Home > Interieur > Villa 22: Robuust en toch zacht

Villa 22: Robuust en toch zacht

Water vormt het verbindende element in Villa 22. Niet alleen in het bouwproces speelde water een bindende rol bij het storten van beton, het heeft ook in het voltooide ontwerp van Dreessen Willemse Architecten een beeldbepalende functie in de beleving van de villa. Een villa waarin een strak geometrisch lijnenspel, met een hoofdrol voor beton, glas en hout, een symbiose vormt met de gewaarwording van het kabbelende water in het aanwezige zwembad. Deze alliantie tussen de harde onverzettelijkheid van het beton, de warme uitstraling van het toegepaste IPE hout en het aanwezige water verschaft Villa 22 een aangenaam huiselijke atmosfeer.

Het langwerpige ontwerp nodigt uit, biedt geborgenheid en voorziet in een unieke woonervaring met een afwisseling van geslotenheid en transparantie. Door de inbedding in een heuvel in het pastorale landschap van de groene, lommerrijke uiterwaarden van de Maas tilt deze architectuur de woonervaring naar een next level. Villa 22 is architectuur om in te wonen; een kunstwerk om in te leven en een object om van te genieten.

In Villa 22 blijkt niets standaard. Alles is op maat gemaakt. De naam Villa 22 is ingegeven door de specifieke ligging van het bouwsel op 22 graden in de helling. Per toeval heeft de villa ook huisnummer 22 gekregen.

Tijdens de bouwwerkzaamheden van de villa is het beton in-het-werk gestort. Alle leidingen en installaties zijn meteen in de schil aangebracht. De potentie van beton als constructiemateriaal en als de fiere hoofddrager van de architectonische identiteit van het bouwwerk is tot het uiterste doorgevoerd. De ver uitkragende balkons zijn illustratief voor de spankracht die met beton kan worden bereikt.

Heuvel

Van buiten oogt de pronte villa als een geïntegreerd onderdeel van de heuvel waarin ze is ontworpen. Elegante bescheidenheid tekent het karakter dat nergens overstemd wordt in aandachttrekkerij of protserigheid. Wie de villa betreedt merkt dat de omgeving nooit ver weg is. De omliggende natuur wordt door de ramen als het ware naar binnen geprojecteerd. Binnen en toch in het groen.

Vanuit de woonkamer is het zwembad, dat gesitueerd is op de tweede verdieping, als een soort aquarium zichtbaar. Door de voortdurende speling van het reflecterende licht dat van buiten naar binnen valt, lijkt het een levend schilderij. En wel een tableau vivant dat steeds verandert of dat door toevoeging van kunstlicht een exotische zweem aan de binnenhuiservaring toevoegt. De binnenruimte is ruim van opzet en biedt steeds weer verrassende doorkijkmogelijkheden naar buiten of naar de geometrische details van de architectuur.

Meditatief

De routing kent een logische opzet. Ook het van de ene ruimte naar de andere gaan gaat gepaard met visuele ‘gebeurtenissen’ die allerminst schreeuwen om aandacht, maar er wel zijn voor wie het ziet. Uiteraard verbinden trappen etages, maar het zijn vanuit een afstand bekeken ook objecten met visuele zeggingskracht. De villa kenmerkt zich door een meditatief karakter waarbij men de blik zowel naar binnen – naar de eigen constructie – als naar buiten – naar het omzoomde natuurschoon – kan richten. In de slaapkamers toont het beton zich welhaast zijdezacht. Niet alleen de constructieve potentie van beton is ten volste benut, ook de esthetische zeggingskracht van het materiaal treedt subtiel aan de oppervlakte.

In de kelder bevindt zich een parkeergarage die ruimte biedt aan een achttal auto’s. Ook is er een houten wijnkelder gesitueerd die aan de architectonische ervaring ook het zintuiglijk genot van de reuk toevoegt.

Geometrie

Het realiseren van Villa 22 was beslist geen alledaagse bezigheid. Ook het inbedden van een ontwerp in een heuvel betreft geen sinecure. De bouwperiode heeft ruim anderhalf jaar in beslag genomen waarbij ook de inbouw van onder andere keuken en badkamers vanwege de afwijkende maatvoering veel gespecialiseerd vakwerk vereiste. Niets is wat het lijkt in Villa 22. De gevoelsuitdrukking van de architectuur krijgt door het samenvloeien van strakke geometrie en warme en fluïde elementen alle ruimte.

Zoals bekend wordt beton hard door de toevoeging van water. Water geeft kracht en verleent aan dit ontwerp zijn eigenzinnige karakter. Het water draagt de identiteit van het ontwerp. Niet enkel binnen deze architectuur vervult het water een hoofdrol, maar ook en vooral voor de beleving. Een villa dus voor het leven waarin woongenot een essentiële rol speelt.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu