Home > Mode en Beauty > Zo kleed je je TEFAF-waardig: drie stijlregels volgens Kiki Niesten

Zo kleed je je TEFAF-waardig: drie stijlregels volgens Kiki Niesten

In de nieuwste Chapeau windt Kiki Niesten er geen doekjes om: ,,De TEFAF gaat qua stijlgevoel achteruit.” Hoe komen we hier weer bovenop? Het mode-icoon deelt drie tips voor een outfit die van top tot teen kunst is.

,,In de beginjaren van TEFAF waren mensen al maanden van tevoren bezig met hun kleding voor de opening. Daar wilde men goed voor de dag komen. De sleet zit er ook daar volgens mij behoorlijk in. Een mooie opening heb ik al jaren niet meer meegemaakt. Ik spreek overigens niet over de kwaliteit van de TEFAF zelf. Die is zeker niet achteruitgegaan, die staat nog steeds voor absolute wereldklasse.”

Het zijn ferme woorden die Kiki Niesten spreekt in het TEFAF-thema nummer van Chapeau, dat nu in de winkels ligt. We kleden ons niet meer passend voor een gelegenheid. Of in Kiki’s woorden: ,,De maatschappij is gederailleerd en dat zie je helaas ook terug op zoiets moois als de TEFAF. Men vindt het heel intellectueel om niet met de buitenkant bezig te zijn. Terwijl ik het juist een verarming vind om daar níet mee bezig te zijn. Een evenement wordt des te bijzonder als men zich bijzonder kleedt. Dat is toch mooi, als je het feest kunt dragen of zelfs omhoog kunt tillen?”

Mocht Kiki Niesten de dresscode bepalen, dan zou er met dikke vette hoofdletters Black Tie & Cocktail op de uitnodiging staan. Maar hoe lift je een feestje omhoog met je outfit? De truc zit ‘m in het dragen van de juiste schoenen en accessoires.

Stijlregel nummer één: wees geen Bambi op het ijs

,,Stijlregel nummer één is dat je op schoeisel loopt waarop je ook daadwerkelijk kunt lopen. Je kunt nog zo’n mooie schoenen, mooie kleding en prachtige benen hebben, maar als je schoenen draagt waar je niet op kunt lopen – hak te hoog of zool te plat – dan zie je er alsnog onelegant uit.”

Voor vrouwen hoeft de schoen heus geen een hak te hebben, platte schoenen mogen ook. Mits je erop kunt lopen dus. Sneakers zijn uit den boze, voor zowel vrouwen als mannen. En mannen die graag grappig willen doen met een Hugo de Jonge-achtige schoen? ,,Die kunnen de TEFAF beter overslaan.”

Stijlregel nummer twee: maak het niet te bont

,,Als de outfit bont en versierd is, houd dan de schoen sober. Is de outfit sober, pak dan uit met de schoen. Neem bijvoorbeeld de ballerina van Alaïa met diamanten studs, dat zijn schoenen die alle aandacht opeisen. Of wat dacht je van de met Swarovski versierde Prada’s? Deze komen in brogues met een dikke zool, in loafer met blokhak of in een spitse pump. Hierdoor is er altijd wel een model waarmee je stevig in je schoenen staat.”

 

de schoen van het seizoen van alaïa
blikvangers van prada

Stijlregel nummer drie: houd het klein

,,Schoenen en tassen hoeven geen set te zijn. Maar je mag de tas wel aanpassen aan de schoen. Naar de TEFAF zou ik geen shopper meenemen, die hoort daar niet thuis, maar een gekleed tasje, een clutch of een mini crossbody, daarentegen wel.”

een gekleed tasje

En voor wie noch een shopper noch een mooi tasje heeft: val niet terug op de plastic tas van de supermarkt. ,,Je zult zien: er loopt altijd iemand rond met zo’n boodschappentas. Onacceptabel!”

Geen shoppers, geen sneakers, een goede schoen. Duidelijk. Wat draagt Kiki Niesten zelf naar de TEFAF? ,,De kans is groot dat ik naar zolder ga en een jurk van Alaïa of Prada van twintig jaar geleden draag. Het wordt een simpel zwart jurkje van toen met een schoen en tasje van nu als blikvanger.” Iets wat overigens helemaal past bij de filosofie achter de inkooptactiek van Kiki Niesten: ,,Het uitgangspunt van mijn winkel is dat wat je nu koopt, je voor de rest van je leven koopt.”

Mocht je dus twijfelen over een nieuw paar feestschoenen: kóóp ze. Zorg dat je er goed op kunt lopen, combineer ze met dat klassieke jurkje uit je kast, dan is de eerste stap richting een feestelijke TEFAF alvast gezet.

show auteur

Auteur: Lise Steegmans

Modeliefhebber met een grote schrijfpassie

Lise Steegmans

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.