Home > Society > Oost-Maarland viert feest bij bereiken hoogste punt Kasteel Oost

Oost-Maarland viert feest bij bereiken hoogste punt Kasteel Oost

Kasteel Oost in Oost-Maarland, gemeente Eijsden, heeft na precies 174 jaar zijn opvallende eikenhouten kap terug. Het bereiken van het hoogste punt werd gisteren – geheel volgens de traditie – uitgebreid gevierd met een receptie waarvoor het hele dorp was uitgenodigd én een optreden van de plaatselijke Schutterij Sint Sebastianus.

 

Het terugplaatsen van de dakconstructie – opgetrokken uit 54 kuub eikenhout; drie grote vrachtwagens vol – is het eerste zichtbare resultaat van een grootscheepse verbouwing die, als alles volgens plan verloopt, op 28 augustus 2024 ten einde is. Als alles klaar is, wordt het uit de dertiende eeuw daterende kasteel, de bijbehorende boerderij en een nog te realiseren nieuwbouwgedeelte – dat volledig aansluit bij de bouwstijl – getransformeerd tot een luxueus hotel, met in totaal zo’n honderd kamers, een gastronomisch restaurant en een brasserie met terras.

 

Nu de eikenhouten dakconstructie eenmaal een feit is, is Kasteel Oost – dat nog grotendeels in de steigers staat – klaar om van leistenen dakpannen te worden voorzien, aldus Michel Maes van initiatiefnemer Maes Vastgoed in Maastricht, de eigenaar van het monument. ,,De contouren van wat het ooit geweest is zijn weer zichtbaar. We blijven de komende tijd hard aan het werk om de geplande opleveringsdatum te halen. Tegen de winter is het volgende feestelijke moment, waarvoor opnieuw het hele dorp wordt uitgenodigd. Het is nadrukkelijk de bedoeling om de mensen van hier bij het project te blijven betrekken en hun van tijd tot tijd wat te vertellen over de historie.”

 

Maes, die zelf een aantal jaren op het deels vervallen kasteel gewoond heeft, gaf aan dat voor hem, met de naderende voltooiing van de verbouwing, een jongensdroom in vervulling gaat. Oud-burgemeester Hans Schmidt, die kort na zijn aantreden in 2002 voor het eerst een kijkje op Kasteel Oost ging nemen en schrok van wat hij aantrof, kon dat volledig beamen, vertelde hij. ,,Vrijwel niemand geloofde erin, maar Michel heeft doorgezet. Ik herinner me nog goed dat hij, terwijl we op het kasteel samen een glas whisky dronken, vertelde wat hij ongeveer van plan was. Ik kon me nauwelijks voorstellen dat hem dit zou lukken.”

 

Ook de bij het feest aanwezige wethouder Gerry Jacobs (onder meer verantwoordelijk voor de portefeuilles cultuur en erfgoed) vertelde de lange weg naar het volledig herstel van het bijzondere, door natuurgebied omgeven kasteel – onder andere Rijkswaterstaat lag lange tijd dwars – maar al te goed te kennen. De gemeente Eijsden-Margraten is blij met ondernemers als de gebroeders Maes, die het tot hun missie hebben gemaakt om cultureel erfgoed voor het nageslacht te behouden en daarbij eventuele risico’s niet uit de weg gaan, vertelde hij. ,,Als gemeente kunnen we dit soort dingen nooit alleen.”

 

Ook de vele bewoners van Oost-Maarland die naar de bouwplaats waren gekomen, lieten weten blij te zijn dat het kasteel – waar ze zulke mooie herinneringen aan bewaren – in oude luister wordt hersteld. Zij verheugen zich er onder meer op om weer te kunnen wandelen in het omringende natuurgebied, waarvan de toegang eveneens zal worden opgeknapt.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.