Home > Branded content > 25 jaar in de weer met het weer

25 jaar in de weer met het weer

L1 viert dit jaar z’n 75-ste verjaardag. Meteoroloog Thijs Zeelen is al ruim 25 jaar een van de vaste weermannen van de regionale omroep.

Ook al hebben we allemaal een weerapp op onze telefoon, veel Limburgers kunnen het weerbericht van L1 toch niet missen. Thijs: „De meeste apps geven een globale voorspelling. Met een voorspelling ‘voor het zuiden’ kunnen wij echter niet zoveel. In Limburg kan het weer per regio verschillen. Dat komt door de hoogte of de ligging. Echt is bijvoorbeeld de droogste plaats in onze provincie, Vaals de natste. In het L1 weerbericht gaan we op die verschillen in. We preciseren de verwachting, ook per dagdeel. Die nauwkeurigheid wordt gewaardeerd. ”Thijs groeide op een boerderij op. „Dan ben je automatisch veel met het weer bezig”, vertelt hij. „Vroeger waren ‘de mededelingen voor de land- en tuinbouw met het weerbericht’ vaste prik tijdens het middageten. Ik ging dan ook Bodem, Water en Atmosfeer in Wageningen studeren en kwam na mijn studie in het meteowereldje terecht.” Vanaf 1995 verzorgt Thijs het weerbericht voor L1. „Eerst deed ik dat op de radio samen met Rob van der Giessen, tot zijn overlijden in 2010. Rob verzorgde al via de meteodienst van het KNMI op vliegveld Beek het weerbericht voor de ROZ, de Regionale Omroep Zuid, de voorloper van L1.”

Elke nacht komen de berekeningen van weercomputers binnen. Om half zes gaat Thijs aan de slag en om zeven uur staat het eerste weerbericht op 1Limburg. Om half acht volgt het eerste weerpraatje. „Door de dag heen pas ik de verwachtingen aan. Schijnt de zon de hele dag, dan heb ik weinig te doen. Dan pak ik ’s middags vaak de fiets en maak ik op locatie mijn radioweerpraatje voor half vijf. Vanaf 1 april nemen Léon Rademakers en ik het tv-weerbericht niet meer op in de studio in Kessel, maar buiten, in de provincie. Dan combineren we verhalen over de omgeving met de weerkaarten en weerfoto’s van kijkers en geven we de weersverwachting. Dat maken we van opname tot montage helemaal zelf. Zo blijft het weerbericht in beweging. Net als het weer zelf. Dat verandert ook voortdurend.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.