Michelin: Sterrenregen in Gulpen-Wittem
Met één klap is de gemeente Gulpen-Wittem in het Heuvelland de meest gastronomische gemeente van Limburg geworden, althans wat het aantal Michelin-sterren betreft.
Dankzij de twee nieuwe sterren voor restaurant Julemont in Château Wittem en eentje voor restaurant Atelier in Gulpen, telt de gemeente nu drie restaurants met in totaal vijf sterren. Want vorig jaar kreeg restaurant Brut172 in Reijmerstok in één klap al twee sterren.
Gulpen-Wittem streeft daarmee de steden Maastricht (3 x 1 ster) en Roermond (1 x 2, 1 x 1) voorbij. In totaal telt Limburg nu 12 sterrenzaken, 1 meer dan vorig jaar, omdat restaurant Valuas de ster verloor. En dankzij de restaurants Brut, Sabero en Julemont, met elk 2 sterren, is Limburg nu goed voor 15 sterren. Daarmee zit Limburg gastronomisch weer in de lift.
Vreugdetranen bij chef Guido Braeken, chef cuisinier van restaurant Julemont in Château Wittem. Hij verhuisde vorig jaar van Beluga Loves You(*) naar Wittem, nadat hij eerst een aantal jaren de rechterhand was van Ralph Berendsen in het gelijknamige restaurant in La Butte aux Bois (**) in Lanaken. Hij was een kanshebber voor een eerste ster en hoopte daar stiekem een beetje op. ,,Maar twee sterren in één keer, terwijl ik er pas een jaar ben, dat dringt nauwelijks tot me door. Ik sta hier te trillen van emotie.”
Braeken baseert zijn stijl op de kwaliteit van producten en dan in combinatie met specerijen en mooie sauzen. ,,Het is fantastisch voor ons hele team. We waren vanaf de eerste dag heel ambitieus, ik krijg ook echt de kans om mijn ding te doen. Maar zó snel en zó hoog, dat hadden we niet gedacht.” En liet vervolgens zijn tranen vloeien op het podium.

Ook een enorme blijdschap bij restaurant Atelier in Gulpen. ,,Wij waren al zo vaak kandidaat, maar telkens werden we teleurgesteld”, reageerde Hans Kinckartz van Atelier. ,,Wij geloofden er al niet meer in, ook al bleven onze klanten ons aanmoedigen. De afgelopen maanden weten we dat we minstens drie keer controle kregen, meer dan anders. Dus ze hielden ons extra in de gaten. Mijn team in de keuken begon hoop te krijgen, maar ik hield de boot eerst nog af. Maar toch begon het op een gegeven moment te kriebelen en uiteindelijk hebben we ons nog op het laatste nippertje ingeschreven om toch naar Amsterdam te reizen. Nou, dat is niet voor niks geweest. Mijn vrouw Ellen en ik zijn ongelooflijk trots, zeker op ons team want het is een prestatie van ons allemaal. Dit is het loon na jaren hard knokken en geeft ons een geweldige stimulans op minstens op dit niveau door te gaan. Ik denk dat het ook van invloed is geweest dat ik tegenwoordig een team van jeugdig talent om me heen heb. Die heb ik de ruimte gegeven, zodat we geëvolueerd zijn. Kennelijk heeft Michelin dat gemerkt.”

Niet iedereen valt bij Michelin in de prijzen. De restaurants Damianz in het Arresthuis in Roermond en Studio, Château Neercanne en Au Coin des Bons Enfants in Maastricht toonden zich ook ambitieus in het afgelopen jaar, maar moeten hun droom nog minstens een jaar uitstellen. Van de 11 sterrenzaken van voorheen hebben er 10 hun status behouden. Alleen restaurant Valuas in Venlo heeft de ster moeten inleveren, tot teleurstelling van patron Eric Swaghoven, die heeft aangekondigd terug te zullen knokken.
Hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin was helder over de resultaten voor Limburg. ,,Guido Braeken is echt fantastisch bezig. Dat vond niet alleen mijn team, maar ook de internationale inspecteurs die we langs hebben gestuurd. Hij gaat heel diep in zijn smaak, dat zorgt voor een sensatie in je mond. We hadden rustig kunnen opbouwen van een naar twee sterren, maar als iemand meteen op twee sterren kookt, dan moeten we dat ook zo waarderen.”
Bij Atelier ziet Loens een ontwikkeling naar meer balans. ,,Ze wilden altijd zo graag, misschien iets te geforceerd. Nu ze dat los hebben gelaten, zijn ze meer in balans en lijkt alles van zelf te gaan.”
De hoofdinspecteur was ook lovend voor de Limburger Bas van Kranen, de voormalige chef van De Leuf. Hij kreeg twee sterren in restaurant Flore in Amsterdam. ,,En hij heeft ook nog een groene ster voor duurzaamheid gekregen. Hij timmert aan de weg. Zowel hij als Guido Braeken zijn leerlingen van Paul van de Bunt. Dit is een ode aan hem.”
Het verlies van de ster van Valuas in Venlo is volgens Loens niet te wijten aan de andere indeling van het interieur, wat betreft het restaurant en het bord. ,,Nee, het gaat om het bord, en daar hadden wij al enkele jaren onze twijfels over. Maar goed, het is een mooi familiebedrijf, ze weten wat ze moeten doen, als ze de ster weer terug willen halen.”
Werner Loens keek nog even vooruit naar 2023. ,,Die gids komt al in februari of maart uit, dat is al snel. En we houden zeker de talenten in de gaten, die nu nog niet in de prijzen zijn gevallen.”