Home > Travel > Trouwen in Italië: een droom in vervulling

Trouwen in Italië: een droom in vervulling

Puurheid. Een heerlijke keuken. Mediterraan klimaat. Vakantiegevoel. Zou het niet fantastisch zijn om dat allemaal samen te brengen op de belangrijkste dag van je leven, je trouwfeest? Die vraag stelden mijn verloofde ondertussen man Pieter en ik ons tijdens een vakantie in Pugliä, Italië. Twee jaar later kijken we terug op het mooiste weekend van ons leven.

Laat me je eerst even terugnemen in de tijd. Naar september 2020, het moment waarop we door een geannuleerde reis bij toeval in het zuiden van Italië terechtkwamen. Puglia. De regio van miljoenen olijfbomen, beeldige masseria’s en zwoele primitivo-wijnen. Meteen werden we verliefd op hoe puur het leven er is. Toen we op een avond kennismaakten met chef-kok Domenico en zijn vrouw, weddingplanner, Francesca van Puglia Kitchen werd het zaadje gepland. We babbelden uren over het zuiderse leven, met oranje avondzonnestralen op de hagelwitte muren van Masseria Le Cerase op de achtergrond. Dit is onze gedroomde plek om ‘ja’ te zeggen.

Vertrouwen in de locals

Daar sta je dan, met je wilde idee en een Pinterest moodboard in je handen. Hoe gaan we dit klaarspelen vanuit België, met een beperkt budget? Wij maakten de stap van droom naar werkelijkheid met behulp van weddingplanner Francesca. Onmisbaar in de voorbereiding én tijdens de trouwdagen zelf. Tijdens heel wat calls en één extra bezoek aan Puglia hakten we de nodige knopen door.

Het resultaat? Een typisch Pugliees trouwweekend. Of, beter gezegd: een trouwweekend met leveranciers die uit of rondom het nog onbekende stadje Conversano komen. Dat is de thuisbasis van Masseria Le Cerase en alle locals die we tijdens onze eerste vakantie hier ontmoetten. Dat was dé manier om niet alleen kosten te drukken, maar ook om alleen met gepassioneerde, lokale mensen te werken. Op het menu voor onze 85 gasten? Een Italiaanse aperitivo in het centrum van Conversano op zaterdagavond, en een typisch Pugliees trouwfeest op zondag.

Aperitivo Italiano

Zaterdagavond, 18 uur. Pieter doet zijn haren goed, ik doe nog snel mijn oorbellen aan. We zijn zenuwachtig. De afgelopen dagen kregen we van heel wat vrienden bericht van aankomst in Puglia en het voelt onwerkelijk dat we ze dadelijk allemaal samen zien. Plaats van afspraak: het pittoreske Piazza Castello in hartje Conversano, op het terras van Café Verso. Dit is het favoriete eetadresje van ons bevriende koppel Domenico en Francesca, dus we konden een jaar eerder al van een warm welkom genieten. Vandaag voorzien ze voor ons het ideale decor voor de welkomstavond, en laten ze onze gasten proeven van het beste dat de Pugliese keuken te bieden heeft. Onder het licht van de ondergaande zon, het getsjirp van de sierlijk duikende zwaluwen en het geroezemoes van de voorbij wandelende locals genieten we van de Italiaanse sfeer en de oprechte liefde die in de lucht hangt.

Festa d’Amore

Zondag 5 juni 2022. De dag waar we al anderhalf jaar naar uitkijken. De zon schijnt. Ze doet zelfs zo hard haar best, dat het tien graden warmer is dan gemiddeld op deze datum. Die 34 graden trotseren we met plezier. We leven op Italiaans schema, dus we hebben nog tot half vijf eer de ceremonie begint. Op het domein wordt er hard gewerkt aan de decoratie en catering. Die laatste wordt trouwens door Domenico verzorgd. We zien zoveel bekende gezichten, dat we ons helemaal niet ver van huis voelen. Ook Ada en Donato, eigenaars van de Masseria, zijn bij vragen steeds dichtbij. Ze pinken zelfs een traantje weg wanneer we het nog eens hebben over hoe toeval (of niet?) ons tot deze dag heeft gebracht.

De tonen van Can You Feel The Love Tonight luiden op de akoestische gitaar. Het startschot van de dag. Onder liefdevol gejuich van onze gasten genieten we van een persoonlijke ceremonie. En dan kan het feest beginnen. We heffen het glas tijdens een receptie met livemuziek en een hapjesbuffet met verse mozzarella, panzerotti, lokaal vlees en kaas (recht uit de boerderij van Domenico’s familie!). Het valt in de smaak. Tussen de olijfbomen door zien we al een glimp van de dinertafels. Een plaatje! Francesca steekt de laatste kaarsen aan en dan gaan we aan tafel. Een capunti met octopus ragu en een tagliata met primitivo saus later staat nagenoeg iedereen te dansen op Italiaanse klassiekers. Het dessert moet nog komen! Gelukkig is de migle foglie zo lekker dat we iedereen terug op de stoel krijgen.

De rest van de nacht genieten we van iedereens glimlach, enthousiasme en warmte. Échte emoties die ons diep in ’t hart raken. De kers op de taart? Dat we daar nog jarenlang van kunnen nagenieten. In onze gedachten, maar ook dankzij de mooie beelden die Marilisa van Amarilis Photography ons schonk. Opnieuw één van die gepassioneerde locals. Ze geeft het gevoel van ons weekend perfect weer op haar foto’s. Deze levenslustige dame ging tot het uitsterste om ons moodboard en onze persoonlijkheid te vertalen tot foto’s die zo in een magazine zouden passen. En zo geschiedde…

Meer info via www.italia.it

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en rasechte Bourgondiër

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.