Home > Branded content > Ricoh Document Center Zuid timmert al 12,5 jaar aan de weg

Ricoh Document Center Zuid timmert al 12,5 jaar aan de weg

,,Ik kom net uit een talent-motivatie analyse met mijn team. Er volgt nog een heisessie maar in deze ronde stellen de medewerkers en ik zich al volledig voor elkaar open.” Astrid Pinckaers (50), een bekende en succesvolle Limburgse zakenvrouw, hecht duidelijk veel waarde aan deze bijeenkomsten. Het helpt haar een puzzel te kunnen leggen van ieders talent. Eenmaal op de juiste plek in de organisatie kan ze haar mensen met een hoge mate van zelfstandigheid laten functioneren. Pinckaers zelf vervult graag de rol van inspirator voor haar ongeveer twintig medewerkers. „Een geweldig team waardoor mijn bedrijf een enorme kwalitatieve groei heeft doorgemaakt in de afgelopen jaren, ondanks de zware concurrentie in de printer- en documentmanagementmarkt. Deze mensen maken het verschil door de persoonlijke manier waarop ze klanten met oplossingen-op-maat helpen. Ik voel dat er zelfs nog meer in hen zit en dat gaan we er samen uithalen.”

12,5 jaar geleden nam ze de stap om zelfstandig ondernemer te worden als dealer van onder andere het merk Ricoh, groot in onder meer print- en scanoplossingen. Pinckaers bouwde het bedrijf met veel wilskracht van de grond op en voegde er in de loop der jaren een ruim klantenbestand en de bedrijven Scando Nederland en Scan Pro aan toe door overnames. Ricoh Document Center Zuid is nu specialist in alles wat te maken heeft met print, document- en informatiemanagement en audiovisuele oplossingen.

Het klinkt als één grote successtory, maar het is ook een verhaal van vallen en opstaan… en een beetje geluk. „Ik zei de corporate wereld vaarwel omdat ik mijn werk niet gecombineerd kreeg met mijn gezin. Opeens kwam Ricoh op mijn pad met de vraag of ik partner in distributie voor het zuiden wilde worden.”

Toen Pinckaers in 2009 startte was het crisis. „Een ongelukkig moment maar ik ben iemand die niet bang is om de mooie bloemen bij de afgrond te plukken. De digitalisering explodeerde in deze periode maar ik was er ook van overtuigd dat papier een toekomst had. Ik zag kansen en heb Ricoh Document Center Zuid verbreed met een audio-visuele tak onder de naam AV Center Zuid. Tevens hebben we geinvesteerd in een eigen serviceorganisatie. Dat kwam goed van pas toen Covid uitbrak en alles op slot ging. Natuurlijk maakte ik me, met twee verse overnames achter de rug, op dat moment ook zorgen en vroeg me af wat de lockdown voor ons bedrijf zou betekenen. Onze business draaide gelukkig door. Intern hebben we deze periode gebruikt om de bedrijfsculturen van de verschillende bedrijven tot één te vervlechten. Met onze klanten konden we op afstand in contact blijven via onze eigen videoconference-systemen. Ik ben trots op de veerkracht die mijn team heeft laten zien: kijken naar wat er wel kan en in welke richting de markt zich ontwikkelt en waar de euro naartoe rolt.”

Het resultaat is een goed gevulde orderportefeuille. Na corona dient zich echter een nieuwe hobbel aan voor Pinckaers en haar team. In productielanden China en Japan is sprake van plastictekort, de chipproductie is gestagneerd en ook het transport heeft flinke vertraging opgelopen. „Gelukkig accepteren onze klanten de prijsverhoging en de vertraging, maar het geeft maar aan dat de markt steeds wispelturiger wordt. Vroeger werd je overladen met trendwatchers, maar het valt me op dat je daar de laatste tijd niet meer van hoort. Wie durft er nog een voorspelling te doen? Veerkracht en flexibiliteit zijn de sleutelwoorden. Er zal in de toekomst steeds meer gevraagd worden van ons aanpassingsvermogen.”

Tegenwind of niet. Twaalf en een half jaar laveert Astrid Pinckaers al succesvol over de woelige baren van de economie. Voor de nabije toekomst wil ze de kernactiviteiten van het bedrijf maximaliseren. „Het bedrijf is op orde. Daarnaast verkennen we verdere groei in Belgisch-Limburg.”

Ze kijkt met trots naar het bedrijfsjubileum maar ook met een beetje schrik. „Ik denk dan: waar is de tijd gebleven? Maar ik heb al een hele mooie reis achter de rug die hopelijk nog lang duurt. Het is toch het verhaal over de katholieke boerendochter die, vrij beschermend opgevoed in Gulpen, de grote wereld opzocht. Ik heb niet altijd de makkelijkste weg gekozen en je bouwt ook vlekken op die pijn doen, zowel zakelijk als privé. Zo zit ik momenteel privé in een lastige situatie. Belangrijk is om positief te blijven en de energie te vinden om door te gaan. Het zal mijn boeren achtergrond wel zijn die me in mijn werk met de voetjes op de grond houdt. Over veerkracht gesproken, ik bekijk de dingen graag nuchter, neem op tijd een pas op de plaats en denk: al is de wereld nog zo turbulent, morgen is er weer een nieuwe dag en die geeft weer nieuwe inzichten.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu