Home > Branded content > Scelta Mushrooms en LWV samen in innovatie

Scelta Mushrooms en LWV samen in innovatie

Jan Klerken, lid van een ware champignonfamilie en CEO van Scelta Mushrooms, is een innovatief ondernemer in hart en nieren. Hij kreeg onlangs bezoek van Hans de Boer, scheidend voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, vergezeld door een delegatie van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV).

Scelta Mushrooms en LWV samen in innovatie

Zaken doen in champignons is iets dat Klerken met de paplepel is ingegoten. Op zijn zestiende is hij gestart met werken in de champignonkwekerij van zijn ouders. In 1979 heeft hij het bedrijf overgenomen om het vervolgens een jaar later weer te verkopen. Een nieuw businessplan? Dat had Klerken niet. „Nadat ik het bedrijf van mijn ouders had verkocht, ben ik als eenpitter begonnen. Met mijn vrachtwagen op en neer naar Parijs om daar op de markt de beste champignons te kopen om deze vervolgens weer te kunnen verkopen in Nederland.” Toch wilde Klerken uiteindelijk meer. Daarom richtte hij in 1993 zijn huidige champignonbedrijf op, Scelta Mushrooms.

Tot op de dag van vandaag is Klerken bezig met voorop lopen. The Scelta Institute, ook wel home of winnovations genaamd, is een epicentrum waar nieuwe producten worden ontwikkeld op basis van markt- en klantinput. Van het ontwikkelen van gezonde snacks en gezondheidsingrediënten tot het opzetten van een universiteit voor kinderen, Kids University for Cooking. Het is een plek waar ambitie, innovatie en vooruitdenken elkaar ontmoeten.

Ook de LWV heeft innovatie hoog op de agenda staan. Zo is het expertisecentrum Duurzaamheid & Innovatie continu bezig met onderwerpen en projecten rondom deze thema’s. „Met behulp van onze expertisecentra willen we als vereniging ook dienen als vraagbaak”, vertelt LWV-voorzitter Giel Braun. „Zo zijn we voor onze leden een initiator op het gebied van nieuwe ontwikkelingen. Hiermee hopen we ze een stap verder te kunnen helpen op weg naar duurzaam en innovatief ondernemen.”

Er zijn weinig bedrijven waar innovatie zo tot de verbeelding spreekt. De LWV is dan ook trots op een lid als Scelta Mushrooms met een uitgesproken innovatief karakter. „Een expertisecentrum wordt bemenst door ondernemers die voorop lopen in hun branche”, zegt Hans Heijnen, vicevoorzitter van de LWV. „Zij leveren een enorme brok kennis waar onze andere leden gebruik van kunnen maken en van kunnen leren. Bij de LWV streven we ernaar om een organisatie te zijn van, voor en door leden. De kracht van de vereniging.”

Evenals de LWV is ook overkoepelende organisatie VNO-NCW dag in dag uit bezig om duurzaamheid en innovatie te stimuleren. Dé reden voor Hans de Boer om in gesprek te gaan met ondernemer Jan Klerken over innovatie. „Een land dat beschikt over bedrijven waar veel innovaties plaatsvinden, wordt daardoor welvarend. Dat is precies de reden waarom VNO-NCW zo knokt voor regelingen en subsidies gericht op deze twee thema’s. Dit helpt ondernemers om te kunnen blijven innoveren. Goed voor hen en goed voor ons land.”

Een visie die bij Scelta Mushrooms gedeeld wordt. „We noemen het niet innovatie, maar winnovatie”, zegt Jans Klerken. „Dat is iets waar verenigingen als de LWV en VNO-NCW als geen ander aan bijdragen. Mijn motto is niet voor niks dare to share. Alles wat je deelt, krijg je in veelvoud terug. Hoe mooi is het dan dat wij onze inzichten kunnen delen met zowel andere ondernemers als met de vereniging? Op deze manier kunnen zij vernieuwing aanjagen en de belangen van ondernemers behartigen. De LWV is echt bezig om Limburg en ondernemers in Limburg op de kaart te zetten en, misschien nog wel belangrijker, om Limburg op de kaart te houden.”

‘De Kracht Van…’
Het bezoek van Hans de Boer en de LWV aan Scelta Mushrooms valt onder de reeks ‘De Kracht Van…’. In ‘De Kracht van…’ gaat de vereniging in gesprek met haar leden over belangrijke thema’s zoals duurzaamheid en innovatie. Benieuwd naar de kracht van infrastructuur, de regio, samen, het netwerk en de vele andere thema’s? Ga naar www.de-kracht-van.nl en ontdek de kracht van LWV. 

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.