het verzegeld verleden van Maaseik: kloosterleven, heiligenverering, relieken en processies in de vroege middeleeuwen. In Aldeneik zijn archeologische vondsten en schitterende kunstobjecten bijeengebracht. De expo in de kerk van Maaseik gaat in op het belang van relieken zoals die van de heiligen Harlindis en Relindis.
Dinsdag tot en met zondag 13.00-15.30, gratis entree – museamaaseik.be
Tentoonstelling Parkstad Limburg Prijs
Tot en met 15 januari | SCHUNCK, Heerlen
Een brug slaan tussen jonge kunstenaars, het bedrijfsleven, de overheid en het publiek. Daarvoor is deze prijs in het leven geroepen. Meedoen aan de bijbehorende expositie is misschien nog wel belangrijker voor de acht deelnemers dan winnen. Hun profiel: beeldend kunstenaars die een professionele kunstopleiding succesvol hebben afgesloten, maximaal 35 jaar oud zijn en een kunstzinnige relatie hebben met Nederlands- of Belgisch-Limburg.
Dinsdag tot en met zondag 11.00-17.00, gratis entree – Schunck.nl
Melle schilder van een andere werkelijkheid
Tot en met 26 februari 2023 | Museum van Bommel van Dam, Venlo
Melle Oldeboerrigter (1908-1976) is een van de meest raadselachtige schilders van de twintigste eeuw. Niet alleen zijn schilderijen bevatten vervreemdende taferelen, ook als kunstenaar wilde hij zich niet in één vakje laten vangen. Deze grote overzichtstentoonstelling brengt de wonderlijke wereld van de enigszins in de vergetelheid geraakte kunstenaar opnieuw onder de aandacht.
Dinsdag tot en met zondag 11.00-17.00, 16,50 euro entree – vanbommelvandam.nl
14e FASHIONCLASH Festival
Dinsdag 25 tot en met donderdag 27 november | FASHIONCLASH, diverse locaties Maastricht
Tijdens dit driedaagse hybride (on- & offline programma) festival krijgt een nieuwe generatie ontwerpers en (podium)kunstenaars uit binnen en buitenland de kans om hun werk te tonen aan een breed (inter)nationaal publiek. Het programma met tentoonstellingen, performances, talks en fashionfilms en awards toont projecten die de hedendaagse modecultuur onderzoeken, contextualiseren en vieren.
Entree varieert – fashionclash.nl
Kunstbeurs Namen
Zaterdag 19 tot en met zondag 27 november | Fine Art Fair Antica Namur, Mont-Saint-Guibert
Opgericht in 1977, is dit event in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze en invloedrijke kunstbeurzen van België. Maar liefst 115 exposanten -meer dan ooit- nemen deel aan deze 45 e editie. Meubilair uit de ‘Haute Epoque’ (vroege middeleeuwen tot de 17 e eeuw), decoratieve kunst (18 en 19e eeuw) en hedendaagse schilderkunst (20e eeuw) worden aangeboden.
Entree vanaf 15 euro – antica.be
‘See the music, hear the dance.’
Maandag 14 november | Theater aan het Vrijthof, Maastricht
Het Nationale Ballet laat in ‘Balanchine | Van Manen | Arqués’ zien hoe drie top choreografen van uiteenlopende generaties muziek ‘zichtbaar’ maken. George Balanchine‘s ballet The Four Temperaments is geïnspireerd op de gelijknamige compositie van Paul Hindemith. Van Hans van Manen staat Frank Bridge Variations op het programma: het gedanste antwoord op een compositie van Benjamin Britten. Manoeuvre, is gecreëerd door Juanjo Arqués, op muziek van John Adams.
Rang 1 42,50 euro en sterrenrang 47,50 euro – theateraanhetvrijthof.nl
KwANT jonge ontwerpers en de eigen collectie
Tot en met 22 januari 2023 | Museum De Domijnen, Sittard
Kwant -bargoens voor mooi- is de titel voor een bijzondere tentoonstelling over kant. KwANT belicht de geschiedenis van naald- en kloskant, aan de hand van stukken uit de eigen collectie. Vijf ontwerpers van het Maastricht Institute of Arts hebben zich hierdoor laten inspireren bij het maken van nieuw werk.
Entree 10 euro – dedomijnen.nl.
Rothschild’s Vrouwelijke verzamelaars Uitzonderlijke mecenassen en schenkers
Tot en met 26 februari 2023 | Museum La Boverie, Luik
Enkele vrouwen uit de Franse tak van de befaamde bankiersfamilie Rothschild ontpopten zich in de 19e en 20e eeuw als mecenassen, verzamelaars, collectiebouwers. Deze tentoonstelling, mede tot stand gekomen in samenwerking met Museum Louvre Parijs, haalt deze dames, die behept waren met een uitzonderlijk goede neus voor kwaliteit, uit de vergetelheid. In La Boverie is internationale topkunst te zien; zeer divers qua herkomst, kunstdiscipline en stijlperiode. Een kleine greep: Cézanne, Rodin, Monet, middeleeuwse manuscripten, Italiaanse Renaissance- kunst, juwelenverzamelingen en serviescollecties.
Dinsdag tot en met zondag, entree 13 euro – laboverie.com
Mystiek Rituelen. Verstilling. Extase.
Tot en met 19 maart 2023 | Limburgs Museum, Venlo
In een tentoonstelling die alle zintuigen prikkelt wordt oude religieuze kunst uit de eigen collectie gecombineerd met werk van toonaangevende hedendaagse kunstenaars zoals Wim Delvoye, melanie bonajo, Les Deux Garçons, Rineke Dijkstra, Studio Job en Hans Op de Beeck . Het universele thema: de eeuwige zoektocht van de mens naar geestelijke verrijking is de leidraad. Rondom de expositie worden evenementen georganiseerd op diverse markante, mystieke plekken door heel Limburg.
Dinsdag tot en met zondag 11.00-17.00, entree 15 euro – limburgsmuseum.nl