Let’s stay in bed… bij Hästens Zweden
De afgelopen week vertrok ik in alle vroegte met een groep journalisten vanaf Schiphol naar Zweden. Iedereen had nog kleine oogjes maar we hadden er zin in! Want een bezoek aan het bekende luxe beddenmerk Hästens, zo veronderstelden we… dat zal wel lekker snurken worden 😉
Eenmaal aangekomen in de fabriek in Köping, een stadje op zo’n 150 kilometer ten westen van Stockholm, kregen we eerst met een heerlijke Zweedse lunch de maagjes goed gevuld. De rondleiding startte langs de ‘wall of fame’, een fotowand met daarop alle werknemers in het bedrijf. Een echte familiewand, want familie zijn ze ook al zes generaties lang. Het familiebedrijf Hästens is op een ingetogen manier erg trots op zijn ambacht en het vakmanschap waarmee de producten van het merk worden vervaardigd.
Hét kenmerk van de Zweedse beddenfabrikant is et blokjesmotief oftewel de blauwe ruit op de bedden van Hästens. Deze vormgeving werd in 1978 bedacht door Jack Ryde, de vader van de huidige eigenaar Jan Ryde.
Na de rondleiding door de fabriek maakten we kennis met diens vrouw en een van de vier zonen die ook meewerken in het familiebedrijf. Ze waren erg bescheiden. Jans vrouw Annelie vertelde vol passie over het familiebedrijf. Fascinerend om mee te maken.
Dat bij de fabricage van een Hästens-bed ontzettend veel handwerk komt kijken is geen fabeltje. Elke gedetailleerde stiknaad word met de hand aangebracht. Dit mag overigens ook wel voor deze dure en luxe bedden. Helaas mochten we geen foto’s maken in de fabriek.
De gekrulde paardenharen, bestemd voor de binnenkant van het matras, werden zachtjes uit elkaar gehaald en verspreid over de lagen van de bedden. Bij Hästens gaan ze er prat op dat alleen het beste stuk haar van de paardenstaart wordt gebruikt: het middelste gedeelte. Het haar wordt een paar keer gewassen en gekookt, waardoor ze krullen en zorgen voor een extra vering. De materialen zijn zuiver. In de bedden wordt geen enkele vorm van kunststof, polyurethaan, of ander synthetisch materiaal verwerkt. De stoffen worden op een milieuverantwoorde manier geweven en geverfd. Het paardenhaar wordt zodanig bewerkt dat mensen met een allergie voor paardenhaar zich nergens zorgen over hoeven te maken.
Nog even terugkomend op de vormgeving: Jan Ryde was gefascineerd door kunst en design en wilde een nieuw, onderscheidend patroon creëren om het merk te neer te zetten, in een stof van de hoogste kwaliteit. De beslissing om te kiezen voor een blauwe ruit heeft de Hästens-familie geen windeieren gelegd. Het is een design dat Hästens nu definieert.
Maar nu even dan toch even wat anders… Het Zweedse ontwerpersduo Bernadotte & Kylberg heeft voor Hästens een nieuwe stoffering ontworpen. De twee maakten van het blokjesmotief een herinterpretatie. Bij het bed Appaloosa vergrootten ze de blokjes. Deze werden vervolgens uitgerekt, opgeknipt en met elkaar verweven tot een nieuw geheel waarbij de basis vertrouwd blijft. Wie benieuwd is naar zo’n bed moet nog wel wat nachtjes slapen. Het model is pas per januari 2018 verkrijgbaar.
Diezelfde avond sliepen we in een hotel. Uiteraard met Hästens-bedden op de kamers. Het was natuurlijk grandioos bijkomen en meteen een goede test. En ja: ik heb als een blok geslapen 😉 Echt een fantastisch bed!
De volgende ochtend vertrokken we naar de showroom van Hästens in Stockholm. Hier mochten we dan even op het Vividus bed gaan liggen. Een buitenkansje, want dit bed wordt algemeen beschouwd als de crème de la crème onder de bedden. Er hangt dan ook een fors prijskaartje aan: 109.000 euro. Ach ja, je mag best wat over hebben voor een goede slaap…
In de showroom werden we opgewacht door Simon Cederquist. Deze kunstenaar heeft twee prachtige werken gemaakt waar de bedden van Hästens in verwerkt zijn. Het feit dat de bezoeker zijn kunstwerken meteen snapt is echt zijn ding. Hij vindt het juist interessant om te zien hoe iedereen weer op een andere manier op zijn werk reageert.
Uiteraard hadden we na zo’n goede nachtrust energie genoeg over om nog even de stad Stockholm te verkennen. We sloten af met de befaamde Zweedse ballen. Als aandenken kregen we een klein reiskussen mee van Hästens. De eerste gedachte die in me opkwam was: YES dit wordt lekker slapen in het vliegtuig. Hetgeen geschiedde.
Hästens bedden zijn in Limburg onder meer te verkrijgen bij Ruwette in Heerlen en Maastricht
TRIBUTE
Prijs: Hästens Tribute + BJ
Topmatras 180×200
7.490 EUR
Materiaal: Hästens creëerde een
unieke Taupe check gemaakt van
100% jacquard geweven katoen in
een subtiele kleurstelling,
gemakkelijk te combineren en te
stylen in iedere slaapkamersetting.
Alleen verkrijgbaar van 1 september
tot 31 december 2017.