Home > TEFAF > TEFAF 2022 > Zomerbloemen in plaats van tulpen kleuren TEFAF 2022

Zomerbloemen in plaats van tulpen kleuren TEFAF 2022

De 35e editie van Tefaf is in meerder opzichten ‘anders dan anders.’ De wereldberoemde kunst- en antiekbeurs duurt korter, heeft minder stands en vindt plaats in een andere periode van het jaar. Allemaal factoren die om aanpassing vragen voor Ten Kate Flowers&Decorations uit Deventer. Het familiebedrijf bestaat al bijna 127 jaar en draagt al zo lang als TEFAF bestaat zorg voor de florale aankleding van de hallen. Ten Kate’s ‘Projectmanager TEFAF’ en toekomstig eigenaar Bastiaan Hutten (40).

Wat vindt u ervan dat de beurs verplaatst is van maart naar medio juni?

,,We zijn natuurlijk vooral blij dat het überhaupt door kan gaan na twee ‘corona jaren’ waarin TEFAF zelfs één keer helemaal moest worden afgeblazen. De kunst- en antiekbeurs is voor ons hét evenement van het jaar. Maar ook andere cultuur- en sport evenementen vielen voor ons grotendeels weg door de lockdowns. Ook in aanloop naar deze TEFFAF bleef het lang spannend. Het eerste plan van de ontwerper was gericht op maart. Gelukkig zijn we met z’n allen zo flexibel dat we dat samen hebben aangepast op ‘de nieuwe realiteit’. Daarbij,… toen we te horen kregen dat de beurs later zou plaatsvinden werden we in Deventer meteen heel vrolijk. We kunnen nu eens laten zien hoe mooi zomerbloemen zijn!’’

Maar túlpen horen toch bij Tefaf?

,,Ja dat klopt wel een beetje. Omdat de beurs altijd in het vroege voorjaar plaatsvond gebruiken we sinds jaar en dag heel veel tulpen. Met name de Amerikanen zijn er  gek op. Maar ja, die bloemen zijn in de zomer nou eenmaal niet meer beschikbaar. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe zij reageren op onze nieuwste creaties met alliums, delphiniums, agapanthus, hortensia en pioenrozen. Voordeel van de zomer is dat er dan de grootste keus is aan bloemen. De bezoekers zullen een echt zomergevoel krijgen door de immense hoeveelheid ruikers in hun dominante kleuren blauw, oranje, wit en groen. Over de hele beursperiode verwerken we 40 tot 50-duizend bloemstelen. Minder dan anders, maar dat is omdat de beurs korter duurt en er één hal minder beschikbaar is.’’

Waar zit de grootste uitdaging voor jullie deze keer?

,,De dagtemperatuur ligt deze TEFAF hoger en bij hoge temperaturen gaat de kwaliteit van de bloemen snel achteruit. Nu zijn zomerbloemen gelukkig wel sterker maar het vraagt wel extra onderhoud. Ons team van 10 specialisten ververst daarom iedere dag, na sluitingstijd, de creaties en ‘s ochtends is er dan weer een controleronde. De nachttemperatuur is nu ook minder gunstig voor onze bloemen. Die ligt gemiddeld vanzelfsprekend lager in maart dan na midzomer. We hebben daarom extra koeling geplaatst op de plek buiten de beurshal waar we de bloemstukken samenstellen.”

Wat gaat het meest gefotografeerde object van deze beurs worden?

,,Ha ha. Ja dat klinkt ongelofelijk hè, maar de bloemcreatie in de ontvangsthal van TEFAF wordt het meest gefotografeerd van de hele Tefaf, zeggen deskundigen. Deze keer is dat een kunstwerk in glazen buisjes. Het is als het ware het begin van een golfbeweging door de hele ruimte. Het florale klapstuk wordt vijf keer in het klein herhaald op de beursvloer.

Kunstbloemen zijn van de hoogste kwaliteit tegenwoordig en zouden jullie het werk een stuk eenvoudiger maken…

‘’Ja inderdaad, die zijn nauwelijks van echt te onderscheiden tegenwoordig. Maar nepbloemen op Tefaf is een no go. We hebben dat ook met de organisatie afgesproken: geen kunstbloemen op de kunstbeurs! Waar ik juist trots van wordt is dat we de lat iedere Tefaf-editie weer hoger weten te leggen. Natuurproducten laten stralen is het mooiste dat er is. Tijdens spaarzame, rustige momenten zit ik wel eens met collega’s op het terras in Maastricht en horen we dat mensen praten over de kunst die ze gezien hebben op Tefaf…maar al snel gaat het dan over de bloemen. Dan fleur ik helemaal op!”

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu