Home > Mode en Beauty > Yoëlle's Mode > Crimineel mooie designer-items voor een prikkie

Crimineel mooie designer-items voor een prikkie

Auteur: Yoëlle Smith

Wie altijd al droomde over een luxueuze Chanel-tas of Christian Louboutin-schoenen kan nu op een interessante manier zijn geluk beproeven! Een leven vol (echte) designer-items blijkt namelijk heel goed mogelijk. Je kunt ze voor een ‘prikkie’ bemachtigen via de online veiling op BVA Auctions. Let wel: we hebben het niet zomaar over een tas of een paar schoenen, maar over designer-items die afkomstig van zogeheten MOB wives, de partners van criminelen dus. Door mee te bieden kun je letterlijk in de schoenen staan van de liefjes van de zware jongens van Nederland.

Waar eerder bij een inval beslag werd gelegd op onroerend goed, boten, auto’s en kostbare juwelen, worden vanaf nu ook designerkleding, accessoires en schoenen afgenomen van criminelen. Deze exclusieve mode-items vertegenwoordigen vaak een serieuze waarde. De prijs van een tas bijvoorbeeld kan makkelijk oplopen tot duizenden euro’s. Designers onderling laten vaak een groot prijsverschil zien. Zo zijn tassen van Chanel en Hermès aanzienlijk hoger geprijsd dan andere merken en ligt de prijs van een gemiddelde Birkin Bag (lees: Hermès) al snel tussen de € 10.000 en € 14.000 liggen.

Het Openbaar Ministerie hoopt met het in beslag nemen van de designer items vooral de partners van de criminelen een hak te zetten. Door hen op deze manier duidelijk te maken dat misdaad niet loont. Het geld van de opbrengst van de veiling gaat naar de staatskas en kan – zoals het OM aangeeft – worden gebruikt om slachtoffers van een misdrijf schadeloos te stellen.

Toen ik er zelf over las werd ik al per direct enthousiast en ging ik gelijk op onderzoek uit. Want ook ik wilde uiteraard een designertas op de kop tikken voor een goede prijs. Dat het geld naar slachtoffers gaat, haalt ook per direct het nare gevoel weg dat je hebt wanneer je denkt aan een ‘bloedgeld tas’. Omdat je een beetje het idee hebt dat de ‘bad guys’ worden gestraft, kun jij rustig flaneren met je luxe tas. Ook de slachtoffers van dit geld een beetje van hun leed vergoed. Of het allemaal ook gaat zoals de het zich bij Justitie voorstellen, zal nog moeten uitblijken. Het OM houdt dit experiment voor het eerst en er staan inmiddels genoeg veilingen op de planning.

Ook op Facebook wordt de nodige reclame gemaakt voor de designer-veiling en zie ik een tal van vrouwen elkaar in de posts taggen. De een is nog enthousiaster dan de ander en ook ik zat op het puntje van mijn stoel te speuren naar de pareltjes op de veiling. Het is in dit verband overigens handig om te weten dat de politie tegenwoordig speciaal mensen heeft opgeleid om designerkleding op echtheid en waarde te kunnen taxeren. Zo zijn bij veel items op de veilingsites serienummers vermeld, worden er echtheidscertificaten meegeleverd en gaan sommige items zelfs nog vergezeld van de originele Harrods-bonnetjes, met bedragen van meer dan 3000 pond. Ook zag ik enkele kledingstukken – zoals een Burberry jas – waar letterlijk de prijskaartjes nog aan hingen.

Ik had gehoopt dat nog niet veel mensen ervan wisten en dat ik daarom aan het eind van de online veiling eigenaar zou worden van een aantal nieuwe ‘designer baby’s’. Niets was echter minder waar: al zo’n anderhalf uur nadat de veiling was geopend, werd ik overboden.

Het OM had vooraf laten weten dat wanneer een tas of een ander voorwerp niet het gewenste bodembedrag zou het opleveren, het van de veiling zou worden teruggetrokken. Naar mijn gevoel zal dit laatste niet vaak voorkomen, want de designerveiling op BVA Auctions gaat nu al als een tierelier. Als moderedactrice van Chapeau met een lichte tasjestik vond ik de biedingen wel héél snel oplopen tot serieuze bedragen. Inmiddels vraag ik me af of je voor sommige tassenmodellen en gedragen kledingstukken niet een stuk goedkoper af bent bij reguliere tweedehandse designerwebsites dan bij het OM. Of zou het idee van het bezit van een pre-owned maffia wife-tas de prijs automatisch doen stijgen?

_______________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu