Home > Culinair > Wijnen > Clos d’Opleeuw op het niveau van de allerbeste Bourgognes

Clos d’Opleeuw op het niveau van de allerbeste Bourgognes

Een kleine tien jaar geleden brachten we met Chapeau een bezoek aan dit toen al iconische bezit in de Limburgse wijnbouw. We schreven destijds: „Clos d’Opleeuw te Gors op Leeuw (B) is een referentie op het gebied van de Limburgse wijndomeinen. Eigenaar en stichter is Peter Colemont. Hij is hier twintig jaar geleden beland. Simpelweg omdat hij in dat onvoorstelbaar mooie Haspengouwse gebied wilde komen wonen. Opgeleid te Leuven als leraar biologie, aardrijkskunde en scheikunde kreeg het wijnvirus hem na verloop van tijd te pakken. Focus: chardonnay – voorbeeldgebied: de Bourgogne. Referenties: enkele van de beste producenten, met wie hij heel goede contacten had opgebouwd.”. Wat is er veranderd in die tien jaar?

Qua infrastructuur, oppervlakte, werkwijze en de permanente zoektocht naar verbetering helemaal niets. Peter Colemont weerstaat de verleiding van uitbreiding omdat hij de fascinatie van zijn werk als wijnboer niet wil laten overschaduwen door de hieraan verbonden spanningen. Wat er in de tussentijd wel veranderd is, vinden we terug in de gevorderde leeftijd van de wijnstokken en zit vooral in de grilligheid van het klimaat. Meer vorst in het voorjaar en extreme temperatuursverschillen waarbij momenten van hitte en hevige neerslag elkaar afwisselen. Dit vereist bij het respectvol cultiveren van gezonde druiven steeds meer inspanning.

Dit jaar bijvoorbeeld is er veel last van meeldauw en ook coulure (bloeistoornis) en hagelschade tot 50%! Een bijkomend voordeel is wel dat de hierdoor fel naar beneden bijgestelde productie de kwaliteit zeer ten goede zal komen. De kleine hoeveelheden druiven worden immers extra gevoed.

Opvallend is de benoeming van Peter Colemont tot wijnmaker en adviseur van het ambitieuze wijnbouwproject ‘la Falize’ in Namen van de vooraanstaande brouwers-families De Mévius en De Spoelberch. De wijnen van Clos d’Opleeuw zijn op voorhand uitverkocht maar mogelijk te krijgen bij specialisten die een allocatie genieten. Reken op prijzen vanaf 40 tot 50 euro voor de Chardonnay en 60 tot 70 euro voor de Prestige Cuvée Pleistoceen. Pleistoceen is het geologisch tijdperk waarin de bijzondere Haspengouwse bodemstructuur (terroir) ontstaan is. We proeven – en dat is een voorrecht – twee wijnen die zo bijzonder blijken dat we uitzonderlijk de gedetailleerde proefnotitie van beide wijnen integraal weergeven.

Clos d’Opleeuw 2019 Chardonnay

Vitaal witgoud met lichtgroene glans en zo voorzien van een waardevolle indicatie van de fraîcheur die we later in neus en mondstructuur tegenkomen.De confrontatie met de ademende expressie is er een van pure mineraliteit – het sap van stenen (kiezel, vuursteen en gefossiliseerde kalk en kalksteen). De houtinvloed blijft uiterst discreet en de uitdrukking van de chardonnay-druif is hier indrukwekkend nauwkeurig. Het eerste mondcontact verraadt een smaakrijkdom die verfijning en kracht combineert. Alcohol blijft heerlijk discreet door de natuurlijke frisheid van de smaakrijke wijnzuren. De materie vormt een dynamisch model van evenwicht, smaakvoortzetting en spanning. Het slot is een mondschonende finale met een spectaculaire lengte. Dit is de sublimatie van het ontluikende potentieel van de regionale wijnen (Haspengouw, Maasland, Mergelland) van vitis-vinifera-rassen, waarvan de beste wijnen een herkenbaar eigen en eigenzinnig karakter bezitten.

Clos d’Opleeuw 2019 Cuvée Prestige Pleistoceen

De kleur van de Chardonnay maar dan nog iets briljanter/fonkelender en een fractie krachtiger. De mineraliteit is opnieuw van een indrukwekkend kaliber maar dekt de vruchtenaroma’s wat meer toe – de tijd zal zorgen voor ontluiking. Het onderscheid ontdekken we in de mondstructuur. De uniek verkwikkende frisheid van de Clos d’Opleeuw Chardonnay 2019 zou vergeleken kunnen worden met die van de beste terroir-Chablis en hier bij de Cuvée Prestige is er sprake van een Meursault-achtige ‘les Perrières-weelde’. Met een prachtig volume in een contrastrijke, gestructureerde materie die veel reliëf biedt. De balans bereikt de optimale graad van perfectie. De smaakrijkdom blijft, net als bij de Chardonnay 2019, even onbeperkt maar op een nog complexere wijze nagalmen. Het is deze unieke smaakvoortzetting die de echt grote wijnen van de goede wijnen doet onderscheiden. We hebben het hier over Haspengouwse top-Chardonnays met een 100% eigen identiteit en karakter.

Martinusstraat 20, Gors op Leeuw (BE) – Op afspraak: clos-d-opleeuw.be

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.