Home > Culinair > Ellen en Hans Kinkartz vieren 25 jaar Atelier in Gulpen

Ellen en Hans Kinkartz vieren 25 jaar Atelier in Gulpen

Voor vrienden en familie werd eind 2023 de champagne al ontkurkt, maar éigenlijk is het dit jaar pas groot feest aan de Markt in Gulpen. Atelier (*) bestaat namelijk vijfentwintig jaar. Een mooie mijlpaal die Hans en Ellen tot de zomer door vieren met een mooi jubileummenu.

Wittebroodsweken

Hans en Ellen leren elkaar in 1994 kennen als ze collega’s zijn in dezelfde keuken. Hans is er sous-chef, Ellen zijn leerling. De vonk slaat echter pas twee jaar later over. Meteen vanaf dat moment droomt het jonge koppel ervan ooit samen een zaak te openen. ‘Wat we voor een baas kunnen, kunnen we zelf ook’, is het devies.

In hun zoektocht naar een geschikte locatie voor hun horecadroom, bezoeken Hans en Ellen diverse panden in de regio, maar één specifiek blijft favoriet. „Ellen woonde in die tijd in Gulpen. We spendeerden redelijk wat vrije avonden in het restaurant aan de Markt 9, toen nog onder de naam Chez Q, en waren enorm gecharmeerd door het pand en de sfeer.”

Het jonge horecakoppel toont diverse keren zijn interesse interesse in het pand, maar de toenmalige eigenaar heeft geen ambitie om weg te gaan.

Totdat Chez Q in oktober 1998, zeven dagen voordat Hans en Ellen in het huwelijksbootje stappen, aankondigt 1 januari te stoppen en zijn zaak te verkopen. „Slechter hadden we het niet kunnen timen, maar het was nu of nooit. Na onze huwelijksreis door Mexico kwamen we thuis in één grote financiële rompslomp terecht. 29 december kregen we de sleutel, 9 januari 1999 gingen de deuren van Atelier voor de eerste keer open.’’

Koppel

Aanvankelijk is het idee om de rollen in hun nieuwe restaurant gelijk te verdelen. Het is de bedoeling dat Hans en Ellen om de beurt een de keuken bestieren; de ander legt zich toe op de service. „We kwamen er al na week twee achter dat ik wat te direct ben voor de service,’’ lacht Hans. „En omdat we het toch heel belangrijk vonden dat één van ons twee het gezicht van de zaak werd, bleef Ellen in de service staan.’’

Een goede keuze, zo is al snel duidelijk. Ellen blijkt een gastvrouw in hart en nieren en wordt in 2022 zelfs bekroond tot Gastvrouw van het Jaar. De persoonlijke touch is tot de dag van vandaag een van de belangrijkste pijlers van Atelier: veel gasten komen hier al sinds het eerste uur.

En achter de schermen… blijft Ellen toch altijd verbonden met wat er in de keuken gebeurt. „Al vijfentwintig jaar lang denken we samen na over wat er in de keuken gebeurt, we creëren samen, inspireren elkaar, sparren en proeven samen. We doen het echt samen. Eerst met zijn tweetjes, inmiddels met het hele team.’’

Ellen en Hans Kinkartz Atelier Gulpen

Michelinster

Bij Atelier wordt vanaf dag één het niveau van een goede bistro nagestreefd. Passend bij, maar wel onderscheidend van, het lokale horecalandschap. Gewoon lekker, maar wel heel goed. De eerste waardering op hun werk volgt vier jaar na de opening, als Michelin de zaak een Bib Gourmand toekent. Nog eens drie jaar later benoemt Lekker500 Atelier tot hoogste nieuwe binnenkomer. Het geluk kan niet op, maar is ook van korte duur. Want niet veel later neemt Michelin die Bib Gourmand ook weer terug. „Iedereen was ervan overtuigd dat die Bib Gourmand weg was om plek te maken voor een Michelinster. Ondanks dat dat nooit onze ambitie was, werkte het enthousiasme van vaste gasten, collega’s en leveranciers aanstekelijk. Ook wij gingen stiekem hopen op een ster.’’

Jarenlang blijven Hans, Ellen en hun team stilletjes verlangen naar die felbegeerde waardering van hét gastronomische instituut. Maar de ster blijft uit. In 2010 steekt Michelin Benelux hoofdinspecteur Werner Loens chef Kinkartz een hart onder de riem: ‘Je kunt koken, blijf doen wat je doet dan komt het wel goed.’

Uiteindelijk duurt het nog een ruim decennium totdat Hans en Ellen, die op dat moment eigenlijk alle hoop al hebben opgegeven, op 30 mei 2022 dan toch die felbegeerde ster in ontvangst mogen nemen. „Een van de hoogtepunten in ons leven én de bekroning op het harde werk dat we de afgelopen tientallen jaren hebben verricht.”

Toekomst

Hoewel Hans en Ellen allebei nog elke dag met even veel plezier en energie in de zaak staan, zal nog eens 25 jaar er niet meer inzitten. Toch lijkt de toekomst van Atelier gegarandeerd: ook zoon Luuk stroomt de liefde voor koken en lekker eten door de aderen. De twintiger doet momenteel ruimschoots horeca-ervaring op bij gerenommeerde culinaire instituten in binnen- en buitenland om zichzelf klaar te stomen om ooit, ‘als pap en mam een stapje terug willen doen’, de zaak over te nemen.

Jubileum

Eind 2023 proostten Hans en Ellen met vrienden en familie op hun zilveren huwelijk en het aankomend jubileum van Atelier. Dit jaar staat volledig in het teken van het vieren van dat jubileum met vaste en nieuwe gasten. Nog tot 1 juni 2024 serveert Atelier in Gulpen op doordeweekse avonden en vrijdagmiddag een vier gangen jubileummenu voor 125 euro – inclusief aperitief, amuses, wijnen, koffie en friandises. In dit menu komen zowel bekende en geliefde Atelier-smaken, als nieuwe, krachtige streek- en seizoensgebonden smaken terug.

Markt 9, Gulpen (NL) – restaurantatelier.nl

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.