Business

Restauratie monument vereist goede voorbereiding

Aan elk huis valt er met enige regelmaat wel wat te klussen, maar groot onderhoud is een heel ander verhaal. Dat geldt zeker voor monumenten, want die dateren uit een andere periode, waarin anders gebouwd werd qua constructie en materialen. Ook komt hier specifieke regelgeving bij kijken.

Frank Klement is de man bij uitstek die weet wat erbij komt kijken. Uit ervaring blijkt dat een echt grote restauratie van een monument elke vijftig tot tachtig jaar noodzakelijk is. Je zou kunnen zeggen, eens in een mensenleven. „Dan heb je het over een échte restauratie met bijvoorbeeld het vernieuwen van de daken en kozijnen, vloeren, het voegwerk en mogelijk ook leidingwerk en andere installaties. We kijken als het ware naar de schil van het gebouw, inclusief natuurlijk de muren. In feite wordt dan een scan gemaakt van het hele gebouw en wordt alles gecontroleerd, of het aan vervanging toe is. Je ziet vaak dat zo’n restauratie wordt gedaan bij het wisselen van eigenaar of bij een herbestemming van het gebouw. In dat laatste geval gaat het om een transformatie. Of dat de eigenaar besluit tot een grootschalige verduurzaming.”

Klement Rentmeesters heeft alle knowhow en ervaring in huis om zo’n proces te begeleiden. „We volgen dan een aantal stappen en beginnen met een bouwhistorisch onderzoek, als dat tenminste niet al eerder gedaan is. Dat moet goed gedocumenteerd zijn, waarbij onder meer gekeken wordt naar de historische gelaagdheid. Ook hoort daar archiefonderzoek bij. Op onze website gaan we daar dieper op in. Het onderzoek leidt tot een waardestelling waarmee de restauratie-architect uit de voeten kan. Het is hét vertrekpunt voor de restauratie, waarbij bijvoorbeeld gekeken wordt naar de kwaliteit van de raamkozijnen. We zorgen ook voor een zogeheten gebrekentekening, zodat je tijdens het proces geen verrassingen meer tegenkomt.”

Met al die kennis stapt de eigenaar voor overleg, veelal begeleid door een specialist van Klement Rentmeesters, naar de betreffende gemeente en ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. „Hoe beter alles gedocumenteerd is, hoe soepeler het ambtelijke proces loopt.”

En vervolgens wordt er een officiële aanvraag voor een omgevingsvergunning-restauratie gedaan, indien er uiterlijke veranderingen gepland zijn. „Dat lijkt allemaal complex, maar we werken er dagelijks mee, dus daarmee kunnen we de opdrachtgever prima begeleiden.”

En dan volgt de uitvoering. „Wij maken dan een bouwkundig bestek. Daarbij letten we ook op ogenschijnlijke details zoals de kleur van de voegen, worden ze wel of niet kalkhoudend. In onderling overleg zoeken we naar de meest geschikte bedrijven om de werkzaamheden uit te voeren en doorgaans voeren wij ook namens de opdrachtgever de directie over de werkzaamheden. Daarmee ontzorgen we de eigenaren, want er komt heel wat geregel bij kijken.”

Voorbeelden te over van grote en kleinere projecten die Klement Rentmeesters in het kader van restauratie en transformatie heeft gedaan. „Ik noem bijvoorbeeld restaurant De Leuf in Ubachsberg, een mooi monument midden in het dorp. Heel wat details komen bij de restauratie van zo’n gebouw voorbij. Dat geldt ook voor Kasteel Oost in Valkenburg. Je kunt van alles aan zo’n monument vertimmeren en opknappen maar als dat niet goed wordt aangepakt, dan kom je niet alleen met de regelgeving in de knoop, maar de kwaliteit van de restauratie komt dan ook in het gedrang, waar de eigenaren veel vroeger dan voorzien wéér mee aan de slag moeten. Dat wil je niet, het moet in één keer goed zijn. En uiteraard kijken we bij zo’n proces naar alle subsidiemogelijkheden zodat de meestal behoorlijke investeringen aanzienlijk verlaagd kunnen worden.”

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws