Home > Limburgs Culinair Gala > Ilse Knop en David Manders winnen wedstrijd Jong Limburgs horecatalent 2022

Ilse Knop en David Manders winnen wedstrijd Jong Limburgs horecatalent 2022

Blakend van zelfvertrouwen stond Ilse Knop maandagavond op het podium tijdens de vierde editie van het Limburgs Culinair Gala in MECC Maastricht. De 23-jarige leerling-kok van restaurant De Beejekurf in Venray was zojuist uitgeroepen tot Jong Limburgs horecatalent Keuken. Samen met vier (mannelijke) collega’s had zij eerder op de dag voor een deskundige jury – met onder anderen een zeer kritische Hans Snijders (ex-Château Neercanne) – haar kunnen laten zien, waarbij zij de heren en de dame aan tafel in positieve zin had weten te verrassen met een uiterst vakkundig bereid gerecht op basis van tarbot, aangevuld met drie garnituren, een ‘krokantje’ en een saus. ,,Hoog op smaak, een waanzinnige creativiteit, dé uitblinker van de dag”, aldus kort samengevat het oordeel van de jury over Ilses creatie.

Ilse zelf stond een beetje te kijken van het onverholen eerbetoon dat haar ten overstaan van een volle zaal met tal van klinkende namen uit de culinaire wereld ten deel viel. Ze had ‘heel veel stress’ gehad, bekende ze, maar deze huldiging maakte alles goed. Het was pas de tweede keer dat ze meedeed aan een kookwedstrijd en tevens de tweede keer dat ze als winnaar uit de bus kwam. Haar derde wedstrijd staat voor volgend jaar op het programma: waarschijnlijk in Italië.

Als jonge kok werken in een omgeving die je niet kent, grotendeels met ingrediënten afkomstig uit een ‘black box’, waarvan de samenstelling tot het laatste moment geheimgehouden wordt, is al behoorlijk lastig. Als je dan ook nog eens een team vormt met een ‘jong talent in de bediening’ dat je niet of nauwelijks kent, moet je welhaast beschikken over stalen zenuwen.

Ook de jonge Limburgse horecatalenten die tijdens de wedstrijd de bediening voor hun rekening nemen, hadden het verre van gemakkelijk, vertelde juryvoorzitter Anneline Doelen tussen de gangen door tijdens het Limburgs Culinair Gala. Als gastvouw en wijnkenner die al vele jaren in de gastronomie actief is – onder meer in haar eigen zaak Wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht – weet ze als geen ander hoe gecompliceerd een ogenschijnlijk eenvoudige opdracht kan zijn. ,,Zeker als je diezelfde ochtend pas verneemt wie die dag je maatje is.”

De jonge talenten in de bediening – net als de koks in wording allemaal werkzaam in gerenommeerde Limburgse topzaken – hadden precies drie kwartier om alles klaar te zetten. Vervolgens hadden ze nog eens drie kwartier om alles te proeven, uit tien wijnen – vier rood, vier wit en twee rosé – de wijnkeuze te bepalen, aan tafel een cocktail te bereiden – klassiek dan wel zelfbedacht – het gerecht uit de keuken op de juiste wijze in te zetten én de kritische juryleden die eventjes de rol van gast op zich namen, te voorzien van een gedegen wijnadvies. ,,Wat mij betreft hebben ze allemaal gewonnen”, zei Annaline refererend aan het betrekkelijk hoge niveau van al de kandidaten.

Bij de jonge Limburgse talenten die streden om de eerste plaats in de categorie ‘bediening’, ging – hoewel de kandidaten alles overwegend aan elkaar gewaagd waren – uiteindelijk de pas 21-jarige David Manders met de overwinning naar huis. Hoewel ook de zojuist aangestelde maître van restaurant Damianz in Roermond – als opvolger van de onlangs vertrokken Martijn Bakker – afgaande op de blosjes op zijn wangen -lichtelijk nerveus was, wist hij de jury te treffen met een verbluffende mate van zelfverzekerdheid, charme en vakkennis, in combinatie met een gezonde dosis humor, die aan tafel het verschil kan maken, al was het maar om alle spanning weg te nemen en de gasten in de juiste mood te krijgen. Een persoonlijk door hemzelf ondertekend kaartje met daarop de tekst: ‘Graag leg ik u geheel in de watten op deze mooie georganiseerde dag door Chapeau Magazine in MECC Maastricht. Ik neem u graag mee met al mijn gastvrijheid, onder het genoegen van ons jong talent in de keuken’, deed de rest.

Het jonge Limburgse horecatalent Bediening wist desondanks even niet hoe hij het had, toen hij – onder luid applaus van zijn collega’s – op het podium werd geroepen om te worden gehuldigd. Met tranen in zijn ogen en een gebroken stem gaf hij te kennen ‘blij en vereerd’ te zijn dat het team van het Arresthuis, waar Damianz deel van uitmaakt, genoeg vertrouwen in hem stelde om Martijn Bakker op te volgen.

De prijs voor beste Jonge Limburgse horecaondernemer ging dit jaar naar Patriek Doelen, mede-eigenaar van Wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht. Volgens de jury kreeg hij de prijs omdat hij naast zijn drukke bestaan als patron-cuisinier kennelijk voldoende ruimte vindt om – samen met onder anderen zijn zus en moeder – andere initiatieven te ontwikkelen, waaronder Wijnrestaurant op het Land, dat afgelopen zomer voor de derde keer gehouden werd en de eveneens succesvolle Noorbeek op de kaart, die deze herfst zijn twee editie beleeft.

Op de vraag van Chapeaus eigen jonge talent Demy Janssen wat precies het geheim is achter zijn succes, antwoordde Doelen kort maar krachtig: ,,Mijn personeel. Ook zij zijn immers jong talent. Zonder mijn personeel kan ik niet doen wat ik wil doen.”

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.