Home > Interieur > Keuzestress

Keuzestress

Er zijn veel dingen die mij typeren. Als je het de mensen om mij heen vraagt – en dat doe ik graag – hoor je al snel dat ik van mooie dingen houd, ik een Instagramverslaving heb, een fervent interieurliefhebber ben en een notoire slechtweerhater. Maar als ik eerlijk ben, is er iets dat mij nog meer kenmerkt dan dit allemaal samen: ik twijfel. Over alles. Altijd. Het maakt niet uit of het een levensveranderende keuze is zoals het switchen van carrière, of dat ik voor een schap met acht verschillende merken keukenrol sta. Je kunt er blind vanuit gaan dat ik in mijn hoofd voor elk scenario een lijst met voors en tegens heb gemaakt, al dan niet gebaseerd op feiten of relevante info. En wanneer ik dan eenmaal heb gekozen, ben ik er standaard van overtuigd dat die andere optie beter was geweest.

Toen ik mocht nadenken over de invulling van mijn eerste blog voor Chapeau, brak het koude zweet me dus uit. Ik schrijf over wonen, maar ja: dat is een ruim begrip. Zou ik van me af schrijven hoe ik mijn fijne Limburg enorm ben gaan herwaarderen sinds ik weer zoveel aan mijn eigen omgeving gebonden ben? Of hoe ook ik – net als de rest van de westerse wereld – in deze coronamaanden mijn vakantiegeld heb geïnvesteerd in een nieuwe televisie-setup, en wat dat dan weer voor geheel nieuwe interieurkeuzes met zich meebracht? Oh, de stress.

Mijn talent voor niet kunnen kiezen heeft ook in mijn interieur de nodige sporen achtergelaten. Zo is mijn kantoor donkerblauw, is de logeerkamer voorzien van een junglebehang en is de slaapkamer sereen wit. De woonkamer dan weer een allegaartje aan stijlen. Van elke trend is wel een souvenir achtergebleven: het is inmiddels een mix van Scandinavisch, vintage, design en erfstukken. Later als ik groot ben denk ik dan, wordt dit nog eens zo’n huis dat een logisch geheel vormt. Je weet wel, zo’n woning met in elke ruimte een basiskleur, of een accent dat je weer terugvindt in de kamer ernaast. Maar dat later-stadium lijkt op een of andere manier nooit te worden bereikt.

Ik droom wel eens van het ultieme geluk: het inhuren van een stylist die de hele boel onder handen neemt. Hij ontvangt me dan na een lange vakantie (voor mij, uiteraard) weer thuis met een geheel nieuw interieur, tot in de puntjes gestyled en volledig in harmonie. Alle keuzes zijn gemaakt, ik hoef er alleen nog maar van te genieten. Maar de moed zakt me dan alweer snel in de schoenen: ik zal er immers over moeten nadenken wie ik dan in vredesnaam hiervoor zou moeten kiezen.

Ik heb dan ook maar besloten dat ik ermee stop, met dat hele ‘keuzes maken’ – interieurtechnisch dan. Vind ik een fauteuil mooi en past hij enigszins bij de rest? Dan neem ik die – ook al heb ik hem niet eerst vergeleken met tien andere, soortgelijke stoelen. Want hoe meer je zoekt, hoe meer je vindt. Er zal altijd wel een mooiere, betere of meer betaalbare variant van iets te vinden zijn.

Maar de rust van het snel beslissen zonder spijt? Die is onbetaalbaar.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu