Home > Kunst en Cultuur > philharmonie zuidnederland verzorgt spectaculaire Johannes-Passion

philharmonie zuidnederland verzorgt spectaculaire Johannes-Passion

philharmonie zuidnederland verzorgt op Goede Vrijdag 2 april een uitvoering van de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach. Het concert is die dag vanaf 14.00 uur rechtstreeks te beluisteren en te bekijken via het platform Concert in Huis Livestream classic.nl/concertinhuis. Een dag later, op 3 april om 13.35 uur, wordt het beroemde stuk ook uitgezonden via L1.

Het is een eeuwenlange, typisch Nederlandse traditie om in de week voorafgaand aan Pasen de passies van J.S. Bach uit te voeren. Bachs Johannes-Passion transformeert het lijdensverhaal van Jezus Christus tot een bloedstollend spannend en indringend verhaal.

Bachs Johannes-Passion mag minder bekend zijn dan zijn grote broer de Matthäus, volgens Bachkenners is hij nog aangrijpender. Kleiner van opzet, maar persoonlijk, dramatisch en emotioneel. Met een Jezus die meer in control en minder lijdzaam is.

De rechtstreekse uitzending, onder leiding van regisseur Ferenc Soeteman, wordt een waar spektakelstuk. ,,Vanaf woensdagmiddag 31 maart starten in Theater aan het Vrijthof alle voorbereidingen om de Johannes-Passion van alle kanten maximaal in beeld te brengen”, aldus woordvoerder Erwin Pellemans van philharmonie zuidnederland.  ,,Een heel opnameteam staat klaar om maar liefst tien camera’s en dertig microfoons klaar te zetten om tijdens het Livestream Concert de maximale klank van het orkest op te vangen en het orkest steeds weer vanuit de juiste positie is beeld te brengen. Ferenc Soeteman maakte daarvoor een dik draaiboek waarin bijna ieder shot vastligt. Naast de dirigent, solisten en orkestmusici, werken er maar iefst elf specialisten mee op het gebied van klassieke muziekregistraties om dit te realiseren.”

Een extra verrijking bij de uitzendingen is de mogelijkheid om de ‘Wolfgang-app’ te gebruiken: een smartphone-app die je tijdens de muziek precies vertelt wat er gebeurt.

De opzet van philharmonie zuidnederland is om daarmee de beleving van de Johannes-Passion toegankelijk te maken voor een bredere doelgroep.  ,,Terwijl de musici spelen, vertelt Wolfgang wat je – precies op dát moment – hoort in de muziek”, legt Pellemans uit. ,,Met Wolfgang begrijp en beleef je klassieke muziek als nooit tevoren.”

Op wolfgangapp.nl vind je meer informatie over deze app en een filmpje over hoe de app werkt. Ook kun je je voorbereiden op het concert door de digitale inleiding van philharmonie zuidnederland te bekijken.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu