Home > Culinair > Bière du Soir: de nieuwe smaken van Hertog-Jan

Bière du Soir: de nieuwe smaken van Hertog-Jan

De Hertog Jan Grand Prestige, een speciaalbier dat misschien het best te omschrijven is als gerstewijn, wordt in de brouwerij van Hertog Jan in het Noord-Limburgse Arcen ook wel hét kroonjuweel uit de collectie genoemd. Ook in de rest van het land – en ver daarbuiten – is de smaak van Hertog Jan Grand Prestige geliefd. Zo geliefd zelfs dat de brouwers de afgelopen jaren onder de naam ‘Vatgerijpt’ diverse variaties op het speciaalbier hebben gecreëerd. Dit najaar lanceert Hertog Jan Vatgerijpt 2022, bestaande uit maar liefst vier smaken onder de naam Bière du Soir.

De Vatgerijpt bieren van Hertog Jans Grand Prestige bestaan – de naam geeft het al aan – in de basis uit hetzelfde bier, alleen krijgt dat bier in dit geval een aantal maanden rijping op een vat mee. Dat zorgt al vijf edities lang voor een bijzondere smaak die veel liefhebbers kan bekoren: elk jaar opnieuw zijn de vatgerijpte bieren binnen de kortste keren uitverkocht.

Dit jaar wilden Hertog Jan brouwmeesters Micha Peute en Gerard van den Broek een andere weg inslaan met Vatgerijpt. Vatgerijpt 2022 moest meer zijn dan ‘gewoon’ een speciaalbier. Het moest dé perfecte afsluiter van een bourgondische avond worden, een alternatief voor het reguliere digestief. Om dat doel te bereiken reisden de brouwmeesters in 2021 naar Zuid-Frankrijk. ,,Als ze ergens weten hoe een bourgondische avond eruitziet dan is het wel in Frankrijk,’’ zegt Peute. In Frankrijk vonden de brouwers niet één, maar vier bijzondere soorten vaten om dat doel te bereiken. En zo rustte het Hertog Jan Grand Prestige de afgelopen twaalf maanden op oude vaten Bordeaux, Cognac, Armagnac en Calvados voor Vatgerijpt 2022, Bière(s) du Soir.

Tijdens de officiële lancering van de vier Bière du Soir in Capital C, de voormalige diamantbeurs in Amsterdam, mochten wij de vier Bière du Soir en het Hertog Jan Grand Prestige in volle glorie ontdekken. Niet alleen aan het einde van het diner, maar als perfecte match bij vijf gerechten uit de keuken van Luc Kusters, van origine Limburger. De patron-cuisinier van Bolenius (*) geldt als een groot voorbeeld op het gebied van Dutch Cuisine. Hij tovert met smaken uit eigen groentetuin en creëerde voor de gelegenheid bij elk van de vijf bieren die de revue passeerden een bijpassend gerechtje. Van vegetarisch en fris tot vol, rond en warm, variërend in smaak en elk prachtig opgevangen door de volle smaken van Vatgerijpt 2022. Een ding weten we zeker: het zijn inderdaad Bières du Soir, al smaakt de nieuwe Vatgerijpt 2022 van Hertog Jan als aperitief net zo goed als digestief.

De nieuwste aanwinsten op de collectie van Hertog Jan zijn vanaf 28 september 12.00 te koop via de webshop van Hertog Jan of bij de brouwerij in Arcen.

Kruisweg 44, Arcen (NL) – hertogjan.nl

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu