Home > Kunst en Cultuur > Wie nét wat avontuurlijker is ingesteld doet deze dagen prachtige ontdekkingen.

Wie nét wat avontuurlijker is ingesteld doet deze dagen prachtige ontdekkingen.

Tijdens de 35e editie van ‘s werelds toonaangevende kunst- en antiekbeurs, The European Fine Art Fair (TEFAF) in MECC Maastricht, bruist de hele stad van indrukwekkende tentoonstellingen, unieke muziekproducties en speciale evenementen. Het is de perfecte gelegenheid om het unieke assortiment Nederlandse en internationale smaken van Maastricht te proeven.

Maastricht heeft ons tien ‘geheimpjes’ ingefluisterd die we graag met echte cultuurliefhebbers  delen. Het zijn de highlights uit het ‘Maastricht City Program with TEFAF’. Geniet van muziek, exposities en evenementen op verrassend mooie plekken in de stad.

Muziek

De sfeervolle binnenstad krijgt nog meer ambiance door de Secret Music Sessions. Studenten van het Conservatorium Maastricht verzorgen 25 en 26 juni verspreid door het centrum gratis concerten op unieke locaties. Dit jaar zijn ook de galeries van de partij en ontmoeten kunst en muziek elkaar tijdens de Secret Gallery Sessions. Je geniet van kunst terwijl je luistert naar de mooiste klassieke- en jazz klanken. Deelnemende galeries zijn; Artichoque Art Galerie, Boekhandel Dominicanen, Galerie Moa, Maaslands Galerie, PontArte en Rob van Rijn Galerie. Wat er precies gespeeld wordt is aan jou om te ontdekken!

De Sint Janskerk staat letterlijk en figuurlijk in de schaduw van de Sint Servaasbasiliek.
Ten onrechte als het gaat om de kwaliteit en de intimiteit van dit godshuis als podium. Het is de 28 juni de ultieme locatie om de betoverende muziek van de wereldberoemde Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker, te ontdekken.

Exposities

Kunstwerken die ons uitdagen om met een open blik te kijken en luisteren naar zaken waar we normaal geen acht op slaan. Dat beoogt ‘The Derailment of the Usual’: een groepstentoonstelling die tot eind augustus te zien is in Bonnefanten. Een nieuwe klankinstallatie van Paul Devens maakt misstanden uit het begin van het Maastrichtse industriële tijdperk bijvoorbeeld hoorbaar.

Een fotomuseum in één van de oudste gebouwen van Maastricht. In het Spaans Gouvernement ,het statige buitenpaleis van keizer Karel V, draait de tijd maar liefst 500 jaar door. In SURFACE (t/m 25 september) ontdek je meer dan 50 portretten, gemaakt door fotograaf Søren Solkær, van internationale street artists bij hun kleurrijke kunstwerken in de openbare ruimte; van graffitipioniers tot opkomend talent.

Na een recente restauratie is het een architectonisch pareltje. Desondanks is de Andrieskapel, zelfs voor veel Maastrichtenaren, een goed bewaard geheim. Tot en met 30 juni heeft de Londense kunsthandelaar Emanuel von Baeyer in de gotische kapel en de beeldentuin een expositie ingericht waaraan ook andere TEFAF-exposanten meewerken.

In het historische bierbrouwerspand aan de Capucijnenstraat is Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur gevestigd. Tussen 28 juni en 14 augustus is er de tweede editie van de Limburg Biënnale te zien: een groepstentoonstelling, die alle soorten kunstenaars, professionals, amateurs en hobbyisten bij elkaar brengt in een feestelijke viering van de kunsten.

De oude Sphinx-aardewerkfabrieken vormen sinds enige tijd het nieuwe creatieve hart van Maastricht. Bureau Europa, gevestigd in een historisch magazijngebouw nodigt fijnproevers uit de tentoonstelling van gastcurator Ward Janssen te komen bekijken. ‘Prepper Paradise’ (tot 14 augustus) koppelt de verbeelding van het einde der tijden aan droombeelden en speculaties over hoe we ons daarop kunnen voorbereiden. Kunst, architectuur en wetenschap komen er in samen.

Evenementen

Ga letterlijk naar de bron van de kunst. Je wordt tussen 24 en 26 juni uitgenodigd om de Jan van Eyck Academie te bezoeken. Veertig deelnemende kunstenaars, curatoren, ontwerpers, schrijvers en kunstenaarscollectieven stellen hun ateliers open en presenteren hun werk aan het publiek. Op het programma staan performances, installaties, presentaties, screenings en lezingen.

Als er ergens verborgen schatten te vinden zijn deze Tefaf dan is het wel op de Antiquarian Book & Print Fair Maastricht. Zo’n dertig gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen-en buitenland laten van 24 tot en met 26 juni het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien. Het is een snoepwinkel voor verzamelaars en liefhebbers van allerlei soorten antiquarische boeken en prenten. Niet voor niets heeft deze 14e editie ‘Renaissance’ (wedergeboorte) als thema meegekregen.

Bekijk het hele programma op www.tefafandthecity.nl

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Maastricht Marketing.

hide auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.