Home > Travel > Roadtrip Sicilië: mijn mooiste Europese reiservaring tot nu toe

Roadtrip Sicilië: mijn mooiste Europese reiservaring tot nu toe

Sicilië was een van de populairste vakantiebestemmingen van het zomerseizoen. En terecht: het zonovergoten eiland heeft alles in huis voor reizigers die houden van la dolce vita. Oftewel het leven zoals het elke dag zou mogen zijn: de pure Italiaanse keuken, stadjes om eindeloos in te verdwalen en kustlijnen waar je mond van openvalt. Ik koos Sicilië als ‘grote vakantie’ en bij terugkomst zeg ik zonder twijfel: mijn mooiste Europese reis tot nu toe.

Best een stevige uitspraak, hé? ‘De mooiste Europese reis tot nu toe.’ Ik spreek ze zelfverzekerd uit, omdat elk van onze zes stops prachtig én anders was. Na mijn enthousiast relaas tijdens een etentje zei een vriendin terecht: ‘Het is toch maar een eiland? Hoe divers kan dat zijn?’ Wel, Sicilië is maar iets kleiner dan België en toch kom je in heel wat verschillende landschappen terecht. Ook trokken zowel de Romeinen, als de Grieken en Arabieren ooit door Sicilië, wat voor verschillende architecturale invloeden zorgt.

Het zou dus jammer zijn als je maar één plaats op het eiland bezoekt. Ik haalde alles uit mijn twaalf dagen door met een all-in huurwagen de mooiste stops te bezoeken. Anders kun je mijns inziens evengoed voor die andere ‘all-in’ gaan. Je weet wel, die in Turkije of Griekenland. Ook af en toe leuk, maar dit keer willen we de volledige bestemming leren kennen. De auto huurden we zoals altijd bij Sunny Cars. Via hen ben je 100 procent zeker dat de prijs all-in is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het ophalen van de auto. En niet te onderschatten: de wegen in Sicilië zijn ruw. Je wil dus zeker zijn dat je gedekt bent bij eventuele schade.

Sleutels ophalen en klaar voor vertrek! Ik som graag de zes mooiste stops in Sicilië voor je op:

1 Scopello

Op een uurtje rijden van hoofdstad Palermo ligt het aards paradijs: Scopello. Gelegen vlak langs het Zingaro Nationaal park, zijn vooral de rotsformaties en baaien hier de moeite waard. Het kleine stadje is ook ideaal om in de Italiaanse sfeer te komen: ’s ochtends nuttig je hier – net zoals de locals – een cornetto met cappuccino aan de bar.

Verblijf: twee nachten

Leukste plek: Strand Tonnara di Scopello

Eten / slapen / doen: hier

2 Cefalù

De vuurrode avondzon die naadloos in de zee zakt en zijn laatste stralen op de oranje huisjes laat schijnen. Locals die van de pier de zee in springen en dansen met de golven. Verse cannoli  en pasta alla norma. Cefalù moet wel de meest romantische plek van het eiland zijn. Klein, maar o zo fijn.

Verblijf: 1 nacht

Mooiste uizicht: de visserspier

Eten / slapen / doen: hier

3 Susafa

Verborgen tussen de heuvels van het Siciliaanse platteland en eindeloze tarwevelden, ligt de ultieme oase van rust: Susafa. Dit gewoon ‘een hotel’ noemen zou niet juist zijn. Het is een levensstijl waarin je terecht komt, waar duurzaamheid, natuur, ambacht en zelfbereid, lokaal eten centraal staan. Leg daar nog eens een laagje luxe en ultiem comfort over, en dat is exact waar Susafa voor staat.

Verblijf: twee nachten

Leukste ervaring: luxe picknick midden in de tarwevelden

Meer info: hier

4 Val di Noto

Gebergte, waanzinnig mooie steden, wijn, kust… Er is weinig dat je niet kunt doen in Val di Noto. Er is zoveel cultuur te snuiven, dat een verblijf van drie à vier dagen eigenlijk te kort is. Als ik terugdenk aan deze reis, is de zonsondergang vanop de kapel van Noto één van de eerste zaken die in me opkomen. Magisch. Ik laat de foto’s spreken…

Verblijf: drie nachten (we vonden er een fantastisch vakantiehuisje)

Leukste activiteit: wandelen naar de bergplassen van Cavagrande

Eten / slapen / doen: hier

5 Salina, Aeolische Eilanden

Eigenlijk zijn de vulkanische Aeolische Eilanden een bestemming op zich. Maar ik wilde er zo graag eens van proeven nu we in de buurt waren – ze horen immers bij Sicilië. De keuze tussen de zeven was moeilijk, maar ik ben achteraf gezien o-zo-blij dat we 3 dagen in Salina vertoefden. ‘Het groene eiland’ met zoveel natuurpracht, én een hotel om van te dromen: Hotel Signum. Authentiek, charmant, comfortabel en met een keuken om U tegen te zeggen (vorig jaar nog ontvingen ze een Michelinster). Een Chapeau-adresje als geen ander.

Verblijf: drie nachten

Hoteltip: Hotel Signum

Eten / zien / doen: hier

6 Taormina

Eindigen doen we in stijl. En dat nergens anders dan het in decor van The White Lotus: Taormina. Het summum van la dolce vita, met een bruisend stadje, gezellige stranden, en uitzicht op de actieve vulkaan Etna. Maar waarom ik Taormina niet kan weerstaan, heeft alles met de twee Belmond-hotels te maken. Dé meest gastvrije hotelketen bij uitstek voor mij. Ik spendeerde de dag in Villa Sant’Andrea, waar een laid-back strandgevoel hand in hand gaat met elegante luxe. Het lunchrestaurant is een must. Bij zonsondergang verplaatsten we ons naar Grand Hotel Timeo, dat ongetwijfeld het mooiste uitzicht heeft over de stad. Een sprookje. Zo mooi als deze plek is, zo moeilijk is het om weer huiswaarts te keren.

Verblijf: één nacht

Hoteltip: Belmond Villa Sant’Andrea

Eten / zien / doen: hier

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en bon vivant pur sang

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.