Blog Jo Cortenraedt|Kunst en Cultuur

Cannes eert Michael Douglas

tekst Jo Cortenraedt

Het lijkt wel of heel Hollywood is uitgerukt om het festival van Cannes bij te wonen. Dat is ieder jaar al het geval, maar dit jaar is het aantal ‘supersterren’ nauwelijks te tellen. Met Michael Douglas, Johnny Depp, Harrison Ford, Leonardo di Caprio, Robert de Niro, Martin Scorsese, Sean Penn en Arnold Schwarzenegger kan het niet op deze keer.

Michael Douglas (78) is er niet vanwege een nieuwe film. Nee, hij werd door de organisatie uitgenodigd om een speciale Gouden Palm in ontvangst te nemen voor zijn hele oeuvre. En hoewel de lauwerde acteur wel wat gewend is, met onder meer twee Oscars, toonde de zoon van de fameuze Kirk Douglas zich zeer vereerd. ,,Cannes is het beste festival en een instituut voor de hele filmwereld”, zei hij tot genoegen van zijn gastheren.

Voor een volle zaal (en die is in Cannes heel groot) kreeg hij de Gouden Palm overhandigd en zei hij veel te danken te hebben aan het festival dat verschillende films van of met hem in wereldpremière liet gaat.

Daar was onder meer Basic Instinct bij van Paul Verhoeven, met de sliploze scene van Sharon Stone, die zorgde voor een groot schandaal, maar wereldwijd heel veel bezoekers trok, waardoor de film zakelijk gezien een groot succes werd. Michael Douglas ging er nog even op in. ,,Ik weet niet wat Paul met Sharon over die scene wel of niet heeft afgesproken. Ik wist wel dat Paul graag voldoende erotische scenes wilde. Niet vanwege de verkoopcijfers, maar hij was in voortdurend gevecht met zichzelf om zich te bevrijden van zijn calvinistische afkomst. Dat merkte ik heel duidelijk.”

In het algemeen wilde de acteur wel aangeven dat de tijden op dat vlak veranderd zijn, voor hem zelfs een tikkeltje te veel. ,,Nu heb je voor dit soort scenes een ‘intimiteitscoach’. Dat begrijp ik niet, want normaal staat in het script precies welke handelingen worden geacteerd en daar repeteer je op. Maar ja, tegenwoordig heb je voor alles een coach nodig, dus dan moet dat blijkbaar ook op dat vlak.”

Douglas ging ook in op de periode dat hij kanker overwon. ,,Ik heb geluk gehad. Op een gegeven moment was ik door al die bestralingen en chemo’s een wandelend skelet. Ik moest daarna bewust goed eten, om weer een beetje bij te komen. Ik ben blij voor mezelf, maar zeker voor mijn gezin, dat ik het gered heb. Ik ben een familieman. Ik heb een geweldige vrouw (Catharine Zeta-Jones) en ik ben trots op mijn dochter Cary dat zij ook in het vak is gestapt. Dat geeft voor haar een extra druk, want je krijgt altijd vergelijkingen.”

De acteur, die ook een aantal succesvolle films geproduceerd heeft, zei veel geleerd te hebben van zijn werk in de TV-serie ‘The streets of San Francisco’.  ,,Die duurde vier jaar. Ik kon me met veel bemoeien, het was een goede leerschool. En ik kon tegenover mijn vader bewijzen dat ik toch kon acteren. Hij had me namelijk geadviseerd om advocaat te worden. Heb ik gelukkig niet gedaan. Nadien begon zijn mening te veranderen en we hebben natuurlijk vaak met elkaar over ons vak gesproken. Maar hij is nooit als een soort coach opgetreden. Zoals ik al zei, we hadden toen geen coaches. Bij het publiek is minder bekend dat mijn moeder ook actrice was. Ik ben blij dat ze goed bevriend zijn gebleven na hun scheiding, dat was beter voor ons.”

Over de beroemde film Fatal Attraction zei hij dat vooral Franse vrouwen hem dankbaar waren. ,,Zij waren, en zijn dat misschien nu nog, niet blij dat hun man een minnares erbij had. Door onze film konden ze hun man wijzen op de gevaren daarvan, haha.”

Michael Douglas kijkt met humor terug op zijn rol in de film Liberace. ,,Ik moest dus een homo spelen. Nee, ik vond het geen belediging dat ze mij daarvoor vroegen. Het gaat mij in het vak erom dat je je inleeft in een bepaald persoon. Nou, in dit geval een homo. Voor mij blijft dat maar een rol.

Momenteel is hij niet bezig met nieuwe films, al kan dat weer veranderen. ,,Ik ben nog niet uitgespeeld, maar ik doe nu bijvoorbeeld veel voor de Verenigde Naties. De problemen in de wereld gaan me wel aan. Zoals de politieke situatie in Amerika, heel verontrustend. Ik denk wel eens dat als social media er niet waren, dat er dan minder tegenstellingen in onze maatschappij zouden zijn. Alles wordt nu op de spits gedreven en dat leidt tot onnodige conflicten en radicale standpunten. Heel jammer.”

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws