Kerst, met porselein van Studio Pieter Stockmans
Een kersttafel die er iets anders uitziet dan de voorgaande jaren? Dan is porselein van Studio Pieter Stockmans een te overwegen optie. Het Genkse bedrijf breidde zijn aanbod van interieurobjecten en serviesgoed uit met een kerstcollectie, die werd ontworpen door Frans Claesen.
Wat is leeftijd? Piet Stockmans werd op 26 oktober tachtig, maar hij loopt nog met de gedecideerde trend van een jonge, ambitieuze Wall Street-trader door zijn atelier. Dat is sinds 2010 gevestigd op C-mine, de voormalige mijnsite van Winterslag. Nu is het een culturele en creatieve hotspot, de Studio Pieter Stockmans als internationaal uithangbord. Van ophouden wil hij niet weten. ” Wat moet ik anders doen? Er zijn genoeg mensen die doodvallen als ze stoppen met werken. Dat risico wil ik niet nemen. (lacht) Ik heb geen zin om met de bus van de gepensioneerden naar Lourdes te gaan, met alle respect voor de mensen die dat wel doen. Ik wil alleen maar zeggen dat ik het nog altijd fascinerend vind om vorm te geven aan mijn ideeën.”


Mosa
Dat doet hij al meer dan een halve eeuw. Hij was 23 jaar ont- werper bij de Maastrichtse porseleinfabrikant Mosa, waar- voor hij het bekende kopje Sonja ontwierp. Daarvan werden vijftig miljoen stuks gemaakt. In de horeca wordt het nog altijd door 65 procent van de Nederlanders gebruikt en het werd zo’n twintig keer gekopieerd. Internationaal brak hij pas in 2005 door. Dat jaar werd hij gebeld door de Franse keukenpaus Alain Ducasse, die een dertigtal restaurants heeft in Frankrijk, Monaco, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Japan, het Midden-Oosten en Hongkong. Hij wilde graag een dessertservies voor het exquise dries- terrenrestaurant Le Louis XV in Monte Carlo en plaatste een bestelling. De trein was vertrokken. In 2011 leverde Piet Stockmans 550 diepe borden voor het huwelijk van Albert II van Monaco met de Zuid-Afrikaanse Charlene Wittstock. „Voor het hoofdgerecht, een bouillabaisse met vis die ’s och- tends werd gevangen”, preciseert hij.
Om een lang verhaal kort te maken: vandaag staan de ont- werpen van Stockmans op de tafels van mondiale topza- ken als Osteria Francescana (Italië), El Celler de Can Roca (Spanje), Mirazur (Frankrijk), Asador Etxebarri (Spanje), Steirereck (Oostenrijk) en Odette (Singapore). Dichter bij huis zijn onder meer La Source (Lanaken), Slagmolen (Oudsbergen), Hof van Cleve (Kruishoutem) en Beluga (Maastricht) vaste afnemers.
Frank en Widukind
Sinds de afgelopen zomer legt hij zich alleen nog toe op zijn vrij, beeldend werk. Frank Claesen is nu volledig verantwoordelijk voor de studiocollectie, dochter Widukind neemt sinds 2007 het zakelijke en commerciële aspect voor haar rekening. In de shop op C-mine presenteren ze onder meer een uitgebreide kerstcollectie, die ook online kan besteld worden. „Kerstmis is de gelegenheid bij uitstek om het in huis gezellig te maken en de tafel feestelijk te dekken”, zegt Frank. „Dat geldt in coronatijden misschien nog meer dan anders. Om het feestkarakter te benadrukken, hebben we op een aantal objecten goudkleurige accenten aangebracht. In combinatie met wit krijg je een feeëriek effect. De kerstballen met goudspatten zijn daar een leuk voorbeeld van. Ook zonder die accenten kan wit heel feestelijk zijn, zoals in mijn collectie Dauw. De reliëfstippen zorgen voor een speciaal effect. Dat zie je niet alleen op de kerstboomvormige windlichten en andere accessoires, maar ook op de borden. Hun monochroom karakter stimuleert de creativiteit van de chef. Piet zegt altijd dat onze producten halffabricaten zijn. Ze komen pas volledig tot hun recht als er een gerecht op ligt.”
Je koopt een Lokaal product. Wij zijn te weinig trots op wat de Fransen zo mooi omschrijven als patrimoine, erfgoed
Dure schoenen
De objecten van Stockmans hebben een ander prijskaartje dan porselein uit een kringwinkel, maar Widukind heeft daar een verklaring voor. „Bij ons gebeurt de productie van a tot z manueel in ons eigen atelier”, argumenteert ze. „We maken alleen maar unieke producten, die stuk voor stuk 36 keer door onze handen gaan. Geen enkel voorwerp komt op identiek dezelfde manier uit de oven. Als je bij ons of elders een waardevol servies koopt, sla je een dubbelslag. Je hebt niet alleen een product, maar ook een herinnering. Ik heb nog nooit gehoord dat een paar dure schoenen werd doorgegeven van moeder op dochter, maar porselein kan generaties lang meegaan.”
En nóg een aspect volgens Widukind: „Je koopt een lokaal product. Wij zijn te weinig trots op wat de Fransen zo mooi omschrijven als patrimoine, erfgoed. Hier is het net alsof iets van eigen bodem niet goed genoeg is. Nochtans zie je bij ons – ik praat zowel over Belgisch- als Nederlands-Limburg – zóveel vakmanschap. Ik heb het niet alleen over porselein, maar ook over leer, kleding, meubels… Veel mensen raken pas overtuigd als je in het buitenland succesvol bent. Vanuit dat oogpunt hebben wij veel te danken aan Alain Ducasse, die voor honderd procent in ons product geloofde.”
„Ik heb wel de indruk dat het geloof in lokale producten groter is geworden door corona. Omdat verre reizen het afgelopen jaar uit den boze waren, ging men meer zijn eigen streek ontdekken en daardoor ook de plaatselijke economie. Ik hoop dat daarvan iets – nee, veel – blijft hangen als dat vreselijke virus de wereld uit is.”
Tip
De kerstballen van Frank Claesen kunnen eveneens als tafelversiering gebruikt worden. „Aan het ringetje kan je bijvoorbeeld de naam van de gasten hangen”, suggereert Widukind. „Wij kunnen iedere kerstbal ook zelf personaliseren, zodat je die op het einde van de avond als cadeautje mee naar huis kan geven. Daarmee toon je je genodigden dat je hen graag ziet én het maakt de voorbereiding nog een stukje leuker. En is de aanloop naar een feest vaak niet even boeiend als het feest zelf?”

