Home > Business > MICE-samenwerking

MICE-samenwerking

Als platform voor samenwerking start Toerisme Limburg vzw samen met steden en gemeenten een samenwerking op die tot doel heeft meer bedrijven naar Limburg te halen voor hun MICE-activiteiten (Meetings, Incentives, Conferences en Events). In eerste fase ondertekenden vandaag Toerisme Limburg vzw en Genk, Hasselt en Lommel dit charter.

Met de ondertekening van het charter engageren Toerisme Limburg vzw, Genk, Hasselt en Toerisme Lommel zich om minimum drie jaar lang structureel te werken aan de groei van de meetingindustrie in Limburg. Dat gebeurt via een gezamenlijke vermarkting van het meetingaanbod. Alle partners dragen jaarlijks 30.000 euro bij aan deze werking. Ze richten een stuurgroep op waarin via Contoer vzw, de confederatie van de private toeristische sector, ook de Limburgse ondernemers zetelen.De samenwerking zal zich focussen op het in kaart brengen en promoten van Limburgse MICE-spelers. Dit onder andere via de creatie van een online MICE-platform, wervende communicatie en netwerking. Binnen deze werking fungeert Toerisme Limburg als centraal contactpunt.

Dat er nog voldoende werk aan de winkel is, blijkt uit de officiële cijfers van de FOD Economie. In 2013 was het MICE-segment in Belgisch Limburg goed voor 74.000 aankomsten en 167.000 overnachtingen. Met 4,8% van alle overnachtingen in Limburg, en 8,4% van alle MICE-overnachtingen in Vlaanderen scoort Limburg logischerwijze lager dan de andere provincies, die met steden als Gent, Leuven en Antwerpen een traditioneel MICE-segment aanspreken.
Limburg noteert reeds sterke cijfers in het vrijetijdstoerisme maar in het zakentoerisme biedt het MICE-segment dus nog veel groeipotentieel voor Limburg. In dit segment wordt per overnachting per deelnemer gemiddeld drie keer zoveel uitgegeven als door recreatieve toeristen: 234 euro per overnachting ten opzichte van 78 euro. De stimulering van dit type van toerisme kan dan ook een grote meerwaarde betekenen voor de toeristische ondernemers in Limburg.

Limburg beschikt over heel wat troeven om uit te groeien tot een populaire bestemming voor meetings en incentives. Het groene Limburg is een mooi alternatief voor verstedelijkte kantooromgevingen zoals Brussel en Antwerpen die bovendien met grote fileproblemen kampen. Komt daarbij dat MICE-gasten meer en meer op zoek zijn naar beleving. De unieke mix van erfgoed, landschappen, toeristisch-recreatieve activiteiten en kwalitatieve eet- en drinkgelegenheden vormt voor Limburg dan ook een extra troef.

Genk, Hasselt en Lommel zijn al actief in het MICE-segment en zien de voordelen van de samenwerking in. Door zich te profileren als ‘MICE-stad Limburg’ verhogen de partners de slagkracht en stimuleren ze een grotere instroom van het meetingtoerisme met aandacht voor het aantrekken van grotere gezelschappen.  

“Voor Genk is de MICE-markt belangrijk. We hebben niet alleen schitterende venues maar ook een zeer kwalitatief logiesaanbod met MICE-faciliteiten. Zij zorgen voor heel wat inkomsten en dus ook voor jobs in Genk. We zijn blij dat we eindelijk de krachten kunnen bundelen om deze professionele en specifieke markt te benaderen. In een globaliserende wereld is het van belang dat we samenwerken rond strategische projecten die onze lokale economie versterken, vandaar dat we sterk geloven in dit gezamenlijke project,” zegt Erik Gerits, schepen van toerisme Genk. 

Karolien Mondelaers, schepen van toerisme Hasselt: “Ook de steden zelf zullen nog meer inzetten op het versterken van het MICE-toerisme. Door de eigen inspanningen te koppelen aan datgene wat we daarbovenop in groep realiseren, moeten we een serieuze sprong voorwaarts kunnen realiseren. Als provinciehoofdstad beschikken we immers over een paar heel bijzondere troeven, maar samen staan we nog sterker.”

“Lommel profileert zich met Congresstad Lommel als dé hotspot voor zakelijke ontmoetingen dankzij de unieke combinatie van natuur, sportaccommodatie en infrastructuur op wandelafstand van een vakantiepark met een capaciteit van 4.000 bedden. Stad Lommel manifesteert zich dankzij die mix als ideale gastheer. Via de nieuwe samenwerking kunnen we ons nu ook (inter)nationaal profileren met een sterk en creatief Limburgs aanbod” zegt Véronique Caerts, voorzitter van Toerisme Lommel, schepen van toerisme en Congresstad Lommel. 

In een volgende fase kunnen ook andere Limburgse gemeenten toetreden tot deze MICE-samenwerking.

 

Foto’s: Toerisme Limburg

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu