Home > Mode en Beauty > Modemuseum Hasselt: Activewear: droomhuwelijk tussen sport en mode

Modemuseum Hasselt: Activewear: droomhuwelijk tussen sport en mode

De mode laat zich meer dan ooit inspireren door de sportwereld. Denk aan wielershorts, hoodies of sneakers die de catwalk passeren. Street- , activewear en sportkledij zijn niet altijd meer zo makkelijk te definiëren en de grenzen blijken vaag. Ontwerpers laten zich daarbij verleiden tot allerlei experimenten met technische materialen als neopreen, spandex of tule.

De mix kent vandaag zijn hoogtepunt maar in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw lag dat even anders. Toen waren designers pioniers op het gebied van functionaliteit, technologie, comfort en vakmanschap.

Tijd voor het Modemuseum in Hasselt om te focussen op dit fenomeen in de tentoonstelling ‘Activewear’. En dit vanuit een Europese context vanaf 1850 tot vandaag. Denk aan de pofbroek bij het golf spelen in de 19e eeuw, die in het straatbeeld verscheen via Londense studenten. Iets wat destijds ‘not done’ was, over het ‘knikje’ in de stijve corsetjurk, waardoor dames toch comfortabel tennis konden spelen, tot de gendervrije ontwerpen van Jean-Paul Gaulthier en de nauw aansluitende fitnesspakjes van Jane Fonda, die iedereen zich nog wel herinnert.

Naast Eve Demoen zijn de ex-Olympische atleten Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée, de smaakmakers en curatoren van deze knappe tentoonstelling. Zij zoomen in op de impact van active wear, waarbij comfort steeds de running-factor vormt. Zelf zijn ze de oprichters van het label ‘42154’ en delen ze hun voorliefde voor de Belgische designer Glenn Martens en Y/Project. Zin in een persoonlijke rondleiding door beide dames? Kies dan zeker voor de unieke audiotour die zij speciaal voor deze tentoonstelling inspreken.  Je komt dan alles te weten over hun favoriete stukken in de tentoonstelling.  “We hopen dat de bezoekers verwonderd zijn over de vele ontwerpers. Naast een overzicht brengen we ook delen uit de huidige lente- en zomercollectie van Miu Miu of  tonen we stukken uit de komende herfst- en wintercollectie van Walter Van Beirendonck “, vertelt Elodie. “De bedoeling is dat mensen na afloop goesting krijgen om thuis te gaan mixen en matchen.”

‘Activewear’ loopt nog tot 30 december. Voor tickets en info: modemuseumhasselt.be

© Stoops – Boumediene Belbachir – Anne Marie Jacobs

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.