Home > Branded content > Bakkerij Paulissen: De bakker van vroeger, anno nu

Bakkerij Paulissen: De bakker van vroeger, anno nu

Met negen bakkerszaken en een groeiend aantal zakelijke klanten is Bakkerij Paulissen met afstand de grootste bakker van Maastricht en omstreken. Ambachtelijk werken blijft het devies, hoe groot het bedrijf ook wordt.

Het succesverhaal begint in 1981 als Fred Paulissen, de vader van de huidige directeuren Luc en Tom, in de Maastrichtse wijk Daalhof een bakkerszaak begint. Het bedrijf heeft de uitstraling van een warme bakker, maar in werkelijkheid is het een bakkerswinkel, die deel uitmaakt van een franchiseformule. „Elke morgen kwam een vrachtwagen vol brood voorrijden en werden de schappen volgeladen”, herinnert Luc zich. „De broodjes werden ter plekke afgebakken, waardoor het er wel altijd heerlijk rook.”

Veertig jaar en diverse bedrijfsovernames later is Bakkerij Paulissen – aan de franchiseformule kwam rond de eeuwwisseling een einde – de grootste bakkerij van Maastricht en omstreken. De onderneming telt zes vestigingen in zes verschillende wijken van de Limburgse hoofdstad. Daarnaast heeft Bakkerij Paulissen bakkerswinkels in Cadier en Keer, Gulpen en Stein.

Kloppend hart
De bevoorrading vindt plaats vanuit een gigantisch bedrijfspand, aan de rand van het bedrijventerrein in de Maastrichtse wijk Heugem. „Dit is het kloppend hart van ons bedrijf”, vertelt Luc enthousiast. Samen met zijn jongere broer Tom nam hij Bakkerij Paulissen begin dit jaar over van zijn ouders.

Gelet op de omvang en de kleine vrachtwagens die klaarstaan zou je denken aan een broodfabriek, maar niets is minder waar. „We werken hier volgens hetzelfde principe als de warme bakker op de hoek”, legt Tom uit. „Het klassieke bakkersambacht, maar dan in het groot. Gezien de grote volumes die we draaien ontkomen we er niet aan een deel van het eeuwenoude ambachtelijke handwerk, waaronder het kneden van het deeg, te laten verrichten door machines. Onze ovens verwerken geen tachtig broden per uur, maar wel achthonderd. En toch zijn we geen fabriek. Onze bakkers zijn volledig geschoold. Ze beheersen het bakkersvak tot in de puntjes. Onze slogan De bakker van vroeger, anno nu zegt eigenlijk alles. Omdat we ook de logistiek en distributie in eigen beheer hebben, zijn we als ambachtelijke producent relatief goedkoop.”

Buurtfunctie
Om de ambachtelijkheid te onderstrepen werkt Bakkerij Paulissen als het even kan met producten uit de eigen regio. “De kersen voor onze vlaaien komen uit de kersentuin van fruitbedrijf Vaassens in Cadier en Keer. Ons spelt betrekken we van de Commandeursmolen in Mechelen. Als Limburgs bedrijf staan wij volledig achter de Limburgse streekproducten.” Een aantal van die producten is ook te koop in de modern ingerichte winkels. „Ze hebben een duidelijke buurtfunctie en die willen we graag in stand houden.

Mensen maken er een praatje, er zijn vaders die elke zondagmorgen in alle vroegte met de kinderen op de stoep staan om mama op bed te verrassen met een heerlijk ontbijt. Een aantal winkels fungeert tevens als bakkerscafé, waar je de hele dag door terechtkunt voor een vlaaitje met een kopje koffie, een kopje soep of een belegd broodje.”

Innovatief
Behalve de negen bakkerszaken worden vanuit de reusachtige bakkerij in Heugem elke dag opnieuw zo’n zestig vaste klanten, voornamelijk supermarkten en horeca, van artisanale producten voorzien. Met name in dit deel van de markt denken Luc en Tom de komende tijd flinke stappen te kunnen zetten. „Supermarkten kunnen zich onderscheiden met het aanbieden van ambachtelijk brood en banket. Samenwerking is op allerlei manieren mogelijk. Wil een retailer ons brood zelf afbakken, dan kan dat. Supermarkten kunnen onze verse producten, waaronder ons Limburgs boterbroodje – al tientallen jaren het meest gegeten broodje uit de streek – verkopen in een neutrale verpakking, maar ze mogen ze ook afzetten onder de naam Bakkerij Paulissen.

Wij zijn groot geworden door commercieel en tegelijkertijd innovatief te denken. Onze aandacht is erop gericht om onze zakelijke klanten – speciaal voor hen hebben we een handige bestelapp laten ontwikkelen – net zo goed te helpen als de klanten in onze winkels al vele jaren van ons gewend zijn.”

Slagmolen 14
Maastricht
+31 (0) 43 870 0750
bakkerijpaulissen.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.