Home > Travel > 24 uur Beringen

24 uur Beringen

Beringen, dat is een Limburgse stad die als geen ander het verleden met het heden én de toekomst vereenzelvigt. In en rondom de best bewaarde mijnsite van België wordt de levendige mix tussen erfgoed, natuur en recreatie door zowel inwoners als toeristen gesmaakt. Mezelf inclusief!

10.00 uur Ochtendduikje

Als duikfanaat ben ik steeds op zoek naar bestemmingen met een indrukwekkende onderwaterwereld. Daarvoor moet ik meestal naar landen buiten Europa, maar… het kan ook in Limburg! Niet in een van de meren of rivieren van de provincie, wel bij duikcentrum Todi in de oude mijnsite be-MINE in Beringen. Wat vroeger een bassin was om steelkool te reinigen, is vandaag omgetoverd tot een duikparadijs met zes miljoen liter water, autowrakken, koraalrif en meer dan tweeduizend tropische vissen. Van een creatieve transformatie gesproken! 

12.30 uur Lunch op school

Ook mijn volgende stop is er een met een verleden. De oude school Sint-Lutgart doet sinds enkele jaren namelijk dienst als locatie waar jonge ondernemers hun zaak op een laagdrempelige manier kunnen starten. De klaslokalen zijn bewaard gebleven, maar zijn nu omgetoverd in verschillende winkel-, kunst- en horecaconcepten. Je doet er tonnen inspiratie op! Ik bezoek er het atelier van kunstenares Gwen Rotsaert en bekijk de collectie van een hippe kledingzaak. Afsluiten doe ik bij Mañaña Mañaña, een hip Mexicaans streetfood restaurant.

14.00 uur Een kijkje in het bruisende centrum

Van de Lutgart-site wandel ik vlot naar het centrum van de stad, waar gezellige winkelstraten en een vernieuwd marktplein me opwachten. Het stadhuis springt onderweg meteen in het oog. Deze architecturale parel is pas volledig gerenoveerd en het resultaat mag er wezen. De traditionele elementen van het meer dan driehonderd jaar oude gebouw – vroeger een school – passen perfect bij de nieuwe street art en moderne technologie die ze integreerden. 

17.00 uur Zonsondergang op hoogte

Vlak voor zonsondergang ga ik terug naar be-MINE, waar naast het duikcentrum nog heel wat meer te beleven valt. Zo ligt de mijnsite in een prachtig stuk natuur waar je urenlang kunt wandelen. Ik wandel de terril naar boven, waar de ondergaande zon haar laatste licht schijnt op een magnifiek uitzicht. Kippenvel.

19.30 uur Lokaal diner bij Oogst van Eden

Voor het avondeten schuif ik aan tafel in het gezellige restaurant van Hilde en Philip. Met passie voor lokale gastronomie opende dit gastvrije koppel Oogst van Eden, een restaurant waar de korte keten in ere gehouden wordt. In zijn open keuken kookt Philip met producten uit de streek. Hilde serveert de gerechten vervolgens met een oprechte glimlach én een eigen gebrouwen bier uit de streek, Koolputter.

22.00 uur Rust in het Burgemeesterhuys

Mijn laatste adresje is het sfeervolle boetiekhotel Burgemeesterhuys. Hier geniet ik na van een zalige dag in een van de vijf comfortabele kamers. De warme ontvangst, rustige ligging met een top nacht-rust als resultaat en het uitgebreide ontbijt maken dit de ideale afsluiter van 24u in Beringen!

hide auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en rasechte Bourgondiër

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu