Home > Mode en Beauty > Ruby Cathalina neemt voor iedereen de tijd

Ruby Cathalina neemt voor iedereen de tijd

Wie op een maandagmorgen bij het Van der Valk-hotel in Maastricht met Ruby Cathalina afspreekt, zal daarvoor de tijd moeten nemen. Van toevallige passanten en horecamedewerkers tot vaste klanten van Montulet, deze charmante verschijning maakt met iedereen een praatje. Het is zijn stijlregel nummer één: onderschat niemand.

In roerige retail-tijden is hij een baken van rust. Ruby Cathalina is al jaren een vast gezicht in de Maastrichtse binnenstad. Hij begon zijn carrière ooit als verkoopmedewerker in het vertrouwde V&D, werkte daarna jaren voor de Dormaël Groep, waar het deugdelijke Steps en het kleurrijke La Pagayo onder vielen. Vervolgens trof je hem bij het hippe Different, de plek waar je moest zijn voor dure merkkleding als Diesel en Pepe Jeans. Toen volgde mannenmodezaak Van Overeem & Van Wissem in Wyck, en inmiddels werkt Cathalina al zestien jaar bij Montulet, een herenmodezaak in het hoogste segment met hoofdzakelijk Italiaanse merken.

De stijl van Ruby Cathalina

Zijn carrière loopt naadloos over in zijn persoonlijke stijl: herkende je hem tijdens zijn Different-jaren aan mooie jeans met een loose fit, nu zie je de invloeden van Montulet terug in zijn manier van kleden. Denk Italian chic: pantalons met kortere smalle pijpen, een colbert met getailleerde taille en eveneens kortere mouwen. Aan alles zie je dat hij uitgebreid de tijd neemt voor zijn tenue du jour. Voor hem geen saaie sokken, maar sokken met een mooi motief (‘géén Happy Socks’) en een keurig gevouwen pochet dat al net zo kleurrijk is. Je kunt hem uittekenen in een gilet en zijn bijzondere ringen, die qua kleur overeenkomen met zijn armbanden. Ook typisch Cathalina: hij draagt niet één, maar twee horloges ‒ opvallend voor iemand die voor iedereen de tijd lijkt te doen vergeten. Aan de ene pols draagt hij een klassieke klok, aan de andere een Apple Watch. „Voor mij is dit horloge met knopjes en lampjes meer een gadget. Ik heb hem gekregen van Montulet toen ik daar 12,5 jaar in dienst was, dus die draag ik graag als eerbetoon. Maar er gaat niets boven een klassieke klok. Daarom draag ik ze allebei.”

Ook in Cathalina’s eigen salsadansschool, Ruby Pure Latin, die hij in de avonduren samen met zijn vrouw Daniëlle runt, vindt hij het belangrijk om stijlvol, in bedrijfskleding met eigen logo, voor de dag te komen, waarbij dat geliefde gilet goed van pas komt.

Ruby Cathalina

De stijl van Limburg

De clientèle van Montulet komt niet alleen uit heel Nederland, maar ook uit België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, noem maar op: tijdens TEFAF zelfs uit Amerika. Hierdoor heeft Cathalina een theorie: hoe zuidelijker je gaat, hoe beter gekleed de mannen zijn. „Hier in Nederland, zeker in Noord-Holland, lopen de mensen er toch wat relaxter bij. Veel jeans gecombineerd met een trui. Maar in België zie je dat al een stuk minder. Die invloeden zien wij dan weer terug in de winkel; mensen stappen de winkel in voor een bepaald gentleman-imago.”

En het is in die winkel dat Cathalina zijn klanten overlaadt met vragen. „Mensen moeten zich bij mij op hun gemak voelen, dus ik behandel iedereen als een goede vriend. Ik stel zoveel mogelijk vragen om erachter te komen waar iemand zich prettig bij voelt. Komen er mensen binnen die niets kopen? Maakt niet uit, dan was vandaag de dag er niet voor.” „Mag ik even opnemen?” Een telefoontje van een vaste klant. Want ook al is de winkel op maandag gesloten, Cathalina maakt tijd voor je. „Deze klant kan ook naar Oger in Amsterdam rijden, maar hij belt míj om te vragen wanneer hij langs kan komen.”

Een eigen stijl waarbij je je goed voelt en waar je vrolijk van wordt, maakt mij ook vrolijk

De stijl van nu

„Weet je wat ik jammer vind…? Als je vroeger een begrafenis bijwoonde, zag je de mensen gekleed in zwart, donkerblauw, misschien wit. Nu gaan mensen gekleed in een spijkerbroek met gympen. Dat was in het verleden niet mogelijk, daarmee respecteerde je de doden niet. En sinds de coronapandemie is dat nog erger geworden. Het beeld van een driedelig pak? Die dresscode is verdwenen. Dat zou ik graag terug willen zien.”

Waar Cathalina naartoe gaat om zich onder te dompelen in stijl? „Ik bezocht ooit eens de Italiaanse mannenmodebeurs Pitti Immagine Uomo. Hoe de mannen dáár rondlopen, dat is echt een genot om naar te kijken. Je ziet er van alles: van klassiek tot streetwear. En wat opviel: de mensen waren er zó vrolijk. Mensen waren blij met hun kleding en straalden dat ook uit.” Cathalina kan dan ook andermans stijlen waarderen. „Niet iedereen hoeft zoals ik gekleed te gaan. Een eigen stijl waarbij je je goed voelt en waar je vrolijk van wordt, maakt mij ook vrolijk.”

„Laatst zei een klant: ‘Een man is altijd zoekende totdat hij zijn kleermaker heeft gevonden’. Dat vond ik zo treffend. Ik kom regelmatig bij vrienden thuis en kijk wat er in hun kast hangt en wat er ontbreekt. Ik laat ze zien hoe vaak ze een colbert kunnen combineren. Dat maakt mijn vrienden dankbaar; ze zijn zo blij als ze iets nieuws ontdekken met items die ze al in hun kast hebben hangen.” Hij kan het weten, want Ruby Cathalina draagt zijn items vaak en goed: ,,Mooie spullen moet je niet in de kast laten hangen.” Daar hebben we de tijd niet voor

Ruby Cathalina begon zijn mode carrière in de jaren ’80 bij de V&D in Helmond, waar hij toen studeerde. Tussen 1988 en 2008 werkte hij bij diverse Maastrichtse modezaken alvorens hij bij Montulet aan de slag ging. Daar is hij sindsdien hét gezicht van de zaak. Behalve mode, heeft Ruby een grote passie voor salsadansen; sinds 2006 runt hij samen met zijn vrouw Daniëlle salsadansschool Ruby Pure Latin Entertainment.

hide auteur

Auteur: Lise Steegmans

Modeliefhebber met een grote schrijfpassie

Lise Steegmans

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.