Home > Mode en Beauty > Yoëlle's Mode > De KonMari-methode, volg jij haar al?

De KonMari-methode, volg jij haar al?

Auteur: Yoëlle Smith

Bij het begin van een nieuw modeseizoen hoort een opgeruimde garderobe. Omdat velen – onder wie ik – niet zo handig ruimen, ben ik daarom op zoek gegaan naar de beste tips om voor altijd een opgeruimde kledingkast te hebben. Zo werd ik bekend met de nieuwste hype van Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe die een eigen Netflix-serie heeft onder de titel ‘Tidying up with Marie Kondo’. Zelf noemt ze haar ‘KonMari’-methode ‘een levensveranderende magie van opruimen’.

De KonMari methode heeft zes basisregels voor opruimen waar ik even in alle vrijheid mijn gedachten heb laten gaan:

  • Maak opruimen een must voor jezelf en sta er volledig toegewijd in
    Daar gaat het al vaker mis bij mij…
  • Beeld je ideale levensstijl in
    Ergens op een jacht in Saint Tropez met personeel die de KonMari-methode voor mij toepassen? Ok, nee… laat ik bescheiden blijven…
  • Voltooi eerst het weggooien van spullen
    Maar ik kan niet méér weggooien dan ik afgelopen kerst al heb gedaan! Wie weet komt die trui perfect van pas als we over vijf jaar ooit een survivaltrip gaan maken met vrienden in de Ardennen. Dat denkende, weet ik dondersgoed dat mijn vrienden never nooit zullen survivallen in de Ardennen…
  • Ruim op per categorie, niet per locatie
    Hier heb ik wat aan, Ik begon inderdaad altijd per kamer…
  • Houd de juiste volgorde aan
    Niet van de hak op de tak per categorie veranderen zoals ik gewend ben tijdens het opruimen; goede tip!
  • En vraag jezelf af of het betreffende item jou gelukkig maakt.
    Hoe ging dat liedje van Madonna ook alweer? ‘Cause we are living in a material world, and I am a material girl’. Ik voorspel dat dit voor veel vrouwen een lastige kwestie gaat worden….

 

Uiteraard plaatste ik bij een aantal zaken uit haar methode vraagtekens. Zo ook het emotioneel afstand doen van spullen. Dit ging ik dus ook doen met mijn lelijke joggingbroek die ik vijftien jaar geleden bij de H&M gekocht en waarin ik dezelfde billen (lees: brede, platte billen) heb als Danny Devito als The Penguin Man in Batman Returns (1992). Bedankt lelijke joggingbroek dat je er altijd voor me was na mijn werk, na het sporten, tijdens het schaamteloos bezoeken van de supermarkt gecombineerd met Uggs! Bedankt dat je me er nog erger liet uitzien dan Bridget Jones in haar huiskloffie, maar toch ga ik afscheid van je nemen nu je volledig verwassen en gepild https://www.girav.nl/blog/is-pillen-en-waarom-gaat-kleding-pillen/ bent en bovendien een aantal gaten hebt. Het was een mooie tijd!

Ondanks al mijn tegenstribbelen en tien keer spottende grappen over deze – in mijn ogen overdreven – methode; moet ik toegeven dat het ergens wel heeft geholpen.

Ook ik heb altijd gedroomd om een super georganiseerd huishouden te hebben met dé perfecte kledingkast gesorteerd op kleur en kledingstukken (net zoals in de film). Zo’n perfect huis dat ze altijd laten zien op CSI nét voordat er iemand dood wordt aangetroffen. Zo’n huis wil ik ook, op het gevonden lijk na natuurlijk.

Ik wil de persoon zijn die na haar morning run om 6.00 uur dat opgeruimde huis binnenstapt, geniet van haar green smoothie en vervolgens na de waterval buitendouche met een strak lijf voor haar op kleur gesorteerde inloopkast staat en zich ernstig afvraagt of ze vandaag voor het Christian Dior- of Jacquemus-jurkje gaat.

Oh, Marie Kondo, bestaat dan écht de kans dat ik ooit zo word?
Volgens Marie Kondo wél. Dus hierbij voor toekomstige ‘KonMari’-volgers nog eens negen tips ter verdieping van haar opruimmethode:

  • Orden items op maat
    Orden je schoenen op een manier die vreugde opwekt en sorteer je schoenen allereerst op maat: zwaarste schoenen op de onderste plankier en lichte schoenen erbovenop. Deze opstelling creëert een esthetische balans op het schoenenrek door kleine voorwerpen bij andere kleine voorwerpen te plaatsen. Zo weet je zeker dat er niets verloren gaat wanneer je ernaar zoekt.
  • Rangschik je spullen op gebruiksfrequentie
    Items die je veel draagt/gebruikt dienen geplaatst te worden op plaatsen waar je makkelijk bij kunt, terwijl die gouden pailletjurk die je alleen op een fout feestje of met carnaval draagt beter kunt bewaren op plaatsen die wat moeilijker bereikbaar zijn.
  • Het wordt erger voordat het beter wordt
    Tijdens het opruimen kan het er al snel uit gaan zien als een ontplofte bom. Dit is een normaal gegeven tijdens het proces en vergeet niet: er is licht aan het eind van de tunnel!

 

  • Opstapelen
    Ga per categorie na hoeveel je van iets hebt. Creëer daarom een grote stapel van bijvoorbeeld al je kleding of (andere categorie) maak een stapel van al je riemen en je zult verbaast zijn hoe veel je van iets hebt! Je hebt geen zeventien riemen nodig.
  • Bedank je huis
    De KonMari methode heeft te maken met mindfulness en een van de eerste stappen die Marie Kondo haar cliënten laat doen is dankbaarheid en waardering te uiten voor het huis; hoe groot of klein het ook mag zijn.
    Allereerst stelt Marie zich voor aan het huis waarnaar ze het huis dankt voor de veiligheid en het beschermen van diens bewoners. Daarna begint het proces van opruimen. 
  • Geef elk item een thuis
    Een plaats voor alles en voor alles een plaats, is een uitdrukking die de Japanse opruimgoeroe vaak uit de kast trekt. De methode die ze hiervoor gebruikt is veelvuldig uitgevoerd door organizing-specialisten. Box je specifieke items. Geef elk item een ‘huisje’ door het in een speciale doos te doen; denk aan je winterhandschoenen in een speciaal doosje en of ‘box’ je haarbanden op. Het helpt je om je spullen makkelijk terug te vinden want je weet precies waar je die doos hebt.

 

  • De KonMari-vouwmethode
    Een van de dingen waar Marie bekend om staat is haar unieke vouwmethode. Het vouwt je kleding verticaal op in plaats van horizontaal. Een tikkeltje lastig voor KonMari-beginners, maar wanneer je het onder de knie hebt kun je niet meer zonder!
  • Gebruik transparante dozen
    Marie raadt aan om transparante dozen te gebruiken zodat je precies kunt zien wat erin zit wanneer je de dozen in opbergruimtes of kelders opslaat. Het is veel effectiever dan gesloten dozen, omdat je het item waarnaar je op zoek bent snel kun spotten en niet eerst alle dozen hoeft open te maken.
  • Hetgeen je wilt behouden moet vreugde opwekken
    Als je het item vasthoudt en je voelt je er happy bij, dan hou je het! Zo niet of voel je zelfs een negatieve energie; dan gaat het weg. De meerderheid van je spullen zou vreugde moeten oproepen.
    Je moet het zogenaamde *ching*-momentje voelen wanneer je iets vasthoudt. Als iets je niet gelukkig maakt in het leven, waarom zou je er dan aan vast blijven houden? Aldus Marie Kondo.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8uZt-uLNhOA

___________________________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

 

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.