Home > Interieur > Zo bouw je een capsule-interieur

Zo bouw je een capsule-interieur

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: de capsule wardrobe. In modeland een bekend fenomeen. Het betekent zoveel als de ultieme garderobe, samengesteld op basis van een beperkt aantal tijdloze kledingstukken. Het zijn er dan wel niet zo veel, maar ze zijn zodanig mooi en veelzijdig, dat je ze op vele verschillende manieren kunt combineren en je dus weinig anders nodig hebt. Je mag er per seizoen wat trendy items aan toevoegen, maar vooral niet te veel.

Vertaal dit naar je interieur en Marie Kondo maakt ook voor jou een sprongetje van blijdschap. Je interieur wordt minimalistisch, maar wel met stuk voor stuk items waar je achter staat. Maar waar begin je met het samenstellen van een capsule-interieur? Ik geef je alvast vier tips.

1. Kies een designklassieker

Natuurlijk, design is niet voor elke portemonnee weggelegd. Maar als het even kan: kies een mooi designstuk voor in huis. Een klassieker wordt natuurlijk niets voor niets tot klassieker bestempeld. Het heeft de tand des tijds doorstaan en is inmiddels een bewezen pronkstuk dat zijn waarde zal behouden. Bovendien kan een goed designstuk met veel worden gecombineerd. Het trekt de aandacht zonder overdreven aanwezig te zijn. Want dat is goed design: simpel, tijdloos en herkenbaar.

2. Neem een goede bank

Oké, dit kan samenvallen met tip 1, je kunt natuurlijk een mooie designbank kiezen die je voor de rest van je leven (nou ja, afhankelijk van je bankdruktijd) houdt. Maar het mag ook een mooie niet-zo-designbank zijn. Wat wél belangrijk is, is dat ‘ie niet te trendgevoelig is. Daar ben je immers snel weer op uitgekeken, en dat is zonde. ‘Basic’ is dus een belangrijke vereiste om hem zo lang mogelijk te laten meegaan; je kunt hem dan immers met van alles en nog wat combineren. Basic hoeft absoluut niet saai te zijn. Een bank kan eenvoudig zijn in kleur (blijf weg van drukke prints en fel neon!) maar ook in vorm. Kleine details in de afwerking kunnen hem dan toch net dat beetje extra geven. En ben je erop uitgekeken? Verander dan gewoon eens de accessoires.

3. Natuurlijke materialen boven alles

Een veelgehoord advies bij de capsule wardrobe is: kies voor mooie materialen. Blijf weg bij polyester en andere goedkope, synthetische stoffen. Deze zijn niet alleen duurkoop – want snel versleten – maar stralen ook slechte kwaliteit uit. En dat is wat je níet wilt. Dat geldt net zozeer voor je interieur. Kies dus ook hier voor materialen als leer, hout en natuursteen. Dit straalt warmte uit, geeft je interieur een instant upgrade en is vooral heel duurzaam.

4. Vergeet de verlichting niet

Goede verlichting: het allerbelangrijkst en het vaakst vergeten bij het inrichten van de woning. Met het juiste lichtplan accentueer je wat je wilt benadrukken, zoals kunst, ornamenten of sierlijsten, en camoufleer je wat je liever niet laat zien. Vanzelfsprekend moet licht ook functioneel zijn. Je relaxfauteuil moet goede leesverlichting hebben en de eettafel moet kunnen worden voorzien van zowel romantisch dinerlicht, als – inmiddels zeker niet weg te denken – fel werklicht. En vergeet ook de rol van natuurlijk daglicht niet: ‘s ochtends en ’s avonds geeft de lage lichtinval veel sfeer aan je huis. Maar je moet het wel binnenlaten. Trek de gordijnen dus open en, allerbelangrijkst, vergeet vooral niet te genieten.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu