Home > Kunst en Cultuur > Designday 2018 – The beauty of waste

Designday 2018 – The beauty of waste

Auteur: Demy Janssen

De aanstaande editie van Designday Maastricht staat in het teken van afval. Of beter gezegd: het hergebruik ervan. Het recyclen en upcyclen van producten wordt immers steeds actueler en ontwerpers houden zich daar in toenemende mate mee bezig, vertelt organisator Hester Coolen van Designday. Hergebruik van afval is ook maatschappelijk een hot topic, en dat is op zichzelf al reden genoeg om er drie dagen lang aandacht voor te vragen.

Vrijdag // recycle
Van vrijdag 25 mei tot zondag de 27e vormt de Decorfabriek in Maastricht het podium voor Designday. Op vrijdag 25 mei wordt het Designday-weekend geopend met een openingsdiner. Cas Driessen, chef-kok én ontwerper, staat deze avond achter de pannen. Hij zal te werk gaan met ingrediënten die eigenlijk weggegooid zouden worden. Het volledige diner zal tevens vegetarisch zijn en er worden condimenten – smaakversterkers zoals jams en mosterds – toegevoegd. In totaal is er plek voor 180 tot 200 ontwerpers, deelnemers en gasten tijdens het openingsdiner.

Tijdens de openingsavond wordt namens de organisatie van Designday de Made for Maastricht-award uitgereikt. Vijf geselecteerde ontwerpers presenteren tijdens het diner hun oplossingen voor het vraagstuk van dit jaar: het vinden van een oplossing voor zwerfafval/hondenpoep in de stad. De jury (bestaande uit vertegenwoordigers van onder meer de MAFAD (kunstacademie), Bureau Europa en de gemeente Maastricht), selecteert uit deze vijf deelnemers een winnaar. Deze krijgt de middelen om zijn of haar ontwerp verder uit te werken.

Zaterdag // re-use
Zondag // prevent of use
Dit keer hebben zich maar liefst 50 ontwerpers, gezelschappen of groepen ingeschreven voor Designday. Zij zullen in hun stands twee dagen lang hun ontwerpen presenteren aan elkaar en aan bezoekers. De grote diversiteit aan ontwerpers bekleden samen een breed scala aan disciplines binnen de designwereld. De organisatie wil op deze manier alle manieren van design presenteren.
In het kader van waste worden er op de zaterdag en zondag diverse workshops en lezingen gegeven. Onder anderen Teresa van Dongen en Lore Langendries zullen lezingen geven en Jo Schoenmakers van Vormstof en Marja de Vries zullen het publiek voorzien van workshops.
De organisatie is de samenwerking met lokale en duurzame ondernemers aangegaan zodat het de bezoekers ook op culinair gebied niets ontbreekt.

Hele weekend // Designroute
Sinds vorig jaar wordt er door de organisatie van Designday een Designroute door Maastricht gepland. Deze leidt langs ruim twintig winkels, ateliers en boetiekjes in het centrum van Maastricht. Deze locaties zijn allemaal op een bepaalde manier verbonden met design en belangrijk voor Maastricht als designstad. De Designroute is een samenwerking tussen Designday en Maastricht Marketing en loopt de hele maand mei.

 

Meer informatie over Designday is te vinden via www.designday.nl

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu