Home > Kunst en Cultuur > Programma schrit_tmacher Festival 2023 bekend

Programma schrit_tmacher Festival 2023 bekend

De organisatie van het schrit_tmacher Festival heeft donderdag het programma voor de 28-ste editie gepresenteerd. Om 11.00 uur precies startte ook de kaartverkoop van het grensoverschrijdende dansfestival. Speelsteden zijn Heerlen/Kerkrade, Aken en Eupen. Speeldata: dinsdag 28 februari tot en met zondag 2 april 2023.

Vijf weken lang zijn toonaangevende dansvoorstellingen van (inter-) nationale topgezelschappen te zien. Ook is er een uitgebreid contextprogramma met voorstellingen voor de jeugd, lokaal danstalent, projecten in de openbare ruimte, cross-overs, exposities, films, lezingen, talks en workshops.

Overkoepelend thema van schrit_tmacher 2023 is de strijd om gelijkwaardigheid. In Heerlen en Kerkrade ligt de focus op hedendaagse dans uit Canada. Marie Chouinard is internationaal een begrip vanwege haar markante danstaal. Zij presenteert op schrit_tmacher een verzameling van 23 solo’s en duetten uit haar omvangrijke oeuvre. Louise Lecavalier, ook wel ‘Flame on legs’ genoemd, werkte eerder met Frank Zappa en David Bowie. Nu, 63 jaar oud, is dit icoon van de hedendaagse dans in Canada – nog altijd even krachtig en energiek – tijdens schrit_tmacher te zien met de voorstelling ‘Stations’.

In Aken staan dit jaar de drie toonaangevende dansgezelschappen Compagnie Didier Théron (Frankrijk), Beijing Dance Theater (China) en Beaver Dam Company (Zwitserland) op de planken. Verder zijn drie bijzondere festivalspecials te zien. Zo is er het performanceproject van Nanine Linning en ontwerper/videokunstenaar Bart Hess in Fabrik Stahlbau Strang. Double Helix combineert beeldende kunst, video en live performance om de effecten van biotechnologie in onze samenleving en ons lichaam te verkennen. Het resultaat is een Gesamtkunstwerk waar het publiek in ongeveer een uur doorheen geleid wordt.

In Eupen valt in en om het Kulturzentrum Alter Schlachthof dans met invloeden uit de acrobatiek te ontdekken, bijvoorbeeld van Compagnie Barks uit Frankrijk. De groep presenteert met MOON een curiositeitenkabinet, bestaande uit een verzameling van verrassende installaties die de zwaartekracht tarten en de basis vormen voor korte, spectaculaire performances.

Het programmaonderdeel GENERATION2 biedt mogelijkheden voor regionaal choreografie- en danstalent om zich te presenteren aan een breed publiek tijdens Co-Laboration, dit jaar met Simon Bus (winnaar van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2022), Kelly Vanneste en Tanya Kupra.

schrittmacherfestival.com

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.