Home > Interieur > Vakantie in eigen tuin

Vakantie in eigen tuin

Dé tuintrends van 2021

Het leven is een feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen. Een levensmotto dat al ruim een jaar relevanter is dan ooit. Zo waren, en zijn we nog steeds, aan eigen huis en tuin gekluisterd. Nog geen verre reizen naar exotische oorden of romantische steden, maar vakantie in eigen tuin. In de tuinbranche wordt ervaren dat mensen volop investeren in comfort en beleving. Meer groen, meer fun, buiten koken en vervagende grenzen tussen binnen en buiten. Dat zijn de tuintrends van 2021.

Meer groen

More is more

De afgelopen jaren moest tuindesign vooral heel strak zijn en moest het uiteindelijke resultaat zeker niet te veel werk met zich meebrengen. Less is more was het credo. Inmiddels lijkt het tij op dat gebied gekeerd. „Mensen hebben door corona veel meer contact met het hele ‘buitengebeuren’. Hoe meer groen, hoe gezelliger”, zegt Mathijs Wolfs van Hoveniersbedrijf Guy Wolfs.

Dynamisch groen

Zo’n gezellige sfeer wordt bij voorkeur gecreëerd met een combinatie van bloemen die mooi ‘afsteken’ tegen de strakke architectuur van het woonhuis. Denk aan weelderige, natuurlijk ogende planten. „Niet al te streng of compact, maar planten die bij wind veel dynamiek geven. Denk aan de pennisetum, ook wel het lampenpoetsergras genoemd, en de echinacea of ‘zonnehoed’.

Groen is ook écht groen

Het milieu speelt een steeds belangrijkere rol bij het (her)inrichten van een tuin. Zo wordt hemelwater steeds meer op het eigen terrein afgewaterd. Op die manier gaat het hemelwater niet linea recta het riool in, maar wordt het ‘hergebruikt’ om de grond van de tuin te infiltreren. Op die manier is jouw groene tuin ook écht groen! Daarbij is er ook – vooral bij de jongerengeneratie – ruim aandacht voor de biodiversiteit in de tuin. „Plek voor dieren en groen, bijvoorbeeld met een bijenhotel”, weet Marc Timmermans van het Belgische bedrijf Van Vlierden.

Weerbestendig

De steeds warmere zomers hebben veel tuineigenaren de afgelopen jaren doen besluiten om voor een ander soort beplanting te kiezen. „Planten moeten tegen extremen kunnen: nattere winters en steeds drogere zomers. Denk aan de Russische lavendel of de hydrangea paniculata, pluimhortensia. Die laatste heeft kleine bladeren waardoor hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de hortensia Annabelle, veel beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden.”

Lekker exotisch

Misschien nog wel meer dan in de tuin, is ook het groen in huis helemaal in. „Groen is hot. En dan vooral opvallend en exotisch groen: denk aan de bananenplant, strelitzia of monstera. Ook hangplanten zien we meer en meer”, weet Partick Nijssen van Flora Limburg. Dat kan van pas komen als het toch een ‘ouderwetse’, druilerige zomer zou worden. Dan is het niet verkeerd om ook binnen een groen alternatief te hebben!

Tuin en huis worden een

Van binnen naar buiten

Als we kijken naar tuinmeubels wordt de tuin steeds meer het verlengstuk van wat binnen gebeurt. Woontrends van de afgelopen jaren komen langzaam maar zeker door naar buiten. Neem dé tuintafels anno 2021: grof gesneden teakhout op een mooi gietijzeren onderstel. Liefst gecombineerd met pontificale, maar vooral zeer comfortabele, stoelen.

Stoelen van touw

„Nylon vlechtwerk gecombineerd met aluminium. De zogenaamde rope-meubels waren vorig jaar populair en dat zijn ze dit jaar ook”, weet Roger Pinckers van de gelijknamige zaak in Sibbe. Geen wonder, rope-meubels ogen tijdloos en dat zijn ze ook. Het juiste exemplaar is weerbestendig en gaat dus lang mee. Rope-meubels, vernoemd naar het touw waar ze als het ware van zijn gemaakt, vind je in veel diverse vormen, maten en kleuren.

Bye bye, wit

Op het gebied van kleuren en materialen zien ze bij Carmetum dit jaar niet veel anders dan vorig jaar; er zijn door covid-19 immers geen grote beurzen geweest. „Mensen kiezen veel voor natuurlijke materialen, veel hout en veel warme tinten. En wit is helemaal voorbij.” In plaats daarvan wordt er veel voor zwart of antraciet gekozen. „Waarschijnlijk te verklaren doordat in het woonhuis wit ook steeds meer plaats maakt voor zwart. Dat wordt dan doorgetrokken in de tuin.”

Neem de ruimte

Loungebanken en loungesets blijven ook in 2021 supermodern. Enige verschil: het mag allemaal nog wat groter en luxer en met nog wat dikkere kussens. „Eigenlijk zou je de banken die nu veel verkocht worden net zo goed binnen kunnen zetten”, vertelt Roger Pinckers. „Dus als ik een tip mag geven: mocht je je tuin helemaal verbouwen, ga dan voor een grote overkapping, die zal je met al dat lounge-geweld de komende jaren zeker nodig hebben!”

Voor de zon

Mocht je even genoeg hebben van de Nederlandse zon kan een parasol dé oplossing zijn (en zonnebrandcrème natuurlijk, ook in Limburg is het belangrijk om goed te smeren!). Kies in dat geval een parasol die qua kleur past bij je woning en tuinmeubilair. Wil je eens iets anders proberen? Kies voor een – al dan niet oprolbaar – schaduwdoek of een schaduwzeil. Een combinatie van de openheid van de parasol, de vastigheid van een overkapping en een vleugje flair.

Bigger is better

Hoewel veel groen in de tuin hip én duurzaam is, heeft elke tuin ook een betegeld stukje nodig. Je moet die giga loungeset immers ook ergens kwijt, en dan is gras toch niet de meest ideale optie. Natuursteen of keramiek wel. „Wat daarin opvalt is dat de formaten van de stenen steeds groter worden. Vroeger was 60 x 60 cm normaal, inmiddels zitten we op 90 x 90 cm”, vertelt Rolf Keulen van Michel Oprey & Beisterveld. „Bij dit formaat hoeft er minder gevoegd te worden waardoor het terras snel groter oogt. Zonder dat het dat wordt.”

Puur natuur

En als mensen dan voor zo’n royale steen op het terras kiezen, is natuursteen onveranderd populair. „Daarin zien we eigenlijk nauwelijks trends. Zolang het maar echte materialen zijn op het gebied van keramiek zijn de verschillende soorten looks, zoals hout of beton, al een paar jaar sterk in opkomst. Sinds dit jaar is ook de metaalachtige kleur erg gewild.”

Afkoelen

Baywatch

Klein maar fijn, een swim-spa. Werd zo’n compact zwembad waarin je door stroomversnellingen kilometers kunt zwemmen de afgelopen jaren vooral door fysiotherapeuten en topsporters gekocht, lijkt nu iedereen een swim-spa te willen. Jeroen Martens van Gervi: „Zo’n swim-spa is dé manier om in vorm te blijven nu openbare zwembaden en wellnesscentra gesloten zijn. Daarbij is het geen goedkope aankoop, maar is zo’n swim-spa wel snel geleverd en binnen no time geïnstalleerd.”

Funfactor

Ook het ‘gewone’ zwembad is dit jaar enorm populair, merkt ook Roderick van Rooijen van Buro van Rooijen. Hij ziet dit jaar een grote opmars van de funfactor in de tuin. Daar hoort een zwembad bij, maar ook een jacuzzi, poolhouse of buitenkeuken. „Mensen halen het complete vakantiegevoel in huis. Of de tuin eigenlijk.”

Zwemvijver

Een natuurlijker en meer milieuvriendelijk alternatief van het zwembad in de tuin is de zwemvijver. Een combinatie van een zwembad en een vijver, waarbij het water niet met chloor maar met natuurlijke filtermaterialen schoongehouden wordt. „Een extra stukje natuur in de tuin waar je het hele jaar, ook buiten het zwemseizoen, plezier van kunt beleven”, vertelt Robert Knops uit Geleen. Plus: zo’n zwemvijver krijg je in tal van verschillende uitvoeringen. Zo kies je er makkelijk een die past bij de rest van de tuin.

Buiten (be)leven

De buitenkeuken

Het was een trend die al wat jaartjes langzaam doorkwam maar door covid-19 een heuse rocket launch heeft gekregen: de buitenkeuken. Liefst een Ofyr of Big Green Egg. Niet alleen gegarandeerde grillkwaliteit, maar beide ook ware eyecatchers die je tuin toch nét dat beetje extra geven. „Zelfs in de winter is er veel vraag naar buitenkeukens. Mensen zijn klaar met binnen zitten en willen wel eens iets anders eten. Daarbij biedt de buitenlucht momenteel wat meer veiligheid”, vertelt Jeroen Martens van Gervi.

De kruiden- en groentetuin

Het begon als een coronahobby en resulteerde in heel veel smakelijke maaltijden. Een eigen kruiden- en groentetuin biedt niet alleen welkom tijdverdrijf, maar ook je eigen, verse en 100% biologische groenten en kruiden. Geen plek voor een hele ‘tuin’ vol vers groen? Kies dan voor een kruidentafel of verticale kruidentuin. Plaats in de buurt van je buitenkeuken en je hebt alles bij de hand om een zwoele zomeravond wat meer pit te geven.

Schaars

Leuk en wel, al die inspiratie voor je (ver)nieuw(d)e tuin, maar vergeet niet dat jij niet de enige bent die de komende zomer aan zijn of haar eigen tuin gekluisterd is. Tuincentra, tuinarchitecten, outdoor speciaalzaken in België en Nederland hebben het gigantisch druk. Resultaat: meer vraag dan aanbod en lange wachttijden. Mocht je deze zomer dus van een tuin in vernieuwde glorie willen genieten, kun je beter op tijd beginnen!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu