Home > Kunst en Cultuur > Yasja Ligtelijn slaat een nieuwe weg in

Yasja Ligtelijn slaat een nieuwe weg in

Van Noorwegen tot Heerlen. Yasja Ligtelijn deelt haar kunst met de hele wereld. Na haar bekende mural over kanker in Heerlen in 2020 is ze nu met dromerige en sfeervolle kunst bezig. Maar daar gaat binnenkort weer verandering in komen.

Wie is Yasja?

De 32-jarige Yasja is al haar hele leven met kunst bezig. een feministische en zelfs een beetje een demonstratieve kunstenaar: dat is hoe ze zichzelf de laatste jaren beschreven heeft. Ze mag dan niet in Limburg geboren zijn, maar ze woont er wel al sinds haar dertiende. Wat begon met ‘gewoon tekenen’, groeide uit tot schilderijen, murals en zelfs driedimensionale werken. Yajsa heeft in Maastricht de kunstacademie gedaan, waar ze in 2016 is afgestudeerd als illustratief vormgever. Een jaar later is ze haar eigen bedrijf, Studio Yasja, gestart en heeft al vele projecten gedaan. En niet alleen in Nederland: veel van haar werken zijn terug te vinden in het buitenland. Vooral in IJsland en Noorwegen is veel van haar kunst te zien. En er zijn ook genoeg creaties van haar te zien hier in Limburg. Haar eigen favoriet is de mural van een landschap in de Rosstraat in Gulpen. In deze schildering kun je volgens Yasja namelijk helemaal opgaan. „De details in deze mural zorgen ervoor dat het voelt alsof je echt daar in het landschap staat.” Het Limburgse publiek kent haar misschien van de Urban Jungle in de streetfoodbar Clichée in Maastricht of van de mural Onze Helden in Heerlen tegenover het busstation. Of misschien wel juist van carnaval: in 2020 maakte ze de vastelaoves-poster.

Yasja op doorreis in IJsland en Noorwegen

Mural in Ballstad, Noorwegen

Mural over kanker

Een ander heel belangrijk project voor Yasja, is de mural die ze in 2020 heeft gemaakt in opdracht van Brasserie Mijn Streek in Heerlen. Tim Sieben, eigenaar van de brasserie, heeft een goede vriend waarvan de vrouw, Lianne Grootings-Ritzen, borstkanker had. Hij heeft de stichting Getting Up – Street Art Foundation, waar Yasja toen nog mee samenwerkte, gevraagd een muurschildering te maken om aandacht te vragen voor kanker.  Zo is Yasja, samen met haar moeder Reggy Bruine de Bruine, aan het project begonnen. Deze opdracht kwam voor Yasja bijzonder dichtbij: in 2015 werd haar moeder gediagnostiseerd met borstkanker. „Wij weten hoe het is om iemand in de familie te hebben die borstkanker heeft”, vertelt Yasja. „Het leek me daarom heel logisch dat mijn moeder en ik dit project samen zouden oppakken.” Afgebeeld is Lianne, die de Sparkle Up Your Mind Foundation heeft opgericht, een stichting die geld ophaalt voor onderzoek naar borstkanker. Drie dagen nadat ze het ontwerp voor de mural had goedgekeurd, is ze overleden. „Ik ben blij dat Lianne het ontwerp nog heeft kunnen zien en haar goedkeuring heeft kunnen geven”, vertelt Yasja. De mural is nog steeds te zien, hoewel niet altijd zichtbaar. Het kunstwerk is geschilderd op het gebouw van H&M, helemaal bovenaan op dertig meter hoogte. Daardoor is het kunstwerk alleen te zien van een afstandje. „Vooral vanaf het politiebureau en bovenin het Glaspaleis in Heerlen kan je het kunstwerk goed zien.” Hoewel de mural wel enige landelijke publiciteit heeft gekregen, zou het kunstwerk volgens Yasja meer aandacht hebben gehad als er geen avondklok was geweest. „Door corona waren er minder mensen op straat en moesten door de avondklok weer vroeg thuis zijn. En doordat de horeca dicht was, waren er nog minder mensen in de stad.”

Wat brengt de toekomst?

Hoe Yasja vroeger vooral een feministische en zelfs een beetje een demonstratieve kunstenaar was, heeft ze een jaar geleden een ommekeer gemaakt. Sinds de geboorte van haar zoontje heeft ze haar focus verlegd naar dromerige en sfeervolle schilderijen en murals. Ook naar het buitenland gaan doet ze veel minder. Nu maakt ze kunst op scholen: muurschilderingen, geïnspireerd door de denkwijzen van de kinderen. Ze wil met deze kunst ook kinderen inspireren en enthousiasmeren om achter hun dromen aan te gaan. Toch is ze nog niet helemaal klaar met de ‘zwaardere’ onderwerpen. Na haar huidige project op scholen, gaat ze opnieuw een samenwerking beginnen met haar moeder, die na haar ziek zijn ook officieel kunstenaar is geworden.  Samen willen ze meer kunst gaan maken over onderwerpen als kanker, mentale problemen of werken voor het Leger des Heils. En zeker ook in Limburg.

Mural op Bernadinuscollege, Heerlen

Mural op basisschool de Griffel, Heerlen

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.