Home > TEFAF > TEFAF 2022 > Arvid Henkes, kunstenaar met unieke signatuur

Arvid Henkes, kunstenaar met unieke signatuur

Arvid Henkes, een Limburgse kunstenaar met een bijzonder signatuur, technisch en gebaseerd op het universum.

Turning imagination into reality

Door zijn grote fascinatie voor het universum heeft de Limburgse kunstenaar Arvid Henkes deze signatuur de laatste jaren verder vormgegeven door in te zoomen op het heelal. Zo probeert hij met technische snufjes planetenstelsels te maken die fungeren als metaforen voor menselijke dromen. De grafisch ontworpen werken worden op licht doorlatende platen gedrukt met hoogwaardige UV-inkt. Vanwege de zeer hoge resolutie zijn contrasten duidelijk zichtbaar. Door de ledverlichtingtechniek wordt diepte gecreëerd en ontstaat een 3D-effect. Het geheel wordt omlijst door een houten lijst en frame. Met deze bijzondere kunstvorm heeft Arvid Henkes een authentieke en unieke signatuur ontwikkeld.

Verre planeten

„De sterrenhemels moeten helemaal perfect zijn”, zegt Arvid Henkes. „In het atelier van mijn vader, beeldhouwer Emile Cornelis, experimenteerde ik aanvankelijk veel met klei en was. Zo ontstonden de dierenfamilies die nu in het Kurhaus te zien zijn. De groepen olifantjes, pinguïns, stokstaartjes en ijsbeertjes hebben vaak zachte, ronde en rustige vormen. In de sterrenstelsels volg ik een ander spoor. Ik ben een dromer en fotografeer al heel lang de sterrenhemel. Die foto’s heb ik in een volgende fase digitaal bewerkt. Het resultaat daarvan is te zien via projecties in lichtbakken met ledverlichting die aangestuurd wordt door sensoren. Zodra iemand nadert, springt het licht aan en content87staat hij ineens oog en oog met een gedroomde werkelijkheid die tot nadenken stemt en aanspoort tot fantaseren over leven op verre planeten. Ik maak dat leven op een indirecte, niet expliciete manier zichtbaar. Mijn fascinatie voor het universum levert persoonlijke kunstwerken op waarin het zonnestelsel als katalysator fungeert.”„ Vanuit de verlichte sterrenstelsels die ik maakte voor boven het bed, dienden zich nieuwe mogelijkheden aan, zoals verlichte tafels, nachtkastjes en wanddecoraties van ons sterrenstelsel, aquariums, natuur en architectuur met het motto: turning imagination into reality.” Hier is ook een boek van gemaakt, geschreven door dr. prof. Ruud Lapre. „Zoals de feniks uit zijn as herrijst, heb ik van mijn imaginatie realiteit gemaakt. Zo heb ik van een vervallen huis mijn paradijs proberen te bouwen, geef ik in mijn gecreëerde creatieve ruimte demonstraties met een 3D-printer en een virtual reality-bril. Hierbij kan de bezoeker samen met mij een eigen 3D-idee ontwikkelen, denk bijvoorbeeld aan een portret of een 3D-uitvoering van een bedrijfslogo. In mijn Cosmo-kamer met uitschuifbaar dak kun je van de (sterren)hemel genieten en in mijn atelier, living en tuin kunnen mijn nieuwe led-, 3D- en werken in brons worden bezichtigd.”

Enkele Opdrachten: Amrath Apart Hotel Schiphol; DK Milk, Denemarken; Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp; Tangram architecten. Veel werk van Arvid Henkes is te zien in Gallery Bell’Arte door het gehele Kurhaus te Scheveningen en in Artichoque te Maastricht.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.