Home > Branded content > Hasselt, smaakmaker & spraakmaker

Hasselt, smaakmaker & spraakmaker

Hasselt staat bekend als de stad van de smaak, waar mode en gastronomie sinds jaar en dag aanleiding geven om de stad te bezoeken. In Hasselt is het kijken en gezien worden. Wie in Hasselt tijd doorbrengt, doet dat al flanerend. Een tikje chic en afgeborsteld, maar evengoed alternatief en experimenteel. Hasselt is gastvrij, vrijgevig en ruimdenkend. Een atelier in Hasselt is geen werkplaats, maar een vat vol creativiteit. Een concert of festival is hier geen optreden, maar een happening. Een koffie in een hippe bar of een praline van de chocolatier is proeven van een werelds smaakpalet dat met zorg wordt samengesteld. Of je nu een cocktailbar binnenstapt of de Jeneverfeesten meemaakt, het zijn telkens vieringen van vriendschap en vakmanschap.

Hasselt & smaak: een beproefd duo
Of je Hasselt nu voor het eerst bezoekt of al op je duimpje kent, met de Smaakmaker Spraakmaker Route (her)ontdek je onze stad op een heel andere manier. De stops op deze kaart nodigen je dan ook uit om vooral je eigen weg te gaan en je zintuigen te volgen. Vanwaar komt die heerlijke geur? Schuilt er bijzondere street art achter dat hoekje? Nodigt dat kleine zijstraatje uit om verkend te worden? Of je nu links of rechts kiest, verdwalen doe je met deze route nooit. Haal de Smaak-maker Spraakmaker Route gratis af bij Visit Hasselt (Maastrich-terstraat 59).

Hasselt is hét walhalla voor lekkerbekken. Dus heb je zin in een gezonde hap, lekkere afhaalmaaltijd of gastronomisch diner? In Hasselt kan het allemaal. En smaakt het toch nét iets beter? Mooi meegenomen: alle culinaire hotspots liggen op een steenworp van elkaar.

Place m’as-tu-vu? De Zuivelmarkt. Dé plek om heerlijk te aperitieven. Komt plots die honger op? Dan hoef je niet ver te gaan. Je vindt hier zij aan zij tal van heerlijke adresjes voor levensgenieters en lekkerbekken. Laat je zintuigen verwennen en vooral je smaakpapillen! Enkele aanraders op deze Zuivelmarkt: L’Aperi Vino, een Italiaans eetcafé, Caracole, een restaurant met al het goede van de zee of Frans-Belgische keuken met een mediterraan accent bij Goei Goesting. Aan tafel!

Mag het iets meer zijn? Met maar liefst 26 Gault&Millau-restaurants en drie Michelin-restaurants kun je in Hasselt ongetwijfeld gastronomisch genieten. Laat je verwennen bij een van de gevestigde waarden. Of ga voor een portie rock-’n-roll en proef de kookkunsten van de jonge garde. Laat je bijvoorbeeld verwennen bij Ogst, Rosch of Osteria Moretti.

Wist je ook dat Hasselt zich voortaan dé vegan hoofdstad van België mag noemen? Het bewijs: op de Belgian Vegan Awards gingen de Hasseltse zaken aan de haal met vijf van de elf prijzen. Vijf!

De Blauwe Boulevard is het nagelnieuwe stadsdeel aan het water. Hier kun je niet alleen shoppen, maar ook gezellig eten langs de kade met pittoresk zicht op het water. Hier krijg je een instant vakantiegevoel.

Over shoppen gesproken … Ben jij een rasechte modelief-hebber én heb je een zwak voor design? Dan moet je in de conceptstores zijn, waar het beste van verscheidene werelden samenkomt onder één dak. Het aantal conceptstores nam de voorbije jaren een vlucht in Hasselt. Enkele adresjes waar je zeker moet passeren: La Bottega, Les Soeurs, Fashion Bar en Oui. Je kan er moeilijk nee tegen zeggen.

Hasselt ademt muziek
Muziekstad Hasselt. Waar het ritme je meevoert en muziek in het bloed zit. Met gerenommeerde festivals, live-evenementen en intieme optredens brengt de stad muziekliefhebbers van alle leeftijden, genres en smaken samen. Door de toonaangevende muziekopleidingen, met o.a. de pop- en rockschool PXL-Music, is Hasselt bovendien een rijke voedingsbodem voor muzikanten.

Dat muziek echt overal aanwezig is in Hasselt, bewijst de Mu-ziekTour Hasselt: een inspirerende wandeling op het ritme van de stad. Muzikale smaakmakers en spraakmakers zoals Chibi Ichigo, Stijn Meuris, Portland, Ilse Liebens en Chokri Mahassine nemen je mee langs hotspots, terwijl je allerlei sappige weetjes verneemt over Hasselt als muziekstad. Dus pak je smartphone, je oortjes en volg de tour op www.muziektourhasselt.be

Duik onder in de musea en spraakmakende gebouwen
Een museumbezoek inspireert jong en oud. Duik onder in de prachtige musea van Hasselt, zoals het Jenevermuseum, Het Stadsmus en Villa Verbeelding. Laat je meevoeren door de spraakmakende gebouwen en boeiende tentoonstellingen en kom geïnspireerd weer boven.

Meer dan ooit laat de mode zich inspireren door de sportwe-reld. Wielershorts, hoodies en sneakers veroveren de catwalk. Hoog tijd voor een tentoonstelling die de spannende relatie tussen mode en sport exploreert, namelijk Activewear in het Modemuseum Hasselt. Je ontdekt er ontwerpers, kledingstuk-ken en accessoires op het raakvlak tussen mode en sport. De focus ligt op de Europese context van 1850 tot vandaag. Voor-malige topatleten en modeondernemers Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée zijn de gastcuratoren. Zij zijn niet alleen het gezicht, maar ook de stem van de expo. Via een audiogids trakteren ze je op een persoonlijke rondleiding. Of je kan kie-zen voor een alternatief parcours met Jeroom als gids.
Na afloop is het aan jou om te oordelen: is activewear nu op zijn hoogtepunt of blijft het een vaste waarde?

Slaat je hart sneller van hedendaagse kunst en vormgeving? Rep je dan naar Z33, hét huis voor actuele kunst, design en architectuur. Niet alleen de expo’s zijn de moeite. Ook het nieu-we gebouw van architect Francesca Torzo inspireert menige bezoeker.

Hart voor groen
Even opladen? De natuur doet altijd wonderen. Hasselt is een van de weinige steden in België waar je zoveel groen zo dicht-bij vindt. Het stadscentrum krioelt van de pleintjes, parkjes en (verborgen) plekjes om tot rust te komen. Denk maar aan de Kadettensteeg, de tuin van Het Stadsmus en het begijnhof. 

Maar ook wandelaars en fietsers kunnen heerlijk in- en ont-spannen in de groene rand rond Hasselt.De grootste authentieke Japanse Tuin van Europa? Die vind je … in Hasselt. Luister naar de watervallen, laat je betoveren door de koivissen en wandel rustig over de vele bruggetjes en kronkelpaadjes. Beleef ten volle de Japanse cultuur en word helemaal zen. 

Hasselt, dé ideale uitvalsbasis om onze groene provincie op de fiets te verkennen. En waarom niet met een comfortabele, kwaliteitsvolle e-bike? Daar zorgt City-rent.be voor. Je huurt jouw fiets in het bezoekersonthaal en vertrekt in hartje Hasselt. Of je legt een reservatie vast van jouw fiets via de site www.city-rent.be. Logeer je op hotel? Geen probleem! Je kan de fietsen ook boeken samen met een hotelkamer in de meeste Hasseltse hotels. 

En trappen maar… Volg het fantastische Limburgse fietsroute-netwerk en je passeert plekjes die je nooit eerder zag, zoals abdijsite Herkenrode, domein Kiewit en de Japanse tuin. Of waag je aan een unieke fietsbeleving zoals ‘fietsen door het water’ in Bokrijk en ‘fietsen door de bomen’ in Bosland. 

Logeren in stijl
Van al dat ontdekken, shoppen, proeven word je natuurlijk moe. Je snakt ’s avonds naar een goed bed, een comfortabele kamer en deugddoende rust. Hip en trendy logeren, pal in het centrum van Hasselt, doe je in het HasHotel. Strak, modern en toch gezellig ingericht.
Je kan hier zelfs een penthouse with a view boeken. Het Radisson Blu Hotel is dan weer het ‘hoogste’ hotel, eveneens gelegen in hartje Hasselt. Bezoek zeker de Sky Lounge op de bovenste verdieping, vanwaar je een fantastisch uitzicht van 360° op Hasselt en omgeving hebt. Het comfortabele en stijlvolle hotel Holiday Inn is gelegen aan de Blauwe Boulevard en vormt een ideale uitvalsbasis tijdens je verblijf in Hasselt.

Haal meer uit je bezoek aan Hasselt met de HasPas

Deze HasPas maakt jou een VIP-bezoeker. Dat betekent dat je — héél voordelig — mag proeven van een leuke selectie hotspots. Bovendien inspireert deze pas je om ook andere toffe shops, hippe koffiebars en smaakmakende restaurantjes te ontdekken in Hasselt. Je krijgt toegang tot de musea zoals Jenevermuseum, Modemuseum Hasselt, Het Stadsmus, Z33, Villa Verbeelding, abdijsite Herkenrode (belevingscentrum en kruiden- en inspiratietuin) en de Japanse Tuin. Verder ontvang je als bezoeker een pak voordelen, gaande van lokale specialiteiten tot leuke gadgets. De HasPas is verkrijgbaar bij Visit Hasselt voor € 18. Alle info vind je op www.visithasselt.be

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.