Kunst en Cultuur

Cannes feest in een fort

 De organisatie van het Cannes Filmfestival gaf een keurig communiqué uit waarin het medeleven werd betracht met de slachtoffers in Manchester. Gelijkertijd was de feestelijke avond gepland vanwege de 70e editie van het roemruchte festival, en dat moest absoluut doorgaan. De Franse regering heeft deze week laten weten dat culturele festivals en sportevenementen zoveel mogelijk in het normale ritme moeten blijven en dat de overheid er alles aan zal doen om dat mogelijk te maken.

In Cannes ligt dezer dagen de grootste uitdaging voor de regering en die wordt serieus opgepakt. Vanuit politiehelikopters en vele camera’s op straat wordt het publiek in de gaten gehouden. Snelle boten patrouilleren op het water en op de Boulevard de la Croisette honderden agenten en soldaten met machinegeweren. Veel machtsvertoon maar het is een hels karwei om alles en iedereen in de gaten te houden, want er komen rond de 70.000 professionele festivalgangers naar deze Franse badplaatsen, dat zijn er meer dan het aantal inwoners. En dan ook nog tienduizenden toeristen en fans die hopen een glimp van de sterren op te vangen. Dat wordt overigens elk jaar moeilijker vanwege die beveiliging.

Niettemin blijven de acteurs en actrices komen, ze nemen Cannes serieus. Zoals Nicole Kidman die er de afgelopen dagen de show stal. „Ik kom om mijn producenten en regisseurs te ondersteunen, Cannes is altijd goed voor mij geweest.”

Gisteren was ze er samen met Kirsten Dunst voor de film The Beguiled van Sofia Coppola. Een verhaal dat zich afspeelt in de burgeroorlog en waarin seksuele spanning in huis een rode draad vormt. Ook Kirsten Dunst liet zich niet door de terreurdreiging tegenhouden. ‘Dan kunnen we nergens meer naar toe, we moeten ons werk kunnen doen en we moeten onze vrijheid verdedigen”, zo zei ze dapper.

Memorabel was de speciale ‘filmles’ die Clint Eastwood kwam geven. Deze Amerikaanse acteur is inmiddels 86, maar toonde zich nog krachtig en scherp genoeg om te komen vertellen over zijn filmleven. De zaal hing aan z’n lippen. „Ik heb het geluk gehad mijn rollen te kunnen uitkiezen en om in een latere fase ook nog te kunnen regisseren. De filmwereld hoort bij mijn leven, ik ben er tevreden mee.”

Hoe gemakkelijk de routiniers omgaan met persconferenties en de rode loper, hoe lastig is het soms voor nieuwkomers. De Vlaamse actrice Laura Verlinden heeft de eer te spelen in Happy End van Michael Haneke, die zich afspeelt in Calais en een link heeft met de problematiek rond vluchtelingen. Deze film is meteen een kanshebber voor de Gouden Palm en Verlinden speelt een kleinere rol naast het icooon Isabelle Huppert. De enige vraag die ze gesteld kreeg op de persconferentie (of ze haar rol kon omschrijven), deed haar happeren en blozen. „Ik ben er gewoon”, kwam er voorzichtig uit. Waarna de ervaren Haneke ingreep door te zeggen dat je een acteur nooit moet vragen welke rol hij of zij eigenlijk speelt. „Dat is dodelijk, dat moet je als kijker zelf invullen.” Dat is ook een antwoord.

 

En dan was er dus nog die speciale feestavond met veel sterren, vooral uit Frankrijk. Zelfs Catherine Deneuve, nog altijd in goeden doen, was van de partij en er was vooral veel muziek.

Cannes maakt zich op voor de eindsprint. De veiligheidsdiensten lopen nog steeds op hun tenen. En op de rode loper krijgen we onder meer nog Diane Kruger, Jacqueline Bisset en Roman Polanski. Voordat we zondag weten wie met de prijzen naar huis gaat.

 

Jo Cortenraedt

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur

Gerelateerd nieuws